Krónika

Az összeomlás határán két állam egészségügye

Csehországban már arra készülnek, hogy a betegeket a folyosókon kell elhelyezni, Szlovákiában pedig az elszabadult brit vírusvariáns nyomán orvos- és nővérhiány van

Északi szomszédunk súlyos második hullámmal küzd, az uniós országokhoz fordultak segítségért. Csehországban a kormány már lazítana, miközben újra tízezer fölött van a napi esetszám.

Az összeomlás határán két állam egészségügye
Rendkívül szigorú intézkedéseket vezettek be a szlovák határátkelőhelyeken
Fotó: Facebook.com/Polícia SR

Az 5,4 milliós Szlovákia az összlakosságra számított halálos áldozatok számában az első helyre került a világon. Napok óta száz fölött van az elhunytak száma, legutóbb mintegy 4800 új fertőzöttet találtak egy nap alatt. Elszabadult a brit, B117 jelű vírusvariáns, az esetek túlnyomó többségét ez okozza. Csaknem 3900 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, erre a járvány kitörése óta nem volt példa.

A szakértők az egészségügyi ellátórendszer összeomlására figyelmeztetnek, ezért Szlovákia az európai uniós országokhoz fordult segítségért – orvosokat, nővéreket kérnek, miután a kórházakban hiány van a szakszemélyzetből. A kérést jóváhagyta az Igor Matovic miniszterelnök vezette kabinet, amely egyben aktiválta az Európai Unió civil védelmi rendszerét. Ausztria a hadsereg állományából orvosokat, ápolókat, Lengyelország kórházi ágyakat küldene. Hazánk is kész segíteni illetve már korábban is segített, a múlt héten például tíz lélegeztetőgépet küldött a Galántán lévő Szent Lukács Kórháznak.

Időközben szigorították a határátlépést, csak a 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel lehet beutazni Szlovákiába (az antigénteszt nem lehet régebbi 48 óránál), majd tizennégy napos kötelező karantént kell eltölteni. Az ingázóknak hét napnál nem régebbi negatív tesztet kell felmutatniuk, a kamionosoknak ez nem kötelező.

Csehországban tovább gyorsul a járvány, két napja újra tízezer fölött van a napi esetszám, kedden több mint tizenkétezer, szerdán pedig több mint 10 800 új fertőzöttet azonosítottak, utóbbi szám 1284-gyel több mint egy héttel korábban.

Összességében csökkent ugyan a kórházban lévő covidos betegek száma, viszont rekord sok (1227) a súlyos állapotú beteg, a járvány kirobbanása óta ez a legmagasabb adat. Az MTI tudósítása szerint egyre inkább megtelnek a kórházak speciális covidos és intenzív osztályai, s a betegeket néhány járásból máshová kell szállítani. Csütörtökön reggel már csak alig száznegyven speciális kórházi ágy volt szabad. A kelet-csehországi Chrudimban a járási kórház igazgatója közölte, készülnek arra, hogy a betegeket a folyosókon kell majd elhelyezniük.

Milan Kubek a Cseh Orvosi Kamara elnöke egy rádióinterjúban bírálta a kormány terveit, amely hétfőtől újranyitná az üzleteket, és megengedné a gyerekeknek, hogy visszatérjenek az iskolapadokba. Szerinte az egészségügy kapacitásai­nak határán van. Jan Blatny egészségügyi miniszter szerint két héten belül megtelhetnek a kórházak, és lehet, hogy külföldről kell segítséget kérniük, illetve el kell dönteniük, ki kapjon ellátást, és ki nem.

A döntő az, hogy mennyi vakcina érhető el


Számos változóból próbálja pontosan meghatározni egy magyar szoftver, mikor kapunk végre oltást
 

Egy magyar PhD hallgató, a Veronai Egyetemre járó Pál Tibor kollégáival az Omni Calculator projekt részeként a közelmúltban létrehozott egy koronavírus kalkulátort. A fiatal fejlesztő lapunknak elmondta, a képlet azt próbálja meghatározni, hogy kitöltője mikor juthat hozzá a vakcinához. A szoftverben ugyan sok a változó, de szinte minden olyan elemet megpróbáltak beépíteni, ami valamennyire képes befolyásolni a sorra kerülés idejét.

Mint Pál Tibor hangsúlyozta, a kalkulátor így sem lesz száz százalékig pontos, hiszen végső soron az számít leginkább, hogy mennyi vakcina van, illetve lesz elérhető. Ezeket az adatokat természetesen minden nap frissítjük – húzta alá Pál Tibor, hozzátéve, hogy a közelmúltban beépítettek egy opciót, ami a statisztikai trendet is hozzá tudja adni a képlethez. Ezzel gyakorlatilag azt érik el, hogy a naponta beoltottak számából kialakul egy görbe, s a kalkulátor már ezt is képes lesz figyelembe venni. Pál Tibor elmondta, maga az Omni Calculator egy lengyel start up vállalkozást takar, amelynek a fő profilja az, hogy élet mindenféle területére hozzon létre kalkulátorokat.
(LMA)

Kisérő is jár a beteg mellé

A Kanári-szigetekre mennének fogaikat kezeltetni az ír ifjak

Az elmúlt időszakban hirtelen nagyon sok ír fiatalnak lett komoly fogproblémája, amit kizárólag a kanári-szigeteki, világhírű fogászok tudnak kezelni, más szóval Írországban tömegessé vált a fogturizmussal való visszaélés. Az államból ugyanis december óta tilos külföldre nyaralni menni a járvány miatt, azonban halaszthatatlan üzleti, családi vagy egészségügyi okokból lehet utazni.

Ezt lovagolják meg az utóbbi hetekben az írek, mondván, sürgős fogászati kezelésre kell utazniuk egy melegebb éghajlatú vidékre egy kísérővel – ugyanis az ír szabályozás megengedi, hogy egy támogató kísérő utazzon a beteggel. Leginkább tizen- és huszonéves párok szorulnak ilyen sürgető meleg éghajlatú fogászati kezelésre.
(FP)

Kapcsolódó írásaink