Krónika

A testi hátrány sem gátolhatja az űrbe jutást

Ha egy fogyatékossággal bíró ember megkapja ugyanazt a kiképzést, mint az űrbe jutó társai, az így szerzett tapasztalat kiélezett helyzetekben akár életet is menthet

Hosszú, több mint tízesztendős kihagyás után ismét űrhajósjelölteket toboroz az Európai Űrügynökség. A hatlépcsős kiválasztási folyamat jövő októberben érhet véget. A tartalékosi csapatba, azon belül a Paraasztronauta Programba testi fogyatékkal élő embert is keresnek.

A testi hátrány sem gátolhatja az űrbe jutást
Matthias Maurer és Thomas Pesquet, az ESA űrhajósai egy SpaceX rakéta mellett
Fotó: Esa.int

Ha egy testi fogyatékossággal bíró ember megkapja ugyanazt a kiképzést, mint azok, akik az űrbe mennek, az így szerzett tapasztalat bizonyos kiélezett helyzetekben akár az életét is megmentheti – mondta lapunknak Mizser Attila. A Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára annak a hírnek a kapcsán nyilatkozott, hogy az Európai Űrügynökség (ESA) bejelentette, több mint tíz esztendő után ismét űrhajósokat toboroz, és a tartalékosi csapatba, azon belül a Paraasztronauta Programba testi fogyatékossággal élő embert is keresnek.

A világban paradigmaváltás zajlik, ami egykor teljességgel lehetetlen volt, az ma már megszokott – fogalmazott Mizser Attila. Hozzátette, mivel régen csak makkegészséges embereket képeztek ki űrhajósnak, első pillantásra kétségtelenül furcsa az ESA lépése, de mindenképpen meg kell szoknunk az efféle híreket.

Az űrszervezet közlése szerint jelentkezni március 31-től május 28-ig lehet, a hatlépcsős kiválasztási folyamat 2022 októberében ér véget. Az ESA összesen hat potenciális asztronautát keres, akiket a csapat állandó tagjaiként alkalmaznak, ők űrmissziókon vehetnek részt.

Az ügynökség ezenkívül még szeretne húsz férfi és női asztronautát tartalékosi pozícióra, akik speciális missziókon vehetnek majd részt. Utóbbi része a korábban említett a Parastronaut (Paraasztronauta) Program is. „A társadalom minden részének képviselete olyan feladat, amelyet nagyon komolyan veszünk” – mondta David Parker, az ESA asztronautákkal és robotokkal végzett kutatásokért felelős igazgatója.

A reménybeli jelentkezőknek csatolniuk kell egy önéletrajzot, egy motivációs levelet és egy orvosi igazolást is, valamint rendelkezniük kell tudományos vagy orvostudományi diplomával, továbbá a saját szakmájukban néhány évnyi tapasztalattal.

Kapcsolódó írásaink