Krónika

Uniós átlag felett a lakosság átoltottsága

Magyarország immár 5 oltóanyaggal rendelkezik, ennek is köszönhető, hogy felgyorsulhatott az oltás és uniós átlag fölött van a lakosság átoltottsága - közölte kedden a koronavirus.gov.hu kormányzati portál annak kapcsán, hogy Magyarországra érkezett a 114660 adagot tartalmazó Pfizer-szállítmány és hamarosan ideér az újabb Szputnyik-szállítmány is, amely 180 ezer adag első és 100 ezer adag második komponensű vakcinát tartalmaz. 

Uniós átlag felett a lakosság átoltottsága
Folyamatosan érkezik az orosz és kínai oltóanyag, viszont az uniós beszerzés akadozik
Fotó: MTI/Mohai Balázs

A portál tudatta: az eddigi 6,5 millió adagról 10,9 millióra növeltük a lekötött Pfizer-BioNtech oltóanyag mennyiségét.

Magyarország így már összesen 31 millió adag oltóanyagot kötött le. Ebből 24 millió adag oltóanyagot várunk az uniós beszerzésből, ennek eddig az 5 százaléka érkezett meg három gyártótól (Pfizer, Moderna, AstraZeneca).

Az oltási protokoll szerint a kedden érkezett teljes Pfizer-szállítmányt kiszállították a kórházi oltópontokra, ahol a regisztrált idősek oltását folytatják vele. Az AstraZeneca-vakcinával a 18-59 év közötti krónikus betegeket oltják, ezt eddig a háziorvosok végezték, de ezen a hétvégén a kórházi oltópontokra fogják hívni az oltandókat.

A Janssen és CureVac még nem rendelkezik uniós engedéllyel, így még nem is szállított oltóanyagot hazánkba. A Janssen március közepén kaphatja meg az Európai Gyógyszerészeti Ügynökség  (EMA) engedélyét, ebből a vakcinából egy oltásra lesz csak szükség, így a lekötött 4,36 millió adag ugyanennyi ember oltását teszi lehetővé.

Miután az uniós beszerzésből lassan és kevés vakcina érkezik, az oltások felgyorsítása érdekében Magyarország orosz és a kínai vakcinák beszerzésére is szerződött, ezekből összesen további 3,5 millió ember oltására elég vakcina érkezik majd a következő hónapokban.

Az eddig érkezett Szputnyik-vakcinával az elmúlt időszakban a regisztrált idősek oltását végezték a kórházi oltópontokon,  illetve 100 ezer már múlt héten beérkezett oltóanyag jelenleg is a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) felszabadítására vár. Már Magyarország felé tart az újabb orosz vakcina szállítmány is, 180 ezer adag első oltáshoz és 100 ezer adag második oltáshoz elég vakcina érkezik hamarosan az országba.

A kínai vakcinával is már második hete zajlik az oltás. A regisztrált idősek oltásához múlt héten 275 ezer Sinopharm-vakcinát kaptak a háziorvosok, ezen a héten pedig újabb 250 ezer adagot kapnak. A következő kínai vakcinaszállítmány március közepén várható.

Kapcsolódó írásaink