Krónika

Műfészkeket is készíthetünk a kártevő rovarok állományát apasztó fecskéknek

Egy madár egy kilogramm rovart eszik a költési időszak alatt

Kiemelt fecskevédelmi időszak a tavasz, amiben a lakosságnak és az önkormányzatoknak egyaránt óriási szerepe és felelőssége van – tudatta tegnap a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Mint írták, az elmúlt két évtizedben sajnos több mint ötven százalékkal csökkent a hazai fecskeállomány, azaz mára minden második madár eltűnt az ereszek alól. A folyamat megállítása, megfordítása közös érdekünk. A tavasz közeledtével még van idő kihelyezni a műfészkeket – fogalmaz a szervezet.

Az MME egyébként kisfilmekkel is segíti a madárbarátok idei felkészülését. A klímaváltozással új kártevő és betegségterjesztő rovar- és szúnyogfajok, valamint az általuk terjesztett kórokozók jelentek meg nálunk is, s az ellenük történő biológiai védekezésben óriási szerepe van ezeknek a madaraknak – fogalmaz az MME.

Ezért is aggasztó az állomány megfeleződése, amelynek hátterében az élőhelyek átalakítása, a táplálékbázis csökkenése és ami a legmeglepőbb, a fészkek leverése, a madarak elzavarása áll. A mérések szerint minden fecske körülbelül egy kilogramm repülő rovart fogyaszt el csak a költési időszak alatt. Mivel hazánkból akár kétmillió példány is hiányozhat, ez azt is jelenti, hogy legalább kétezer tonna rovar marad évről évre a környezetünkben.

Kapcsolódó írásaink