Krónika

Romlanak a mutatók, mégis lazít Németország

Oltakozásra szólította fel egy német immunológus Angela Merkelt, roppant sikeres az oltási kampány Nagy-Britanniában, újra normális életet élhetnek Szardínia lakói

Engedményeket, de hogyan – ez a kérdés a németeknél. Nagy-Britannia az oltási sikert ünnepli, Szlovákia keményen szigorít, Szardínián tizenkétezer bár és étterem nyithatott meg újra.

Romlanak a mutatók, mégis lazít Németország
Nem véletlenül boldog Boris Johnson, az Egyesült Királyság miniszterelnöke. Jól halad az oltás
Fotó: AFP/Christopher Furlong

Lazították az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) terjedésének lassítását szolgálókorlátozások rendszerét Németországban hétfőn, annak ellenére, hogy ismét növekszik az új fertőződések száma. Két és fél hónap kényszerszünet után országszerte megnyitottak a fodrászatok, de számos tartomány vezetése további lazításokat is engedélyezett.

Miután valamennyi felmérés azt mutatja, hogy a lakosság belefáradt a novemberben elrendelt és december közepén országos zárlattá szigorított korlátozá­sokba, a járványügyi védekezésről zajló közéleti, politikai vita középpontjába az a kérdés került, hogy miként lehet egy új, harmadik fertőzéshullám közepette enyhíteni a zárlatot.

Az új típusú koronavírus járványának megállítására kidolgozott oltási terv átalakítását sürgette vasárnap több német tartományi miniszterelnök az AstraZeneca-­féle vakcina alacsony felhasználtsága miatt. A brit–svéd gyógyszergyártó társaság szérumából Német­országba érkezett mennyiség csupán 15 százalékát sikerült felhasználni, ami elfogadhatatlan, mert a vírus elleni küzdelemben minden nap számít – mondta Bajorország miniszterelnöke, Markus Söder.

Carsten Watzl, a híres német immunológus felszólította Angela Merkel német kancellárt a BBC-nek adott interjúban, hogy élő adásban oltassa be magát az Astra­Zeneca vakcinájával. Az orvos, mint mondja,  azt várja ettől, hogy a lakosság is elhiszi, biztonságos ez az oltás.

Mind­eközben továbbra is folyamatosan és meredeken csökken az új fertőződések, a koronavírus-fertőzés okozta Covid–19-­betegség miatt újonnan kórházi kezelésre szorulók és a halálozások száma Nagy-Britanniában. Matt Hancock brit egészségügyi miniszter az egész ország számára nagyszerű vívmánynak nevezte az eredményt. Az egészségügyi minisztérium vasárnap esti részletes beszámolója szerint eddig 20 089 551-en kapták meg az oltás első dózisát, a második adagot 796 132 embernek adták be.

Szlovákiában a következő napokban tovább szigorítják, illetve módosítják a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére szolgáló óvintézkedéseket. Szerdától kezdve azok a személyek, akiknek a szűrése pozitív eredményt hozott, nem hagyhatják el lakásaikat, kivéve ha orvoshoz mennek. Mindazok, akik közös háztartásban élnek egy fertőzött személlyel, és ennek következtében karanténba kényszerülnek, a szabályok betartásáért anyagi juttatást kapnak.

A vendéglátás újra kinyitott az olaszországi Szardínia szigetén, ahol hétfőn újraindult az élet a koronavírus-járvány miatti korlátozások majdnem teljes körű feloldásával. Tizenkétezer bár, kávéház és étterem állítja vissza az egész napos nyitvatartást a földközi-tengeri szigeten. Az 1,6 millió Szardínia az ország első övezete, ahol a legalacsonyabb szintű korlátozó intézkedésekre tértek át.

Repülnének a Szputnyikért


Irány Moszkva: alakul a vakcinaturizmus

Új üzletág van a láthatáron Németországban. A vakcinahiány enyhítésére a Lufthansa különjáratokat indítana Moszkvába azoknak, akik soron kívül akarnak orosz vakcinát beadatni – írja a Világgazdaság. A légitársaság már felvette a kapcsolatot az orosz külügyminisztériummal. Bár a tervet a Kremlnek még engedélyeznie kell, a domogyedovói repülőtéren állítólag már ki is jelölték az izolált zónát, ahol az utasokat beoltanák a Szputnyik V-vakcinával.


Őket beoltásuk után azonnal visszavinnék Németországba, anélkül, hogy formálisan beléptek volna Oroszország területére. Mivel az orosz szérumból két dózist kell beadni, kétszer kell Moszkvába repülni. A két utazás összesen 2200 euróba (több mint 800 ezer forint) kerülne. A járvány miatt alig-alig repülő Lufthansa azt tervezi, hogy nemcsak Frankfurtból, de Zürichből és Bécsből is indítana ilyen különjáratokat.
(FP)

Fókuszban az idegenforgalom

Ausztria a beoltottaknak zöld útlevelet adna

Zöld útlevelet akar adni Ausztria az ország azon lakóinak, akiket már kétszeresen beoltottak, akik friss teszttel rendelkeznek, és akik már kigyógyultak a koronavírus-fertőzésből. Az osztrák kormány Görögország és Ciprus példáját kívánja követni a zöld útlevél kiadásával. Mindazok, akik megkapják az okmányt, a kabinet tervei szerint szabadon utazhatnának az Európai Unión belül, emellett étterembe, színházba és moziba mehetnének, ellátogathatnának a sporteseményekre.

Sebastian Kurz kancellár a múlt héten digitális formában megrendezett európai uniós csúcstalálkozón elmondta, hogy jó lenne az útlevelet európai szinten kibocsátani. A kancellár szerint a dél-európai uniós országok, amelyek számára kiemelten fontos az idegenforgalom, támogatják az osztrák kezdeményezést, de Lettország és Szlovákia is egyetért vele.
(FP)

Növekedett a fertőzöttek száma


Egészségügyi vészhelyzetet rendeltek el Finnorszában

A finn kormány hétfőn egészségügyi vészhelyzetet rendelt el a koronavírussal fertőzöttek számának hirtelen növekedése miatt. Ez lehetővé teszi a kormány számára, hogy elrendelje az éttermek, illetve további iskolák bezárását, és korlátozza az egyes régiók közötti utazásokat. Az utazási korlátozásokat azonban csak az ország legsúlyosabban érintett térségeiben vezetik be március 8-tól három hétre.

Sanna Marin miniszterelnök azt is mondta, hogy szükség esetén akár éjszakai kijárási tilalmat is elrendelhetnek. Az országban eddig sikeres volt a járvány elleni küzdelem, Európában itt a harmadik legalacsonyabb a regisztrált fertőzöttek száma Izland és Norvégia után. Az utóbbi két hétben azonban több finnországi régióban is növekedett a fertőzöttek száma az országban is kimutatott vírusmutációk nyomán, járványgócokat jelentettek lappföldi síelőknél és a hajógyárakban 
(FP)

Kapcsolódó írásaink

Soha nem látott szigor jön a cseheknél

ĀCsehországban már több mint húszezer áldozatot követelt a járvány, három hétre bezárnak – Az olaszok a mutációk miatt szigorítanak, és bevetnék a Szputnyik V-t