Krónika

Húsvét előtt nem tervez enyhíteni Ausztria

Az osztrák kormány tart az új vírusvariánsok terjedésétől, így továbbra sem nyitnak meg az éttermek, hotelek, színházak – Fennakadás volt a Brenner-hágónál

Továbbra is zárva maradnak nyugati szomszédunknál az éttermek, hotelek és kulturális intézmények. Amíg az átoltottság nem éri el a megfelelő szintet, Ausztria a széles körű tesztelésben látja a megoldást.

Valószínűleg csak húsvét körül kerülhet sor a korlátozások enyhítésére – jelentette be Sebastian Kurz osztrák kancellár hétfő délután. Ennek értelmében a tizenöt hete zárva tartó éttermek, szállodák, illetve kulturális és szabadidős létesítmények továbbra sem fogadhatnak vendéget. A kormány aggódik a brit és a dél-afrikai vírusvariáns terjedése miatt. Tirol tartomány az elmúlt időben a dél-afrikai vírusvariáns európai gócpontjává vált. Németország és Olaszország is szigorított a beutazási szabályokon.

Eközben az olasz fuvarozók szövetségének adatai szerint hétfőn napközben 40 kilométeres sor várakozott az Ausztriával közös határátkelő olasz oldalán, a római belügyminisztérium közlése szerint estére a helyzet normalizálódott. A Brenner-hágónál az lassította az átkelést, hogy az osztrák fél csak azokat engedte át, akik negyvennyolc óránál nem régebbi tesztet mutattak fel – tudósított az MTI. A Brenner-hágó Olaszország és Európa többi része között a legjelentősebb forgalmi kapunak számít: évente 4,5 millió kamion halad át, összesen negyvenmillió tonna áruval.

Miközben az osztrákok a beutazást szigorították, egy hete belföldön újranyithattak az üzletek, a szolgáltatók és az iskolák. Amíg az idősek és a legnagyobb kockázatot viselő csoportok átoltottsága nem éri el a megfelelő mértéket, a minél szélesebb körű tesztelésben látják az áthidaló megoldást. A testi kontaktust igénylő szolgáltatásoknál (például fodrászat, masszázs) kötelező a negatív teszt felmutatása.

Országszerte bővítették a szűrési kapacitást, és március elsejétől kapható majd a patikákban az ingyenes házi gyorsteszt, amelyből mindenki havi ötöt kaphat térítésmentesen. Utóbbit a szolgáltatók nem fogadják el, ezért jelentős mértékben megnőtt a hivatalos tesztutcák, illetve a szűrési kampányban részt vevő gyógyszertárak látogatottsága. Ausztriában csaknem 14 ezer az aktív fertőzöttek száma, összesen 8260-an vesztették életüket a járványban.

Havazás bénította meg Athént, felfüggesztették az oltási kampányt

Havazás bénította meg Athént, felfüggesztették az oltási kampányt
Havazás bénította meg Athént, felfüggesztették az oltási kampányt
Fotó: AFP/Louisa Gouliamaki

Szakemberek szerint 1934 óta nem tapasztalt, heves havazás bénította meg tegnap Görögország központi részét. Helyenként harminc centiméter vastag hótakaró borította Athént. A szokatlan időjárás nyomán megbénult a tömegközlekedés, a felsővezetékekre dőlt fák következtében a görög főváros egyes kerületeiben megszakadt az áramszolgáltatás is.

A tűzoltóság szóvivője, Vassilios Vathrakogiannis alezredes a közszolgálati televízióban arról beszélt, az oltási kampányt felfüggesztették, de kollégái segítettek az orvosoknak és az egészségügyi személyzetnek, hogy eljuthassanak oda, ahol szükség volt rájuk. Az ország északi hegyeiben gyakran hull a hó, ami viszont ritka látvány a fővárosban. Athénban és az ország más részeiben karantén van hatályban. Az iskolákat és a nem létfontosságú cikkeket árusító üzleteket bezáratták, és éjszakai kijárási tilalmat is bevezettek. A csaknem tizenegymillió lakosú Görögországban eddig több mint 173 ezer koronavírus-fertőzöttet és 6181 halálesetet regisztráltak.
(LMA)

Aggodalom Japánban

Az injekciós tűk hiánya lassíthatja az oltást

Japánban még csak most kezdődik a tömeges oltási kampány, de attól tartanak, hogy az injekciós tűk hiánya lassítani fogja az oltakozást, sőt több millió adag Pfizer-vakcina kárba veszhet. A 126 millió lakosú szigetország januárban megállapodást kötött az amerikai Pfizerrel, hogy az év végéig szállítson 144 millió adag vakcinát, ez 72 millió embernek elég. Hatadagos ampullákban szállítják az oltóanyagot, ehhez speciális injekciós tű kell, nem jó a szabványos, amellyel csak öt adagot lehet felszívni, így a hatodik adag kárba vész.

A veszteség lehetőségét kedden elismerte a japán kormányszóvivő. A Reuters jelentése szerint az ország ugyan eleget halmozott fel a szabványos tűkből, de a speciálisból nem. A kormány többször sürgette a tűgyártókat, hogy gyorsítsák fel a termelést, de ez nehézségekbe ütközik. A Pfizeren kívül az AstraZenecával és a Modernával is kötöttek megállapodást, összesen 170 millió adagra.
(PS)

Benyújtotta kérelmét a Janssen
 

Uniós engedélyezés előtt az egydózisú vakcina
 

Hamarosan már nemcsak két-, hanem egydózisú vakcinával is olthatnak az Európai Unióban. Az amerikai Johnson & Johnson-csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica NV gyógyszeripari vállalat ugyanis benyújtotta az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA) oltóanyagának engedélyeztetési kérelmét. Az EMA Humángyógyszer Bizottsága gyorsított eljárás keretében kezdi meg a Covid–19 Vaccine Janssen nevű oltóanyag vizsgálatát, értékelni fogja a vakcina hatékonyságára és biztonságosságára, valamint minőségére vonatkozó, már rendelkezésre álló adatokat.

Az oltóanyag feltételes forgalomba hozatalára vonatkozó ajánlását az ügynökség várhatóan március közepéig közzéteszi. A Johnson & Johnson vakcinája – amelyből az EU 400 millió dózist rendelt – az AstraZeneca és az orosz Szputnyik V vakcinához hasonlóan vírusvektort alkalmaz. Az Egyesült Államokban február 5-én nyújtották be az engedélyezési kérelmet.

(PS)

Röviden

HOLLANDIA: A hágai illetékes bíróság keddi határozatában a januárban bevezetett éjszakai kijárási tilalom azonnali feloldására szólította fel a kormányt, ugyanis úgy ítélte meg, hogy a vonatkozó törvény értelmében nem volt vészhelyzet a tilalom bevezetésekor. A bíróság a kijárási tilalmat a mozgás és a magánélet szabadságához való jog messzemenő megsértésének nevezte. Mark Rutte miniszterelnök arra kérte a lakosságot, hogy a bírósági döntés ellenére ne tartózkodjanak közterületen éjszaka.

ÉSZAK-KOREA: A dél-koreai hírszerzés szerint észak-koreai hekkerek próbálták megszerezni a Pfizer–BioNTech vakcina technológiáját. Az nem derült ki, hogy mikor próbálták meghekkelni a rendszert, és hogy sikerrel járt-e az akció. Észak-Koreában mostanáig egyetlen fertőzöttről sem számoltak be, ennek hitelességét egészségügyi szakértők erősen megkérdőjelezik.

A Worldometers adatai szerint világszerte meghaladta a 109,9 milliót a fertőzöttek száma, több mint 2,4 millióan elhunytak, és 84,4 millióan meggyógyultak a betegségből.

Kapcsolódó írásaink