Krónika

Húsvétra minden regisztráltat szeretnének beoltani

Szeretnék felgyorsítani az oltások ütemét, a cél az, hogy húsvétig mindenki megkapja az oltóanyagot, aki előzetesen regisztrált rá - közölte az országos tisztifőorvos  a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Húsvétra minden regisztráltat szeretnének beoltani
Húsvétig minden regisztráltat szeretnének beoltani – mondta Müller Cecília
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Müller Cecília azt mondta, az oltóanyag-szállítmányok beérkezése ütemének és az oltócsoportok tevékenységének köszönhetően minden reális esély megvan arra, hogy a regisztráltakat a húsvét körüli időszakra beoltsák.

Kifejtette, a védőoltási munkacsoport folyamatosan vizsgálja a szakmai újdonságokat és más országok tapasztalatait, hogy gyorsítani lehessen a hazai oltások beadását.

Ezzel kapcsolatban megjegyezte: az izraeli egészségügyi minisztérium a napokban arról adott ki közleményt, hogy már az első oltás 75 százalékos védettséget biztosít. (Izraelben alapvetően a Pfizer vakcinájával oltanak.) Emellett részletesen elemzik a vakcina beadásának következményeit: az oltás több 90 százalékkal csökkenti a megbetegedés esélyét, és a betegség súlyossága miatti kórházi kezelések számát - mondta. Az ottani tapasztalatok szerint - idézte a közleményt - 98,9 százalékkal kisebb az halálozás veszélye.

Müller Cecília beszámolt arról is, hogy kontrollcsoport-vizsgálatok szerint az AstraZeneca vakcinájának beadása esetén 63 százalékos az oltás hatásossága, ha az első és a második dózis között négy hét telik el, de ha legalább hat hét, akkor ez a szám már 73 százalék.

Müller Cecília elmondta, Magyarországon átlépte a félmilliót a beoltottak száma, ami „nagy szám ahhoz képest, hogy heroikus küzdelmet kell folytatni az oltóanyagért”.

A szakember kiemelte, a koronavírus-járvány harmadik hullámának erőteljes emelkedését mutatják a járványügyi adatok, a vírus brit mutációja miatt exponenciálisan emelkedik a fertőzöttek száma.

Az elmúlt napon 4385-tel nőtt az új fertőzöttek száma, ugyancsak magas az aktív fertőzötteké (84 061), ezzel együtt pedig növekszik azok száma, akik kórházi ellátásra szorulnak. Jelenleg 4836 embert kezelnek kórházban, közülük 411-en szorulnak lélegeztetőgépre.

Ezek az adatok arról tanúskodnak, hogy a harmadik hullám felmenő szakaszában vagyunk - mondta, hozzátéve: ezt az esetszámemelkedést csak úgy lehet megtörni, mérsékelni és megfordítani, ha az egyéni és a csoportos védelmet „nagymértékben fokozzuk”. Ehhez a legjobb eszköz - a higiénés szabályok betartása mellett - a védőoltás - emelte ki a tisztifőorvos.

Egyelőre maradnak a védelmi intézkedések

Március 15-ig változatlanok maradnak a koronavírus-járvány második ütemében meghozott védelmi intézkedések - mondta a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának helyettes vezetője, megismételve a Miniszterelnökséget vezető miniszternek a Kormányinfón elhangzott bejelentését.

Kiss Róbert elmondta: a kormány az operatív törzs és a járványügyi szakemberek javaslatára - miután elindult a járvány harmadik hulláma és ezzel a fertőzöttek számának emelkedése - úgy döntött, hogy március 15-ig változatlanul fenntartja a második ütemben meghozott védelmi intézkedéseket. Továbbra is hatályban maradnak tehát a maszkviselés, a kijárási tilalom, a közterületi magatartási szabályok, a csoportosulásra, gyülekezésre vonatkozó tilalmak, az üzleteket, szabadidős létesítményeket érintő korlátozások, valamint a rendezvénytartás szabályai.

A járvány miatt elrendelt védelmi intézkedések rendőri ellenőrzéséről szólva az alezredes elmondta, szerdán 119 emberrel szemben léptek fel a rendőrök a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt, a kijárási tilalom, illetve a kijárási korlátozás ellenőrzése óta 26 482 ilyen intézkedést rendeltek el.

A fellépésre 189 ember esetében azért volt szükség, mert nem tettek eleget a 10 ezer lakosúnál nagyobb településeken a közterületi maszkviselésre vonatkozó önkormányzati rendeletben foglaltaknak. Közülük 21 embert figyelmeztettek, 50 embert helyszíni bírsággal büntettek, 118 ember ellen szabálysértési feljelentést tettek - ismertette.

Tizenegy ember a tömegközlekedési eszközökön, vagy azok várakozóhelyein, 29 pedig üzletben, bevásárlóközpontban nem viselte a védőeszközt. A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó korlátozó szabályok megszegése miatt a jogszabály hatálybalépése óta 834 rendőri intézkedésre volt szükség.

Ebből 214-szer az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 620 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására, az ott-tartózkodásra vonatkozó szabályokat nem tartották be - sorolta az alezredes.

Kiss Róbert tájékoztatása szerint szabálysértés miatt - keddhez hasonlóan - szerdán sem zárattak be vendéglátóhelyet a rendőrök. Az elmúlt napon 345 emberrel szemben intézkedtek a kijárási és a közterületi magatartási szabályok megsértése miatt, ezzel 42 409-re emelkedett a rendőri intézkedések száma a kijárási tilalom, illetve a kijárási korlátozás ellenőrzése óta.

A Magyarország területén személyforgalomban átutazókat érintő korlátozásokról szólva azt mondta, a tranzitszabályok megsértése miatt szerdán 65 alkalommal léptek fel, a tavaly szeptember óta tartó ellenőrzéseknél a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 12 414-szer intézkedtek.

A hatósági házi karanténban lévőket szerdán 11 751 esetben ellenőrizték a rendőrök. Aznap 6247 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, jelenleg 29 389-en vannak hatósági házi karanténban. Közülük 2903-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat.

Kapcsolódó írásaink