Krónika

Ausztria sem vár Brüsszelre

Sebastian Kurz osztrák kancellár közölte, nem akarnak csak az Európai Uniótól függeni vakcinaügyben, Izraellel tárgyalnak a közös oltóanyaggyártásról

A közös vakcinagyártás és kutatás lehetőségéről tárgyal a héten Ausztria, Dánia és Izrael. Sebastian Kurz osztrák kancellár szerint az uniós vakcinaengedélyezés túl lassú.

Ausztria sem vár Brüsszelre
Alakul a nyitási ütemterv az osztrákoknál. Bizakodhatnak a vendéglátósok
Fotó: AFP/Barbara Gindl

Húsvét előtt kinyithatnak az éttermek kerthelyiségei, és negatív teszttel engedélyezik az ifjúsági sporttevékenységet szabadtéren – erről döntött hétfőn este az osztrák kormány. Az MTI tudósítása szerint a kedvező járványadatoknak köszönhetően a nyugati Vorarlberg tartományban már március 15-én megnyithatnak az éttermek, valamint a sport- és kulturális létesítmények is, így Vorarlberg kísérleti tartománnyá válik.

A további enyhítéseket húsvét utánra helyezte kilátásba Sebastian Kurz kancellár. Kiemelte, már heti kétmillió tesztet végeznek el országszerte. „Ha az esetszámok megengedik majd, és az oltásokkal is ott fogunk tartani húsvétra, ahol tervezzük, a jól bevált belépőtesztekkel áprilisban további nyitások is elképzelhetőek” – fogalmazott. Nyugati szomszédunkban az egyes szolgáltatásokat (például fodrász, masszázs) csak negatív teszttel lehet igénybe venni.

Az elmúlt néhány napban az osztrákoknál kétezer alatt maradt a napi új esetszám. A kórházban ápoltak száma 1427, az intenzív kezelésre szorulók 296-an vannak. Legutóbb egy nap alatt harmincegy halálos áldozatot követelt a járvány.

Eközben Benjamin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke közölte, Ausztriával és Dániával a héten tárgyalnak a közös vakcinagyártás lehetőségéről – erről a Reuters hírügynökség írt. Mindezt Sebastian Kurz is megerősítette. Kurz és Mette Frederiksen dán miniszterelnök csütörtökön Izraelbe látogat, ahol már a lakosság több mint fele megkapta legalább az oltás első dózisát.

Kurz a német Bildnek arról beszélt, sem Ausztria, sem Dánia nem akar kizárólag az Európai Unió-tól függeni vakcinaügyben. „Nyáron megállapodtunk abban, hogy a vakcinák az EU-n keresztül időben fognak érkezni a tagállamokba, és gyorsan jóváhagyják őket. Bár ez a szemlélet alapjaiban helyes volt, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) túl lassan engedélyezi a vakcinákat, és szállításbeli nehézségek vannak a gyógyszergyártóknál”– fogalmazott.

A dán miniszterelnök ennél óvatosabb volt, mint mondta, az Izraellel való tárgyalások nem azt jelentik, hogy csökkent volna a bizalmuk az EU irányába, de szerinte mindent meg kell tenniük az országoknak, hogy minél több oltásuk legyen. Frederiksen szerint azért is kell fokozniuk a vakcinagyártást, mert nemcsak most kell immunizálni a lakosságot, hanem lehet, hogy évente újra kell majd oltani az embereket.

Megérkezett az első Szputnyik V-szállítmány
 

Magyarország után Szlovákia a második uniós tagállam, amely az oroszoktól vásárolt oltóanyagot

Magyarország után Szlovákia a második uniós tagállam, amely az oroszoktól vásárolt oltóanyagot
Fotó: AFP/Peter Lazar

Hétfőn kora este Kassán landolt a szlovák hadsereg különgépén az első, kétszázezer adagos Szputnyik V-szállítmány. Igor Matovic szlovák miniszterelnök (képünkön középen) közölte, egy hónapon belül egymillió vakcina érkezésére számítanak. Összesen kétmillió dózist vásároltak. Az oltás legkorábban két hét múlva kezdődhet el. Ismert, az orosz vakcinát az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) még nem hagyta jóvá, ezért vita alakult ki a szlovák politikusok között, hogy vegyenek-e belőle.

„Kormányfőként kutya kötelességem volt megszerezni az orosz vakcinát. Mindegy nekem, hogy ezért az emberek utálni fognak-e” – erről beszélt Matovic tegnap a Rádio Expres műsorában. Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke viszont állítja, ő intézte el az oroszokkal a vakcinát. Mint mondta, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közbenjárásával sikerült nyélbe ütni az ügyletet – számolt be a Körkép.sk. A Szputnyik V beszerzését a koalíciós kormány február 19-én elutasította, ám Marek Krajcí egészségügyi miniszter saját hatáskörében döntött az oltás alkalmazásáról, ugyanakkor a Parameter.sk arról írt, az oltás következményeiért a háziorvosoknak kell vállalniuk a felelősséget.

Módosították az oltási stratégiát, az idősebbeken kívül most már azok a fiatalok is jelentkezhetnek, akik olyan szakmákban dolgoznak, ahol sok emberrel kerülnek kapcsolatba. Elsősorban fiatalabb bolti eladókról, taxisofőrökről, busz-, illetve villamosvezetőkről és utasellenőrökről van szó. Északi szomszédunkban legutóbb egy nap alatt több mint kétezer új fertőzöttet találtak, és 118-an vesztették életüket.
(PS)

Előny a vírusnál

A WHO szerint nem ér véget idén a járvány

 „Véleményem szerint nagyon korai és valószínűtlen azt gondolni, hogy az év végére túlleszünk ezen a víruson” – mondta Mike Ryan az Eészségügyi Világszervezet (WHO) veszélyhelyzeti igazgatója. Az MTI tudósítása szerint hangsúlyozta, a vakcinaszállítmányokat illetően a helyzet már javult a tíz héttel ezelőttihez képest, bár „hatalmas kihívások” fordulnak elő az elosztásban, az előny pedig továbbra is a vírusnál van.

Eközben az Európai Bizottság fontolóra veszi a vakcinák rendkívüli jóváhagyásának lehetőségét. A tagállamokkal közösen készek átgondolni az egyes oltóanyagok jóváhagyása felgyorsításának minden lehetséges módját. Ismert, veszélyhelyzet esetén a tagállamok saját hatáskörben az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélye nélküli terméket is forgalmazhatnak.
(PS)

Változtattak a franciák
 

Hatvanöt év felett is adják az AstraZeneca-oltást
 

Franciaországban módosítottak az oltási stratégián, már nemcsak az orvosok, hanem a gyógyszerészek, az ápolók és a szülészek is beadhatják a koronavírus elleni bármelyik vakcinát. Az AstraZeneca-oltóanyagot pedig ezentúl a 65 és 75 év közötti korosztály is megkaphatja. A 75 év felettiek továbbra is csak a két amerikai, a Pfizer- és a Moderna-oltást vehetik fel az oltóközpontokban.

Az a korábbi hatósági ajánlás is életbe lépett, hogy a fertőzésen átesettek a kétkomponensű oltóanyagnak csak az első dózisát kapják meg. Eddig hárommillió francia kapta meg legalább az első, míg 1,6 millióan a második dózist valamelyik vakcinából. Miközben az országba eddig nyolcmillió adagnyi oltóanyag érkezett, de állítólag az AstraZeneca-vakcináknak alig 22 százalékát használták fel.
(PS)

A Worldometers adatai szerint világszerte meghaladta a 115 milliót a fertőzöttek száma, több mint 2,5 millióan elhunytak, 90,9 millióan pedig meggyógyultak a betegségből.

Kapcsolódó írásaink