Krónika

Elhunyt Snell György esztergom-budapesti segédpüspök

Életének 72. évében elhunyt Snell György esztergom-budapesti segédpüspök, a fővárosi Szent István-bazilika plébánosa, péntekre virradó éjjel - tudatta a főegyházmegye sajtóreferense.

Elhunyt Snell György esztergom-budapesti segédpüspök
Életének 72. évében elhunyt Snell György esztergom-budapesti segédpüspök
Fotó: MH/Purger Tamás

Tóth János Csaba elmondta: Snell Györgynél a napokban állapítottak meg koronavírus-fertőzést.

A főpap lelki üdvéért péntek reggel fél órán keresztül szólt a Szent István-bazilika valamennyi harangja és húsz percen keresztül az esztergomi bazilika prímásharangja - tette hozzá.

Snell György 1949. március 8-án született Kiskirályságon (ma Eperjes). Teológiai tanulmányait a Központi Papnevelő Intézetben és az Egri Érseki Papnevelő Intézetben végezte. 1972-ben szentelték pappá.

Ezt követően a Váci Egyházmegyében, majd 1993-tól, a magyarországi egyházmegyék határainak módosítása után az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében szolgált. 1975-ig Kiskunlacháza-Peregen, majd 2008-ig Budapest-Rákoskeresztúron volt káplán, majd plébános. Emellett 2004 és 2006 között Budapest-Rákosliget plébánosa, 2000 és 2003 között a rákosi esperesi kerület helyettes esperese, majd 2005-ig esperese volt. 2003-tól az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatósága igazgatói tisztségét is ellátta. 2008. augusztus 1-jétől a budapesti Szent István-bazilika plébánosa.

2014. december 6-án szentelték püspökké, püspöki jelmondata ez volt: "Ti adjatok nekik enni!".

Snell György temetésének időpontjáról a főegyházmegye később tájékoztat.