Krónika

Megbírságolták Romániában a Szamost bányavízzel szennyező vállalatot

Nem végzett kárelhárítást a cég

Tetemes, 120 ezer lej (kilencmillió forint) bírságot rótt ki a Szamos és a Tisza romániai vízgyűjtőjének vízügyi igazgatósága arra a cégre, amelyik felelős a Szamost ért nehézfémszennyezésért – tudósított az MTI.

A hatóság emlékeztetett, február 17-én egy elhagyott színesfémbányába beszivárgott víz tört a felszínre, és a bányában lerakódott üledéket magával sodorva szűretlenül jutott a Láposbánya-patakba, onnan a Lápos-folyóba, majd a Szamosba ömlött. Az érintett társaság a folyószennyezés idején nem avatkozott be a szennyezés okának és következményeinek a megszüntetése érdekében, amiként a kárelhárítási terv előírta.

A vízügyi igazgatóság közölte, immár nem folyik a februári szennyezés helyszínén bányavíz a Láposbánya-patakba. Korábban a Lápos-folyóból vett vízmintákban a mangán, a réz és a cink értéke 2–4-szerese volt a megengedett küszöbértéknek, a vasé pedig ennél is sokkal magasabb. A szennyezés nem okozott halpusztulást.

Kapcsolódó írásaink

Célzott programok a klímavédelemért

ĀA magyarországi fiatalok a globális felmelegedést és a környezetszennyezést nevezik meg a jövő perspektíváját jelentősen befolyásoló problémaként