Krónika

Egyre kapósabb a Szputnyik V

Szlovákia várhatóan hamarosan megkezdi a tárgyalást az orosz vakcina megvásárlásáról

A világon nagy erőkkel folyik a koronavírus elleni oltás a rendelkezésre álló készítményekkel. Eközben egyre több ország tervezi, hogy beveti az orosz vakcinát.

Egyre kapósabb a Szputnyik V
Világszerte sokan szavaznak a moszkvai Gamaleja Intézet termékére
Fotó: AFP/Peter Kneffel

Hónapokkal maradt le máris számos országtól oltási programjának megkezdésével Japán. A távol-keleti állam, amely bő öt hónap múlva olimpiát rendez, vasárnap engedélyezte a Pfizer vakcinájának használatát az országban. A késlekedés oka az volt, hogy a távol-keleti szigetország saját klinikai teszteket is végzett a vakcinával, amelynek hatékonyságáról és biztonságosságáról az eredetileg a Pfizer által közölt adatoknak megfelelő eredményeket kaptak maguk is.

Ezt pénteken jelentették be, írja az Abcnews. Az oltás az országban tegnap kezdődött meg. Az elsők közt húszezer, az egészségügy frontvonalában dolgozó szakember immunizálása a terv. Őket további 3,7 millió egészségügyi dolgozó követi majd, az idősek oltását pedig áprilisban kezdik meg. A tervek szerint júniusban nyílik meg a lehetőség az ország valamennyi lakosa számára, hogy beoltassa magát.

A program előrehaladott mivoltának kulcsszerepe lehet az olimpia megtartásában. Ugyanakkor egyre nagyobb a félelem attól, hogy az injekciós tűk hiá­nya lassítani fogja a tömeges oltást a koronavírus ellen, sőt több millió adag Pfizer-vakcina kárba veszhet.

Szlovákia várhatóan megkezdi a tárgyalást a Szputynik V orosz vakcina vásárlásáról, bár azt még nem regisztrálta az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). „Eljött az ideje, hogy a kabinet elkezdje a tárgyalásokat az orosz féllel a Szputnyik V szállításáról” – írta a Face­book közösségi portálon Igor Matovic szlovák miniszterelnök, aki közölte, hogy ezt csütörtök reggel fogják megvitatni.

„Én támogatom. Ez nagyszerű védőoltás nagy hatékonysággal. Eddig az EU-ban csak Magyarországon használják, és nem látom az okát, hogy mi miért ne tennénk ezt” – tette hozzá. Andrej Babis cseh kormányfő korábban azt mondta, hogy hazánkhoz hason­lóan Csehország is engedélyezi a védőoltást, majd később közölte, hogy megvárják az EMA engedélyét.

Horvátország felvette a kapcsolatot Oroszországgal, hogy Szputnyik V vakcinát vegyen. Vili Beros horvát egészségügyi miniszter azt mondta, hogy már egyeztettek a vásárlásról, ő pedig arra kéri a helyi egészségügyi hatóságot, hogy még az orosz vakcinának az Európai Gyógyszerügynökség általi jóváhagyása előtt fontolja meg annak engedélyezését.

Hozzáfűzte, minden országnak kötelessége, hogy gondoskodjon állampolgárai egészségéről, ennek érdekében pedig nem illegitim, ha valamely tagállam az Európai Unión kívülről próbál meg koronavírus elleni vakcinát beszerezni, különösen a mostani helyzetben, amikor késések vannak az uniós oltóanyag-szállításban.

Kapcsolódó írásaink

Jobb statisztikát hozott a pandémia

ĀA koronavírus-járvány okozta stressz növeli a balesetek kockázatát, ezért is örömteli a halálos kimenetelű ütközések számának csökkenése, ám a tendencia mögött más állhat