Krónika

Két teszt után lehet csak belépni Angliába

Tirolból nem lehet Németországba utazni, és az ellenőrzések szigorítása miatt több ezer embert fordítottak vissza a német határokról

Életbe lépett hétfőn az a rendelkezés, amelynek alapján a külföldről Angliába utazóknak az érkezésük utáni tíznapos karanténidőszak alatt kötelezően két koronavírustesztet kell elvégeztetniük. Eközben beutazási tilalom lépett életbe vasárnap hajnaltól az ausztriai Tirolból Németországba utazni szándékozók számára.

Két teszt után lehet csak belépni Angliába
Több kilométer hosszan torlódtak fel a belépésre váró kamionok a cseh–német határon
Fotó: AFP/Robert Michael

A szigetországba érkezőknek előzetesen le kell foglalniuk a szűrővizsgálatokat. A két PCR-teszt együtt 210 fontba (86 ezer forintba) kerül, és a beutazóknak a https://www.gov.uk/guidance/how-to-quarantine-when-you-arrive-in-england kormányzati portál nyújt teljes eligazítást a kötelezettségekről. Az első szűrővizsgálatot legkésőbb a karantén második napján, a másodikat legkorábban az elkülönítés nyolcadik napján kell elvégeztetni.

A brit egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint azok, akiknek jelentős anyagi nehézséget okoz a szűrővizsgálat 210 fontos díjának kifizetése, kérhetnek halasztott fizetést a foglalás időpontjában, de ezt csak azok vehetik igénybe, akik jövedelemkiegészítő támogatásban részesülnek, és a díjat nekik is tizenkét hónap alatt, havi részletekben meg kell téríteniük.

A minisztérium felhívja a figyelmet arra, hogy ha valaki valótlan információk alapján vagy fontos információk elhallgatásával próbál halasztott fizetést kérni, csalást követ el, és büntetőeljárással kell szembenéznie. A tesztek megtagadásáért kétezer fontig (815 ezer forintig) terjedő bírság róható ki.


Ha az érkezés utáni két kötelező szűrővizsgálat közül bármelyik pozitív eredményű, a tíznapos karanténidőszak a teszt napjától számítva elölről kezdődik. A karanténszabályok megsértéséért tízezer fontig (több mint négymillió forintig) terjedő pénzbírság szabható ki. A brit kormány csaknem egy hónapja érvényben lévő rendelkezése alapján a külföldről Nagy-Britanniába utazóknak indulásuk előtt is el kell végeztetniük egy koronavírustesztet, és csak e szűrővizsgálat 72 óránál nem régebbi negatív leletének felmutatása után kezdhetik meg utazásukat. Ezt egészíti ki az érkezés utáni két további koronavírusteszt elvégeztetésének hétfőn életbe léptetett kötelme.

Beutazási tilalom lépett életbe vasárnap hajnaltól az ausztriai Tirolból Németországba utazni szándékozók számára, mivel az osztrák tartomány a koronavírus dél-afrikai mutációja miatt az egyik fertőzési gócponttá vált Európában. Kizárólag német állampolgárok, németországi lakhellyel rendelkező külföldiek, az egészségügyben dolgozók és az árufuvarozásban részt vevők léphetnek be az országba, de ők is csak előzetes regisztrációval, illetve negatív koronavírusteszt felmutatásával tehetik ezt meg.

Günther Platter tiroli tartományfőnök élesen bírálta a németországi szigorítást, szerinte senkinek nem érdeke a munkavállalók feltartóztatása. Hosszú kocsisorok és többórás várakozás jellemezte hétfőn a cseh–német közúti határátkelőket, miután Németország hétfő éjféltől kezdődően a csehországi koronavírus-járvány egyre romló adatai miatt felújította a határellenőrzéseket.

A német határőrök a nap folyamán a személygépkocsik százait fordították vissza. Bajorországba csak az egészségügyben dolgozó külföldi vendégmunkásokat engedték be, míg Szászországba a mezőgazdasági vendégmunkásokat is. Minden esetben feltétel volt a friss negatív vírusteszt. A határállomások cseh oldalán ezért már vasárnap mozgó tesztelőállomásokat állítottak fel a hatóságok. Ezzel egyidőben Olaszország is korlátozó intézkedéseket vezetett be az Ausztria felől érkező járműforgalomban.

Kapcsolódó írásaink