Krónika

Fogadkozik az AstraZeneca

Áprilistól a szerződésben foglalt oltóanyag-mennyiség kevesebb mint felét szállíthatja az unióba a svéd–brit gyógyszergyártó sajtóértesülések szerint – a cég cáfol

A második negyedévben száznyolcvanmillió helyett kevesebb mint kilencvenmillió dózist tud leszállítani az Európai Uniónak a svéd–brit AstraZeneca gyógyszergyártó egy uniós illetékes szerint. A gyártócég ezt tagadja, állítják, az európai ellátási lánc bővítésén dolgoznak.

Fogadkozik az AstraZeneca
Ampullából a fecskendőbe. Egy bolgár orvos készíti elő a védőoltást
Fotó: AFP/Nikolay Doycinov

Idén a második negyedévben kevesebb mint a felét szállítja le a megállapodásukban foglalt, koronavírus elleni oltóanyagnak az AstraZeneca svéd–brit gyógyszergyártó – erről beszélt egy uniós tisztviselő a Reuters hírügynökségnek. Állítása szerint a cég, az első negyedévben mintegy negyvenmillió adag oltóanyagot tud leszállítani, a második negyedévben pedig kevesebb mint kilencvenmilliót a szerződésben szereplő 180 millió helyett. S mivel az első negyedévben is kevesebbet szállítanak a vártnál, így nem tudná tartani azt a célt az EU, hogy nyár végéig a felnőtt lakosság hetven százalékát beoltsák.

Az AstraZeneca tegnap közleményben cáfolt. Kijelentették, a szállítást az Európai Bizottsággal kötött szerződésnek megfelelően kívánják teljesíteni. A szerződés szerinti várható mennyiség körülbelül fele az EU ellátási láncból, míg a fennmaradó rész a nemzetközi ellátási hálózatából érkezhet.

Jelenleg az azon dolgoznak, hogy növeljék az EU ellátási lánc termelékenységét, és továbbra is felhasználják nemzetközi kapacitásaikat annak érdekében, hogy a második negyedévben a 180 millió adag eljuthasson az Európai Unióba – hangsúlyozták. Ismert, az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca által kifejlesztett szérumot február elején hagyta jóvá az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

Két egyesült királyságbeli, egy belgiumi és egy hollandiai üzemében gyártják az EU-nak szánt oltásokat. Ugyanakkor az Egyesült Királyságból egy a brit kormánnyal kötött megállapodás értelmében nem exportálnak. A svéd–brit gyógyszergyártónak máshol is vannak üzemei, és egy uniós illetékes is azt mondta a múlt héten, hogy a többi között az egyesült államokbeli és indiai gyáraiból is szállíthat vakcinákat az uniónak. Kérdés, ez valóban így lesz-e.

Indiában ugyanis a Szérum Intézet, mely a világ legnagyobb vakcinagyártója  az AstraZeneca licensze alapján készít oltóanyagot Covi­shield néven, ám Adar Poonawalla az intézet vezérigazgatója a napokban Twitteren közölte, mostantól először saját országuk igényeinek kell megfelelniük, s csak utána jöhet a világ többi része.

Az ázsiai országban egy másik oltóanyag is vészhelyzeti engedélyt kapott, amit a helyi Bharat Biotech fejlesztett. Első körben 300 millió ember beoltását – az egészségügy frontvonalában dolgozók, az ötven év felettiek és a veszélyeztettek – beoltását tűzték ki célul. Február 20-ig 10,8 milllió ember kapott vakcinát.

Kijárási tilalom a zsidó ünnepen
 

Izrael vakcinát ajándékozna Magyarországnak
 

Újabb járványügyi korlátozásokról döntött az izraeli kabinet a hétvégi purim örömünnep idejére – jelentette be tegnap a Jediot Ahronot című újság hírportálja, a ynet. Mint olvasható, a kormány jóváhagyta az éjszakai kijárási tilalom bevezetését a purim ünneplésének idejére, csütörtöktől vasárnapig. Este fél kilenctől reggel 5-ig tilos lesz a közlekedés, és nemcsak a nyilvános, hanem a házibulikat is betiltották, továbbá nem szabad más otthonában tartózkodni sem.

A korlátozással hetek óta visszaszorulóban lévő járvány feléledését próbálják megakadályozni, mert már harmadik napja ismét növekszik a fertőzési ráta. A kormányfő a minap azt is bejelentette, diplomáciai gesztusként átad százezer dózis Moderna-oltóanyagot tizenöt, Jeruzsálem segítségét kérő országnak. Így egy országnak ötezer adag oltóanyag jutna. A ynet értesülése szerint a listán az afrikai államok mellett szerepel Olaszország, Csehország és hazánk is. E kérdésben Benjamin Netanjahu kormányfő egyedül döntött, és arról előzőleg nem értesítették a tárcavezetőket sem.
(LMA)

Óvatlanabbak az emberek

Az oltottak, de a fertőzöttek száma is nő Szerbiában

Miközben folyamatosan nő a beoltottak száma Szerbiában – a nyugat-balkáni országban eddig 1 275 844 adag oltóanyagot használtak fel –, az új fertőzöttek száma is növekszik. Míg február elsején 1366 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, szerdára már 3257 új esetet azonosítottak. A növekvő esetszám hátterében az állhat, hogy az immunizáció megkezdését követően az emberek óvatlanabbak lettek, és már nem tartják be az elővigyázatossági intézkedéseket.

Az MTI tudósítása szerint Branislav Tiodorovic járványügyi szakember kijelentette: a járvány kezelésével megbízott válságstáb tagjaként kezdeményezni fogja a korlátozások szigorítását. Véleménye szerint két lehetőség van: az egész ország területén szigorítani kell, vagy csak azokban a városokban kell komolyabb intézkedéseket hozni, ahol sok a fertőzött. Erről a válságstáb, majd a kormány dönt a napokban. A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma szerdára Szerbiában 3257-tel 442 857-re, a halálos áldozatok száma az utóbbi 24 órában 4366-ra nőtt. (FP)

Túlterheltek a kórházak
 

Január óta nem volt ennyi új beteg Szlovákiában
 

Romlik a járványhelyzet Szlovákiában, kedden több mint 3500 új igazolt fertőzöttet mutattak ki a laboratóriumi PCR-vizsgálatok, ami január eleje óta a legmagasabb napi esetszám. A PCR-szűrések száma meghaladta a 15 ezret, pozitív eredményt 23,4 százalékuk hozott. A mintegy 132 600 antigéntesztből pedig 2323 lett pozitív, a tesztek 1,75 százaléka. Az országban kijárási tilalom van érvényben, kivételt bizonyos esetekben csak a negatív teszttel rendelkezők kapnak. Továbbra is négyezer körül mozog a kórházban ápolt betegek száma, mintegy 350-en vannak lélegeztetőgépen.

Vakcinát eddig 286 ezer szlovák kapott, több mint százezren pedig már a második adagot is megkapták. A kórházak túlterheltek,  Marek Krajcí egészségügyi miniszter a Korkep.sk tudósítása szerint elmondta, pénteken Romániából érkeznek egészségügyi dolgozók, illetve Ausztria ajánlott még segítséget, Lengyelország pedig szabad intenzíves kapacitásokat az északi határ mentén. Időközben a magyar kormány tíz új mozgatható lélegeztetőgépet küldött a galántai kórházba.
(PS)

Kapcsolódó írásaink

Kezdődik az oltás a kínai vakcinával

ĀMinden tudományos elemzés megállapította, hogy a Sinopharm által kifejlesztett vakcina az egyik leghatásosabb szer a koronavírus ellen, a baloldal mégis támadja