Krónika

Soha nem látott szigor jön a cseheknél

Csehországban már több mint húszezer áldozatot követelt a járvány, három hétre bezárnak – Az olaszok a mutációk miatt szigorítanak, és bevetnék a Szputnyik V-t

Drasztikusan korlátozzák az emberek mozgását Csehországban. Olaszországban több tartomány szigorít, miközben Szardínia nyit. A szerbek élen járnak az olta-kozásban.

Soha nem látott szigor jön a cseheknél
Ápolónők egy Covid-osztályon, a cseh Stod településen. Egy éve tartó küzdelem
Fotó: AFP/Michal Cizek

Európában lakosságarányosan Csehországban a legmagasabb az új fertőzöttek száma, a járvány halálos áldozataié pedig meghaladta a húszezret. Az MTI tudósítása szerint a héten 160 körül mozgott a napi halálesetek száma. Leterheltek a kórházak, a Covid­-osztályokon már csak 180 szabad ágy maradt, ami a teljes kapacitás tizenöt százaléka, ezért Németországhoz és Lengyelországhoz fordultak segítségért.

Szükségállapotot hirdetett a kormány, mától az eddigi legszigorúbb járványügyi és közéleti korlátozások lépnek életbe. A csehek három hétig nem hagyhatják el lakhelyüket, más településekre csak munkavégzés vagy egészségügyi kezelés céljából utazhatnak, bezárnak az óvodák és az iskolák és a még nyitva tartó üzletek egy része is. Az iparvállalatok működhetnek, de minden munkahelyen kötelező lesz a legalább FFP2-es szájmaszk viselése. (A lakott helyeken ez már mindenütt kötelező.)

Minden munkahely saját maga fogja tesztelni alkalmazottait. Tilos más családok látogatása. Az országban egyelőre csak az Európai Unióban jóváhagyott vakcinákat használják. Ugyanakkor a Reuters hírügynökség szerint Andrej Babis miniszterelnök egy vasárnapi interjúban arról beszélt, az Euró­pai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélye nélkül, a cseh illetékes hatóság jóváhagyásával használnák az orosz Szputnyik V-t.

Olaszország a vírus szempontjából kettészakadt. Mától többek között Lombardia, Piemont és Marche tartományban is szigorítják a korlátozásokat, és több tucatnyi várost lezártak a brit, a dél-afrikai és a brazíliai vírusvariánsok erőteljes terjedése miatt. A lombardiai járványbiztos, Guido Bertolaso közölte, hogy a tízmilliós régióban a védőoltások első dózisát akarják csak beadni a pácienseknek, hogy minél több lakost tudjanak immunizálni.

Lazio tartomány egészségügyi tanácsosa, Alessio D’Amato azt szorgalmazta, hogy az olasz gyógyszer­ügynökség gyorsított eljárással engedélyezze a Szputnyik V alkalmazását. Eközben az 1,6 millió lakosú Szardínia szigetén – ahol százezer lakosra kevesebb mint harminc fertőzött jut – újraindul az élet, megnyitják a vendéglátóhelyeket, kizárólag a maszk viselete és a távolságtartás lesz kötelező. Újranyithatnak az edzőtermek, uszodák, mozik és színházak.

Az újraoltás tekintetében egymillió lakosra vetítve Szerbia – ahol az orosz és a kínai vakcinával is oltanak – élen jár Európában. Ott kapta meg a legtöbb ember a második dózist is. Eddig 1 433 055 adag vakcinát használtak fel, és több mint 694 ezren már megkapták valamely oltóanyag mindkét adagját.

Eközben Ausztiában már az új esetek felét a mutációk teszik ki. Az elmúlt napokban kétezer fölött volt az új esetszám, viszont az elhunytak napi száma alig haladta meg a húszat. Pénteken Sebastian Kurz kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök a Szputnyik V szállításának lehetőségéről tárgyalt. Hétfőn dönthetnek, hogy a lazítás vagy az újabb szigorítás vár az osztrákokra.

Egydózisú vakcina

Engedélyezték Amerikában a Janssen oltóanyagát

Jóváhagyta az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) szombaton a Johnson&Johnson csoportba tartozó Janssen vállalat által kifejlesztett, egykomponensű oltóanyag vészhelyzeti alkalmazását. Az egy injekcióból álló oltás 85 százalékos hatékonysággal akadályozza meg a Covid-19 súlyos szövődményeinek kialakulását, és ezt három földrészen végzett klinikai vizsgálatok támasztják alá.

Erős védelmet biztosít a dél-afrikai variánssal szemben is. A középsúlyos megbetegedést az esetek kétharmadában akadályozta meg. Az első szállítmányokat hétfőn kezdik kiküldeni az Egyesült Államokban, nyárig százmil­liót szállíthatnak. A gyártó az EU-ban is kérvényezte a vakcina jóváhagyását. Az unió 200 millió dózisra szerződött a céggel.
(PS)

Hároméves kor felett

Kínában gyerekeknek is adnák a Sinopharm-oltást

Hamarosan a 3–17 éves gyermekek is megkaphatják a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcináját – erről beszélt egy tévéinterjúban Liu Jingzhen, a vállalat vezetője. Mint mondta, a klinikai vizsgálatok során nem találtak egyértelmű különbséget a gyerekek és a 18–59 évesek adatai között. Kína idén egymilliárd dózist tervez gyártani a Sinopharm oltásból, és azt remélik, hogy ez elegendő lesz a helyi piacnak.

Az országban júliusban kezdték el oltani a 18–59 éves lakosságot, de akkor még csak az olyan szakmákban dolgozókat, amelyek különösen ki vannak téve a fertőzésveszélynek. Decemberben végén viszont ezt kiterjesztették, és már minden 18 éven felüli megkaphatja. Kína eddig négy, hazai gyártású Covid–19-vakcinát engedélyezett.
(PS)

Változtatnának az oltási terven
 

Halmozódnak a németeknél az AstraZeneca-vakcinák
 

A oltási terv átalakítását sürgette több német tartományi miniszterelnök az AstraZeneca-féle vakcina alacsony felhasználtsága miatt – jelentette az MTI. A brit–svéd gyártó szérumából érkezett mennyiség csupán 15 százalékát sikerült felhasználni. Ha nincs jelentkező egy oltásra, meg kell nyitni a lehetőséget az elsőbbségi sorrendben hátrébb állóknak, és be kell vezetni azt is, hogy a háziorvosi praxisokban is beadható legyen – mondta Markus Söder bajor miniszterelnök a Bild am Sonntag című lapnak.

A németek egyrészt bizalmatlanok az AstraZeneca oltásával szemben, másrészt ez a vakcina csak 18–65 éves kor között adható, és az oltási kampány jelenleg olyan csoportokban (például idősotthonok lakói) zajlik, ahol kevés a 65 éven aluli. (PS)

Végső búcsút vettek szombaton Sir Tom Moore-tól, a brit hadsereg veteránjától, aki csaknem 33 millió fontot (14 milliárd forint) gyűjtött a brit állami egészségügyi szolgálat számára azzal, hogy százszor körbesétálta házának nagy kertjét. Életének 101. évében, február 2-án hunyt el koronavírus fertőzés következtében. A délkelet-angliai Marston Moretaine községben tartott ceremónián egy Douglas C–47 Dakota katonai szállítógép tisztelgő átrepülést hajtott végre a falu felett. (PS)
Fotó: AFP/Joe Giddens

Végső búcsút vettek szombaton Sir Tom Moore-tól, a brit hadsereg veteránjától, aki csaknem 33 millió fontot (14 milliárd forint) gyűjtött a brit állami egészségügyi szolgálat számára azzal, hogy százszor körbesétálta házának nagy kertjét. Életének 101. évében, február 2-án hunyt el koronavírus fertőzés következtében. A délkelet-angliai Marston Moretaine községben tartott ceremónián egy Douglas C–47 Dakota katonai szállítógép tisztelgő átrepülést hajtott végre a falu felett. (PS)

A Worldometers adatai szerint világszerte meghaladta a 114,5 milliót a fertőzöttek száma, 2,54 millióan elhunytak, és 90 millióan meggyógyultak a betegségből.

Kapcsolódó írásaink