Krónika

Kezdődik az oltás a kínai vakcinával

A kínai vakcina nemcsak a súlyos szövődményektől védi meg az embereket, hanem a mutáns vírusok ellen is hatékony. Az pedig, hogy elölt vírust tartalmaz, még javítja is a hatékonyságát. A héten 275 ezer magyar kaphatja meg a kínai vakcinát, így tovább növekszik a magyar lakosság védettsége. 

Kezdődik az oltás a kínai vakcinával
Botka Klára háziorvos beadja a kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyagát Nagy Tibornénak Nagykátán
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A héten megkezdődik Magyarországon a kínai vakcinával való oltás. Az első szállítmányból 275 ezer ember kaphat. Kedden hajnalban elkezdték szállítani a kínai vakcinát az önkormányzatok számára. Az országba beérkezett vakcinák hatékonyak és biztonságosak, ez igaz a keleti vakcinára is. Ne felejtsük el, a vakcina életeket ment  - mondta György István, az oltási munkacsoport vezetője.

18 év felett bárkinek adható a kínai vakcina

A kínai vakcina nagyobb valószínűséggel véd a különböző vírusmutánsok ellen - hangsúlyozta Rusvai Miklós víruskutató. A szakember azt mondta: a különböző modellszámítások szerint a koronavírus dél-afrikai mutánsa esetében nagyjából 5-8 százalékot kell levonni a jelenleg ismert vakcinák hatékonyságából. A kínai vakcina azért előnyösebb, mert az a vírus valamennyi fehérjéjét tartalmazza, így valószínűbb, hogy véd a különböző mutánsok ellen. 

Szabó Judit háziorvos a hűtőbe teszi a kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyagát mátranováki rendelőjében
Szabó Judit háziorvos a hűtőbe teszi a kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyagát mátranováki rendelőjében
Fotó: MTI/Komka Péter

A Sinopharm vakcinájával kapcsolatban Müller Cecília országos tisztifőorvos pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy tartósabb védelmet adhat a koronavírussal szemben, mivel inaktivált vírust tartalmaz.  A leendő magyar fejlesztésű vakcinánál a Sinopharmhoz hasonló technológiát kívánnak alkalmazni. Minden vakcina hatékonysága 70 százalék fölött van, 100 százalékos védelem nem létezik - tette hozzá. Sok olyan vakcinát használunk, ahol 50 százalék körül van a védettség - hangsúlyozta Müller Cecília. 

A többi vakcinához hasonlóan 60 év fölött a Sinopharm vakcinájának hatékonysága is csökken (ez minden vakcinával így van), a súlyos betegségtől és a szövődményektől mégis megvéd ebben a korban is. A mellékhatásokról azt mondta Müller Cecília, ezek bőrpír, izomfájdalom, néha nyirokcsomó-megnagyobbodás lehetnek. 

A második vakcina beadása után láz és levertség is előfordulhat, de ez rövid távú, és természetes is. 

Így működik a Sinopharm

A Sinopharm kínai állami gyógyszergyártó vállalat inaktivált, azaz elölt koronavíruson alapuló, első generációs oltóanyag. 

Az inaktivált vírusrészecskék – elsősorban a víruson lévő fehérjetüskék – késztetik antitesttermelésre az immunrendszert, felkészítve a szervezetet a kórokozó elleni védekezésre.  A kutatók három különböző koronavírus-variánst izoláltak betegekből, majd a kórokozókat úgynevezett bioreaktorban (majomvesesejtekben) tenyésztették. Amikor már megfelelő mennyiségben álltak rendelkezésre a vírusrészecskék, egy béta-propiolakton nevű vegyülettel kezelték őket.

A kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyaga Szabó Judit háziorvos mátranováki rendelőjében
A kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyaga Szabó Judit háziorvos mátranováki rendelőjében
Fotó: MTI/Komka Péter

Az anyag semlegesíti a kórokozó génjeit, ezáltal többé nem tud szaporodni, viszont a vírusrészecske – és így az immunválaszt kiváltó vírusfehérje, a tüske – épen marad. Végül az inaktivált vírusokat immunerősítő hatóanyagokhoz keverik, amiket adjuvánsoknak nevezünk. Adjuvánsokra azért van szükség, mert az elölt vírus önmagában nem váltana ki kellően erős, tartós védelemhez szükséges immunválaszt.

Baloldali oltásellenes kampány

Miközben tehát gyakorlatilag az összes magyarországi szakember felsorakozott a kínai vakcina mögé is, addig a baloldal egyértelműen politikai célból folytatja a vakcina elleni kampányát. A baloldal a védőoltások kapcsán is dezinformációs és félelemkeltő kampányt próbál folytatni.

Újabb és újabb „igazságbeszédek” a parlamentben is
A baloldal a védőoltások kapcsán is dezinformációs és félelemkeltő kampányt próbál folytatni
Fotó: MH/Purger Tamás

Az oltási tervet annak megjelenése óta kritizálják, a Gyurcsány-párt pedig – a magyar hatóságok munkáját becsmérelve, a hazai szakemberek kompetenciáját és tisztességességét kétségbe vonva – januárban még petíciót is indított azért, hogy csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinával lehessen oltani Magyarországon. 

Ennek kapcsán Rétvári Bence hétfőn az Országgyűlésben arról beszélt, hogy a baloldalnak csak az a baja a kínai és orosz vakcinákkal, hogy Kínában és Oroszországban gyártották azokat. Pedig idehaza jelenleg 77 Kínában gyártott gyógyszernek van engedélye, az EU-ban pedig több mint ötszáz ilyen készítményt engedélyeztek.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom