Krónika

Négyszázezer embert oltanak be a hétvégén Magyarországon

Hazánkban folyamatosan zajlik az oltás, a hétvégére tervezett tömeges oltás keretében pedig további 400 ezer ember kapja meg a vakcinát - hangzott el az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján.

Négyszázezer embert oltanak be a hétvégén Magyarországon
Egy idős nő megkapja a koronavírus elleni oltást
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Az oltási program rendben halad, csak a hétvégére tervezett AstraZeneca-oltást halasztják - mondta György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára.

Csütörtökön 77 ezer 513 oltást adtak be, az egész héten várhatóan több mint 400 ezret fognak. Ebből 114 ezer 660 Pfizer vakcinát a kórházi oltópontokon, több mint 40 ezer Modernát a szociális intézményekben, 250 ezer Sinopharmot pedig a háziorvosok adnak be a hét folyamán.

Folytatódik az oltás az egészségügyben és a szociális intézményekben, a terv szerint a következő napokban több mint 400 ezer vakcinát adnak be - mondta az államtitkár. Hozzátette: eddig összesen 862 ezer 953 első oltást adtak be, és 279 ezer 727 másodikat.

Objektum doboz

Közölte: „Összesen túl vagyunk már az 1 millió 142 ezer szúráson”, ami 10,9 százalékos átoltottságot jelent, ezzel Magyarország Európában a 3. helyen áll. „Ütemesen és jól haladunk, ez a dinamizmus optimizmusra ad okot” - mondta György István.

Mintegy 74 ezer AstraZeneca esetében az sms kiértesítéses technika „a regisztráltak és az állami adatbázis közötti gyakorlatban jelentkező szinkronizációs problémák miatt most felfüggesztésre kerül”, de nemsokára beoltják azokat, akik már kaptak értesítést. Ők rövidesen új értesítést kapnak sms-ben.

„Mindenkitől elnézést kérünk, akinek ez kellemetlenséget okozott” - mondta az államtitkár.

A Koronavírus Sajtóközpont közlése szerint a sajtóban megjelent állításokkal szemben az oltási program nem állt le, a hétvégén is folytatódik. A háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon a következő napokban is zajlik a regisztrált idős emberek oltása a Sinopharm, a Moderna és a Pfizer vakcinával, egyedül az Astra Zeneca vakcinával való oltás került felfüggesztésre, erre a jövő hét második felében kerül sor. A többi három oltóanyaggal jelenleg és a hétvégén is zajlik a tömeges oltás. A következő napokban így közel 400 ezer ember lesz beoltva - szögezték le.


Exponenciálisan nő a fertőzöttek száma

Napról napra, exponenciálisan nő a fertőzöttek száma - mondta az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília hozzátette: rendkívüli kihívást jelent a fertőzöttek számának csökkentése, ezért is lépnek életbe hétfőtől a kontaktusok számának csökkentését célzó korlátozások.

Elmondta: jelenleg 105 371 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, az új fertőzéseket jelentős számban a vírus angol mutációja okozza.

Beszámolt arról, hogy rendben zajlik a regisztrált idősek oltása, 432 száz évnél idősebb ember is megkapta már az oltást.

Közölte azt is, hogy a favipiravir hatóanyagú készítményt már a járóbeteg-ellátásban is használhatják az orvosok, amitől azt várják, hogy a gyógyszert korai szakaszban alkalmazva kevesebben kerülnek kórházba.


Maruzsa: A járvány megfékezéséért zárnak az óvodák és térnek digitális tanrendre az iskolák

Nem szerveznek gyermekfelügyeletet az óvodákban és az iskolákban április 7-éig, étkeztetést azonban biztosítanak elvitelre és kiszállítással - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára.

Maruzsa Zoltán jelezte, hogy az óvodákban hétfőtől rendkívüli szünet lesz április 7-éig. Az iskolák tantermen kívüli digitális munkarendre állnak át; a tavaszi szünetet követő első tanítási napon, április 7-én akarják hagyományos, jelenléti munkarendben újraindítani az oktatást. A középiskolák esetében alapvetően nincs szükség változtatásra, ezek az intézmények már november 11. óta tantermen kívüli digitális munkarendben működnek.

Az államtitkár azt mondta, hogy a tapasztalatok szerint akarják folytatni a tantermen kívüli digitális munkarendet. Az Oktatási Hivatal honlapján elérhető egy továbbfejlesztett módszertani ajánlás, valamint digitális tananyagok is letölthetők az oldalról.

Az intézményeket arra kérik: adjanak megfelelő eszközöket azoknak a családoknak, amelyek nem rendelkeznek ilyenekkel.

Közölte: az egyéni és kiscsoportos felkészítés az érettségire és a szakmai vizsgákra a biztonsági előírások betartásával változatlanul folytatható. Ezt Maruzsa Zoltán fontosnak nevezte a középfokú tanulmányok lezárása, a továbbtanulás szempontjából.

Mivel tartanak a középfokú felvételi vizsgák, ezek lezárását lehetővé teszi a kormány. Javasolt ugyanakkor az online térbe terelni a szóbeli meghallgatásokat, azoknak a felvételizőknek pedig, akik esetleg megfertőződnek vagy karanténba kerülnek, egy héttel tovább lehet pótidőpontot adni.

A kollégiumok működése nem változik: fő szabály szerint a köznevelési kollégiumok nem biztosítanak lakhatást. Ez alól kivételt tehetnek az érettségizők esetében, valamint azoknál, akiknek a körülményei méltányosságból indokolják.

A pedagógiai szakszolgálati intézmények, utazó gyógypedagógusi hálózatok elsősorban a személyes találkozást mellőzve, online végzik majd feladataikat - közölte az államtitkár.


221 ember ellen intézkedtek a maszkviselés elmulasztása miatt

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt csütörtökön 221 esetben intézkedtek a rendőrök - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője.

Gál Kristóf alezredes kiemelte: közülük 161-en közterületen, 49-en egyéb, a rendeletben szereplő zárt helyen, 11-en pedig tömegközlekedési eszközökön nem viseltek maszkot.

A kijárási tilalomra vonatkozó szabály megszegése miatt csütörtökön 436 emberrel szemben léptek fel a rendőrök - tette hozzá.

Csütörtökön a Magyarország területén átutazás szabályainak megsértése miatt 46 emberrel szemben kellett intézkedniük a rendőröknek.

Gál Kristóf elmondta azt is, hogy csütörtökön 7616 hatósági házi karantént rendeltek el. Jelenleg 45 164-en vannak hatósági házi karanténban, közülük 4073-an regisztráltak az online ellenőrzésre fejlesztett mobilalkalmazásra. A rendőrök 16 415 helyszíni ellenőrzést tartottak a hatósági házi karanténban levőknél csütörtökön.

Az ORFK szóvivője emlékeztetett arra: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön bejelentette, a járvány harmadik hullámának letörésére a kormány a védelmi intézkedések szigorítását rendeli el, ez érinti többi között a maszkhasználatot, az üzletek és szolgáltatások nyitva tartását, továbbá a határforgalom ellenőrzését. Hozzátette: a részletszabályokról hamarosan megjelenik a kormányrendelet, kérik a lakosság türelmét és együttműködését.

Kapcsolódó írásaink

Orbán Viktor: Húsvéttól lehet nyitás

ĀMinden ágazatra kiterjesztjük a bértámogatást - A miniszterelnöknél semmi mellékhatása nem volt a vakcinának - A mai napot is az Operatív Törzsben kezdte a kormányfő

Emelkedő járványgörbe

ĀA növekvő esetszámok indokolják a szigorítások elrendelését - nyilatkozta lapunknak Kacskovics Imre immunológus