Krónika

Texasban tilos kiszámlázni az energiaköltségeket

Ítéletidő a déli államokban

A rendkívüli hideg miatt, amely Texast sújtotta, az amerikai állam közműfelügyelete ideiglenesen megtiltotta az energiaszolgáltatóknak, hogy számlát küldjenek ki a háztartásoknak, vagy hogy díjtartozás miatt kikapcsolják az energiaellátásukat – jelentette be vasárnap Greg Abbott kormányzó.

Sok lakossági fogyasztó ugyanis több ezer dolláros villamosenergia-számlát kapott csupán néhány napos időszakra. A hőmérséklet a leghidegebb napokon mínusz 25 Celsius-fok volt. Joe Biden amerikai elnök katasztrófahelyzetet hirdetett ki szombaton Texasra vonatkozóan, miután a rendkívüli fagy miatt áramszünet és vízhiány sújtott több millió lakost. Az áramszünet csúcsán négymillió ember maradt áram nélkül.

Szombat óta már minden erőmű újra működik, de vasárnap még mindig harmincezer embernek nem volt áramszolgáltatás az otthonában. A hóval és faggyal járó ítéletidő Texason kívül Oklahomát, Louisianát és más közeli államokat is sújtott. A zord időjárásnak eddig több mint hetven halálos áldozata van.

Kapcsolódó írásaink

Természetszobrász volt a fagy a Balatonon

ĀA múlt csütörtöki hidegbetörés hatására jókora hullámok keletkeztek a Balatonon, amelyek a partra kicsapva a növényeken és a tereptárgyakon szabályos jégszobrokat alkottak