Krónika

A fehér köpenyesek napján megemlékeztek az áldozatokról

Európa egy évvel ezelőtt, egy Codogno nevű lombardiai kisvárosban szembesült azzal, hogy az új koronavírus-járvány megérkezett az öreg kontinensre is

A fehér köpenyesek napját tartották szombaton az olasz kórházakban, és emlékhelyet avattak az új koronavírus-járvány halálos áldozatainak a lombardiai Codognóban, ahol tavaly február 20-án azonosították az első olaszországi covidbeteget.

A fehér köpenyesek napján megemlékeztek az áldozatokról
A codognói kórház bejárata. Itt azonosították 2020. február 20-án Európában az első covidbeteget
Fotó: AFP/Miguel Medina

Az emléknapon a kórházakban az orvosok és a betegek megemlékeztek a halottakról, de a lakosság is megmozdult: több helyütt közös imádságokat tartottak az elhunytakra és a még kórházban lévőkre gondolva. A központi esemény helyszíne a lombardiai Codogno volt, ahol egy kerttel körbevett emlékhelyet avattak fel. A tizenötezres város kórházában tavaly ezen a napon azonosították az első fertőzöttet.

Az első betegként regisztrált, 38 éves Mattia Maestrit mások mellett ápoló Annalisa Malara aneszteziológus kérte vírusteszt elvégzését a férfin, mert szokatlan erejű tüdőgyulladás jelentkezett nála. A laboratóriumi eredmények február 20-án este kaptak megerősítést Milánóból. Codogno kórházát azonnal lezárták, a polgármester karantént rendelt el, a hadsereg hermetikusan körülzárta a várost.

Olaszország és Európa így szembesült azzal, hogy az új koronavírus-járvány megérkezett a kontinensre is. Február 20-tól kezdve a betegek és a halottak száma folyamatosan nőtt. Mattia több hetet töltött intenzív osztályon, de meggyógyult. Felesége is átvészelte a fertőzést, de a családjában volt halálos áldozat.

Egy év alatt mintegy hárommillió olasz állampolgár betegedett meg, a halottak száma éppen pénteken lépte át a 95 ezret. Az elhunytak többsége nyolcvan év feletti, akikkel szinte elvesztett egy generációt az öregedő lakosságú Olaszország, s több mint háromszáz orvos halt meg hivatása teljesítése közben.

Emlékezést és egyben tüntetést tartottak szombaton Alzano Lombardo lakosai is, akik tavaly feljelentést tettek a helyi kórházak, idősotthonok késői lezárása miatt. Azt hangoztatták, hogy időben cselekedve a Giuseppe Conte vezette kormány elkerülhette volna, hogy a járvány „cunamiként” söpörjön végig az idős korosztályon.

Roberto Speranza egészségügyi miniszter az évfordulón azt hangoztatta, hogy a járvány elleni „küzdelem még nem ért véget, még nem győztünk, de az oltóanyag reményt ad”. A tárcavezető szerint az egészségügyi rendszernek „borzalmas” esztendeje volt, ezzel együtt köszönetet mondott az olaszoknak az összefogásért és erőfeszíté­seikért a nehéz időkben.

A vírusmutációk erőteljes terjedése miatt vasárnaptól az olasz tartományok felében megszigorították a korlátozásokat. A régiók azonnali egyeztetést szorgalmaznak az új kormánnyal az ország esetleges ismételt zárlatáról.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom