Krónika

Van, ahol a küzdelem, máshol pedig az enyhítés van soron

Amíg Szlovákiában és Csehországban aggasztó a helyzet, addig az Egyesült Királyságban a sikeres oltási program nyomán fokozatosan lazítanak a szigorításokon

Felemás képet mutat a koronavírus-helyzet Európában. Míg Szlovákiában kritikus helyzet alakult ki a kórházi Covid-osztályok megtelte miatt, addig a brit kormány bejelentette, hogy óvatosan megkezdik a szigorítások enyhítését.

Van, ahol a küzdelem, máshol pedig az enyhítés van soron
Már tizenhétmillióan kapták meg az oltást az Egyesült Királyságban
Fotó: AFP/Oli Scarff

Két hét múlva a korlátozások első lépéseként megnyitják az iskolákat az Egyesült Királyságban, ami a szigorú korlátozásoknak és a sikeres oltási programnak köszönhető. Az országban több mint 17 és fél millióan már megkapták az első vakcinát. Miközben a britek enyhítenek, Olaszország kiterjesztette a régiók közötti utazási tilalmat március 27-ig, miután nem csökkent a járvány terjedésének mértéke.

Az országban csak munkavégzés céljából, illetve egészségügyi okokból vagy vészhelyzetben lehet utazni. Részleges vesztegzárat vezetnek be a következő két hétvégén Franciaország déli területein. Az itt élőknek pénteken 18 órától, hétfő 6 óráig az otthonaikban kell maradniuk, miután ismét megemelkedett a fertőzések száma a térségben.

Úgy tűnik, kezd megnyugodni a járvány Spanyolországban. Az országban húszezer fertőzöttet regisztráltak a hétvégén, tízezerrel kevesebbet a múlt hét végi esetszámokhoz képest. A pandémia kezdete óta azonosított esetek száma meghaladja a 3,1 milliót. Jelenleg százezer emberből átlagosan 252-en fertőzöttek, egy héttel ezelőtt a számuk még 417 volt.

Az elmúlt egy hétben 814-en hunytak el a koronavírus-fertőzés következtében, a halálos áldozatok száma közelít a 68 ezerhez. Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója sajtótájékoztatón elmondta: az adatok alapján arra számítanak, hogy a fertőzés terjedésének jelentős csökkenése a következő hetekben is folytatódni fog.

Rekordmagasra nőtt a kórházban kezelt súlyos koronavírus-betegek száma Csehországban. A kórházakban több mint 6500 Covid–19-beteget kezelnek, akik közül 1329-nek az állapotát súlyosnak minősítették az orvosok. A járvány tavaly márciusi kitörése óta ezek a legmagasabb kórházi számok. A koronavírus csehországi halálos áldozatainak száma már meghaladja a 19 500-at. Az aktív fertőzöttek száma tovább növekszik, jelenleg 121 ezer.

Heroikus küzdelmet vív a koronavírussal Szlovákia, ahol 1998 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az utóbbi 24 órában PCR-teszt által. A minták csaknem 20 százaléka lett pozitív. Az elmúlt napon 3963 pácienst ápoltak kórházban. Intenzív osztályokon 299 beteg feküdt, 347-en szorultak mesterséges lélegeztetésre. Már csak néhány tucat szabad lélegeztetőgép van, kevés az intenzív ágy is.

A járvány kezdete óta 6671 beteg lelte halálát Covid–19-kórban, illetve annak szövődményeiben. Meredeken emelkedik az új koronavírusos betegek száma Szerbiában. A kórházban kezeltek száma egyre nő, ahogy a lélegeztetőgépen lévő betegeké is. Igaz, az oltási kampánnyal jól állnak az országban. Elsősorban három szerbiai városban, Belgrádban, Újvidéken és Nišben riasztóak a koronavírus-adatok.

Megmentenék a turistaszezont
 

Görögország már készíti a vakcinaigazolványokat
 

Az Európai Unió tagállamai közül Görögország az egyik első, amely digitális vakcinaigazolványokat bocsát ki. A cél, hogy ezzel megkönnyítsék az országok közötti utazást és megmentsék a turistaszezont. Abban bíznak, hogy nyárig minél több embert lesznek képesek beoltani. Az Euronews beszámolója szerint a rendszer péntek óta működik, hétfő reggelig már 55 ezer igazolást állítottak ki, amelyet csak az kaphat meg, akit a koronavírus elleni vakcina mindkét dózisával beoltottak.

Eddig a görög lakosság 2,2 százalékát tudták beoltani. Kiriákosz Pierrakakisz digitális politikáért felelős miniszter szerint az lenne a megfelelő, ha az igazolás birtokában határátlépéskor nem kellene teszteltetni illetve karanténba vonulni. Mint fogalmazott, a reptereken külön sávot lehetne kialakítani. A javaslatot Kiriákosz Micotákisz, az ország miniszterelnöke már benyújtotta az európai illetékeseknek, hangsúlyozva: a cél az, hogy az igazolás a könnyítés és ne a diszkrimináció eszköze legyen.
(PS)

Kárpótlást várnak a vendéglátósok

Perlik a holland államot a lezárások miatt

A holland vendéglátóipari szövetség (KHN) beperli az államot a járvány terjedését lassítani hivatott ágazatbéli lezárások miatt – írta a NlTimes holland hírportál. Az MTI híre szerint a KHN kárpótlást vár el az elmúlt hónapok kiesett forgalma miatt, és azt, hogy az állam engedélyezze az október óta zárva tartó vendéglátó egységek mielőbbi újranyitását. A szövetség szerint a holland állam jogellenesen jár el, mivel súlyosan sérti a vendéglátóipari vállalkozások alapvető jogait azzal, hogy megalapozatlan korlátozásoknak teszi ki azokat anélkül, hogy a kárukat megtérítené.

A KHN elnöke, Robert Willemsen szerint a járványügyi adatok nap mint nap változnak, azonban a rendelkezések nem igazodnak ehhez. A holland gazdasági minisztérium közölte, a vendéglátóipari vállalkozásoknak valójában van lehetőségük állami támogatások felvételére: a kormány fizeti a cégek állandó költségeit, és ezt a támogatási rendszert január végén kibővítették. Eddig több mint 46 ezer kérelem érkezett, ebből 19 ezret hagytak jóvá.
(PS)

AstraZeneca-vakcinával kezdődik az oltási kampány
 

Indiából érkezett meg Ukrajnába az első oltóanyag
 

Megérkezett kedden Kijevbe a koronavírus elleni oltóanyag első szállítmánya: félmillió dózis AstraZeneca-vakcinát szállítottak Indiából repülőgépen. Az oltóanyagot nyomban elkezdték szétosztani. Ez a vakcinamennyiség 250 ezer ukrajnai lakos beoltására lesz elegendő. Az ukrán egészségügyi tárca a szállítmány érkezése előtti napon, hétfőn vette nyilvántartásba veszélyhelyzeti alkalmazásra az AstraZeneca licence alapján az indiai Serum Institute vállalat által, Covishield elnevezés alatt gyártott vakcinát, így Ukrajna az első ország a világon, amely Indiában gyártott oltóanyaggal kezdi meg az oltási kampányt.
 

A hivatalosan közölt adatok alapján keddre 4182 új esettel, 1 311 844-re nőtt az országban az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 153 áldozattal, 25 309-re. Az új betegek száma ezer fölöttivel emelkedett az egy nappal korábbi adathoz képest. Eddig 1 151 777-en gyógyultak meg, előző nap négyezer fölött volt a számuk, az aktív betegeké pedig több mint háromszázzal, 134 758-ra csökkent.
(FP)

A Worldometers.info adatai szerint világszerte 112,4 millió a fertőzöttek száma, 2,5 millióan elhunytak, 88 millióan pedig meggyógyultak.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom