Krónika

Kevésbé védi az elhízottakat a Pfizer-oltás

Egy kutatás szerint mintegy feleannyi antitest termelődött a túlsúlyosak szervezetében, mint egészséges társaiknál

Az elhízottaknál kevésbé lehet hatásos a Pfizer–BioNTech vakcinája – állapították meg olasz kutatók. Az ő szervezetükben ugyanis feleannyi antitest termelődött a második dózis után, mint egészséges társaiknál. A kutatók szerint nagyobb dózissal vagy egy harmadik adag vakcinával javítani lehetne a helyzeten.

A római fizioterápiai gyógyászati intézet kutatója, Aldo Venuti vezette kutatócsoport 248 egészségügyi dolgozó antitest-termelődé­sét vizsgálta a Pfizer–­BioNTech vakcinájának második adagja után. Hét nappal a második oltás után 99,5 százalékuknál mutattak ki antitestet, és ez az immunválasz nagyobb volt, mint amit a Covid–19-betegségen átesett embereknél mértek, viszont a túlsúlyosok vagy elhízottak esetében korlátozott volt – számolt be az eredményekről a brit The Guar­dian. Azt találták, hogy a második oltás után az elhízottaknál csak mintegy feleannyi antitest termelődött, mint a többiek szervezetében.

Korábban már kimutatták, hogy az elhízottság – harminc fölötti testtömegindex (BMI) – majdnem ötven százalékkal növeli a Covid–19 miatti elhalálozás és 113 százalékkal a kórházba kerülés esélyét.

Ennek nemcsak az elhízás lehet az oka, hanem az, hogy az érintetteknek gyakran más betegségük – szívprobléma, kettes típusú cukorbetegség – is van, amelyek kockázatot jelentenek a koronavírus-fertőzés esetében, de a test­zsírtöbblet például gyulladást, inzulinrezisztenciát is előidézhet, így pedig a szervezet nehezebben tud harcolni a fertőzések ellen.
Az állan­dó alacsony szintű gyulladás pedig gyengítheti az immunválaszokat, köztük a B- és a T-sejtes immunválaszt, amelyet az oltás idéz elő.

Érdekesség, hogy azt már korábban kimutatták, hogy az influenza elleni oltás is csak feleannyira hatékony elhízottaknál, mint a normális súlyú embereknél, viszont ez az első eset, hogy a Covid–19 elleni oltásnál is igazolták ezt. Ugyanakkor az olasz tanulmányt független szakértők még nem vizsgálták meg. A kutatók szerint kötelességük, hogy az elhízásban érintetteknek is hatékony oltási programot tervezzenek.

„Ha adatainkat szélesebb körű tanulmányok is megerősítik, egy további adag vakcina vagy egy nagyobb dózis lehetőséget jelenthet az érintettek számára” – fogalmaztak.

Egy másik, a mostanitól független felmérés – amelyet brazil egészségügyi dolgozók körében végeztek az Imperial College London kutatói – azt is megállapította, hogy a magas testtömegindexűek körében gyakoribb, hogy újrafertőződnek a koronavírussal.

A Worldometers adatai szerint világszerte  115 millió a fertőzöttek száma, több mint 2,5 millióan elhunytak, és 90,5 millióan meggyógyultak a betegségből.

Kapcsolódó írásaink