Krónika

Hatékony a brit és a dél-afrikai mutáns ellen a Pfizer oltása

Már a Pfizer–BioNTech-védőoltás első dózisa után erős immunválasz alakul ki a brit és a dél-afrikai vírusvariáns esetében – erről írt a brit Guardian

Ez jó hír, ugyanis korábbi tanulmányokban azt állították, a vakcina hatékonysága csökken a dél-afrikai mutációval szemben. Akkor a neutralizáló antitestekkel foglalkoztak, míg a mostani vizsgálatok során a T-sejtes immunválaszt figyelték. A T-sejtek azok, amelyek felkutatják és próbálják megsemmisíteni a fertőzött sejteket. Eredményeik szerint már az első dózis beadása után erős T-sejtes immunválasz jelentkezett. Ezt nem azt jelenti, hogy így nem kaphatja el valaki a koronavírust, de ha meg is fertőződik, az immunrendszere jobban fel tudja venni a küzdelmet. Az Oxfordi Egyetem kutatói Covid–19-en átesett emberektől és olyan egészségügyi dolgozóktól vettek vérmintát, akik már egy vagy mindkét dózist megkapták.

Koronavírusteszt-ellenőrzés a német–osztrák határon, a tiroli Kufstein mellett. Az ausztriai Tirol tartományt – Kelet-Tirolt leszámítva – csak negatív teszt felmutatásával lehet elhagyni a dél-afrikai vírusvariáns terjedése miatt. A tartomány határain rendőrök és katonák ellenőrzik a teszteredményeket. Mintegy ezerkétszáz rendőrt és ezer katonát mozgósítottak. Aki nem tud felmutatni teszteredményt, az 1450 euróig (517 ezer forint) terjedő pénzbírságra számíthat. Sebastian Kurz osztrák kancellár úgy fogalmazott, az Európai Unióban Tirol a dél-afrikai variáns eddig ismert legnagyobb járványgóca. Már több mint 300 esetben mutatták ki a mutációt. Németország  beutazási korlátozásokat vezetett be a Csehországból és az ausztriai Tirolból belépésre jelentkezőkre, valamint a Szlovákia felől érkezőkre. (PS)
Fotó: ADP/Daniel Liebl

Koronavírusteszt-ellenőrzés a német–osztrák határon, a tiroli Kufstein mellett. Az ausztriai Tirol tartományt – Kelet-Tirolt leszámítva – csak negatív teszt felmutatásával lehet elhagyni a dél-afrikai vírusvariáns terjedése miatt. A tartomány határain rendőrök és katonák ellenőrzik a teszteredményeket. Mintegy ezerkétszáz rendőrt és ezer katonát mozgósítottak. Aki nem tud felmutatni teszteredményt, az 1450 euróig (517 ezer forint) terjedő pénzbírságra számíthat.

Sebastian Kurz osztrák kancellár úgy fogalmazott, az Európai Unióban Tirol a dél-afrikai variáns eddig ismert legnagyobb járványgóca. Már több mint 300 esetben mutatták ki a mutációt. Németország beutazási korlátozásokat vezetett be a Csehországból és az ausztriai Tirolból belépésre jelentkezőkre, valamint a Szlovákia felől érkezőkre.
(PS)

Röviden

HORVÁTORSZÁG: az egészségügyi minisztérium vizsgálatot indít a soron kívüli oltások ügyében. A napokban felháborodást váltott ki, hogy prominens személyek, köztük a zágrábi egyetem rektora és felesége, a horvát gazdasági kamara elnöke és a horvát kézilabda-szövetség elnöke is soron kívül oltatta be magát. Újságírók számon kérték Alemka Markotic járványügyi szakembert, hogy nem kíván-e lemondani, amiért visszaélt a hatalmával, és anyját az általa vezetett klinikán beoltották.

ROMÁNIA: hétfőtől ismét karanténba küldik a Magyarországról érkezőket. A romló járványhelyzet miatt Kolozsváron alig egy héttel a nyitás után, vasárnaptól ismét bezárnak a kocsmák, a vendéglők, a szórakozóhelyek, a színházak és a mozik.

OLASZORSZÁG: az olasz Alpokban megnyitják a sípályákat hétfőtől. Foglalási dömping indult el a farsangi időszakra. A sípályákon is érvényben marad a biztonsági távolság betartása, és korlátozzák a naponta eladható síliftjegyek számát. Foglalási roham érte a napközben nyitva tartó éttermeket is a közelgő Valentin-nap miatt. Rómában már nincsen üres asztal.

EGYESÜLT ÁLLAMOK: A New York Times forrásai szerint amikor októberben Donald Trump megfertőződött, állapota sokkal súlyosabb volt, mint amit a nyilvánossággal közöltek. A korábbi elnöknél állítólag súlyos tüdőproblémák jelentkeztek, valamint olyan alacsony volt a véroxigénszintje, hogy attól tartottak, lélegeztetőgépre lesz szüksége. A 74 éves Trumpnál akkor a hivatalos kommunikáció szerint csak fáradtság jelentkezett, de jó állapotban volt.

OROSZORSZÁG: Nyár végén vagy ősz elején, kamerák nélkül oltathatja be magát Vlagyimir Putyin – ezt maga az orosz elnök közölte egy szerdai online találkozó során. Putyin azzal magyarázta, hogy még nem oltatta be magát, hogy saját, az influenza és a pneu­mococcus elleni injekciót is tartalmazó oltási terve van, ezért a koronavírus elleni oltás előtt konzultálnia kell orvosaival. Elmondása szerint nem akar „majomkodni”, ezért nem kamerák előtt kapja meg a vakcinát.

A Worldometers adatai szerint világszerte már meghaladta a 108,5 milliót a fertőzöttek száma, több mint 2,3 millióan elhunytak és 80,5 millióan meggyógyultak a betegségből.

Kapcsolódó írásaink