Krónika

Van, ahol a harmadik hullámmal küzdenek

Korán nyithattak a lengyelek, Szerbiában dübörög az oltás

Az utóbbi napok lassuló ütemű javulása után a hét végén az új típusú koronavírus terjedésének több mutatója romlott Németországban a korábbiaknál fertőzőképesebb vírusváltozatok előretörése miatt.

Az országos zárlat bő két hónapja arra volt elég, hogy visszaszoruljon a SARS–CoV–2 „régi”, meghatározó változata, de közben megjelentek az új mutációk, és szétterjedtek az országban – nyilatkozott az egyik legtekintélyesebb német epidemiológus, Karl Lauterbach.

A napi új regisztrált fertőzöttek száma – az egy hónapig tartó csökkenés után – a hét végén ismét emelkedésnek indult: szombaton 7676 új fertőződést regisztráltak, ami 25 százalékos emelkedés az egy héttel korábbi 6114-hez viszonyítva. A december közepén elrendelt zárlatot az eredeti tervek szerint február közepén kellett volna feloldani. A szövetségi kormány és a tartományi kormányok új megállapodása szerint legkorábban március 7-én lazíthatnak, ha a járványhelyzet megengedi.

Az euforikus zakopanei „sínyitást„ követően – az akkor stabilnak minősített járványhelyzet miatt az egészségügyi óvintézkedések betartása mellett újból megnyílhattak a szállodák, és üzemelhetnek a sípályák, színházak, mozik, koncerttermek – Lengyelországban újból felgyorsult a koronavírus-járvány terjedése.

Az adatok azt mutatják, hogy harmadik hullámról lehet beszélni – mondta Adam Niedzielski lengyel egészségügyi miniszter, miután e héten az új fertőződések napi átlaga meghaladta 6,5 ezret, míg múlt héten még átlagosan napi 5,5 ezer új esetről volt szó. Elmondta: egyelőre semmiképpen sem lehet számítani a járványügyi korlátozások további enyhítésére, és lehetséges az is, hogy újból szigorítanak a szabályokon.

A szlovák kórházak súlyos orvos- és nővérhiánnyal küzdenek, miközben növekszik a szlovákok hajlandósága, hogy beoltassák magukat. Szlovákia jelenleg a koronavírus-járvány rendkívül erős második hullámával szembesül, s az összlakosságra számított halálos áldozatok számában az első helyre került a világon. A kórházakban kezelt betegek száma szerdán 3900 körül volt, közülük több száznak az állapota súlyos, 328 személy lélegeztetőgépre szorul.

Megnyíltak vasárnap a boltok, a bevásárlóközpontok és a piacok, valamint a kulturális és sportintézmények Izraelben ahol már majdnem minden második ember megkapta legalább az első dózist, A boltokba minden vevő beléphet maszkban és a kétméteres távolság megtartásával, de a kulturális és sportintézményekbe csak az egészségügyi minisztérium oltási igazolását felmutatókat vagy már nem fertőző volt vírushordozókat engednek be.

Megérkezett a brit–svéd AstraZeneca gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcina első 150 ezer adagos szállítmánya vasárnap Szerbiába, ezzel már négyféle koronavírus elleni oltóanyag érhető el az országban. A hivatalos adatok szerint eddig több mint 1,1 millió adag vakcinát adtak be a lakosságnak. A legtöbben a Sinopharm vakcináját kapták meg, a második helyen a Szputnyik V áll, míg a legkevesebb adagot a Pfizer/BioNTech oltásából használták fel.

A Worldometers adatai szerint világszerte meghaladta a 112 milliót a fertőzöttek száma, 2,5 millióan elhunytak, és mintegy 87 millióan meggyógyultak.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom