Krónika

Merkely semmi esélyét nem látja a nyitásnak

A Semmelweis Egyetem rektora szerint a járványhelyzet alapján jelenleg nincs esély teljes nyitásra, maximum egyfajta lépcsőzetes nyitást tart elképzelhetőnek a közeljövőben, amely a már beoltottak és a fertőzésen átesettek számára szabadabb mozgást tesz lehetővé.

Merkely semmi esélyét nem látja a nyitásnak
Merkely Béla jelenleg semmi esélyt nem lát a teljes nyitásra, az egyetlen lehetőség az úgynevezett lépcsőzetes nyitás
Fotó: kormany.hu

Merkely Béla a kormány Facebook-oldalára feltöltött videóban közölte, amennyiben nem tudjuk kordában tartani a fertőzésszámokat, úgy újabb korlátozó intézkedésekre lehet szükség. Hozzátette: az, hogy ezeket el tudjuk-e kerülni, rajtunk is múlik, így mindenkit arra kért, hogy tartsa be a jelenleg érvényben lévő előírásokat.

Leszögezte: jelenleg semmi esélyt nem lát a teljes nyitásra, az egyetlen lehetőség az úgynevezett lépcsőzetes nyitás. Ezzel azok kapnának nagyobb mozgási lehetőséget, akik már be vannak oltva, illetve akik hat hónapon belül estek át a koronavírus-fertőzésen.

Objektum doboz

Egy ilyen részleges nyitás ráadásul azokat is oltakozásra ösztönözheti, akik még nem döntötték el, beadatják-e maguknak a vakcinát - jegyezte meg a rektor.

Merkely Béla az oltást azért is fontosnak tartja, mert ahogy fogalmazott, „a koronavírus semmit nem veszített erejéből.”

Kapcsolódó írásaink