Krónika

Viharos széllel érkezett meg a fagyos levegő

Mivel az elmúlt napokban sok eső hullott, emiatt a hirtelen bezúduló hideg levegő hatására sokfelé lefagytak az utak, járdák, amelyre sok helyen néhány centiméteres friss hóréteg is hull(ott), amit a szél többfelé hord. Emellett – főként északkeleten – ónos eső is előfordul – tájékoztat az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Viharos széllel érkezett meg a fagyos levegő
850 munkagéppel takarítja a havat a Magyar Közút Zrt.
Fotó: Magyar Közút

A közútkezelő teljes kapacitással végzi a hóeltakarítást és a síkosság megszüntetését

Teljes kapacitással végzi országszerte a hóeltakarítást és a síkosság megszüntetését a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a közlekedőknek elsősorban az ország északkeleti részein kell téliesebb időjárásra számítaniuk - közölte a társaság csütörtök reggel.

A közleményben azt írták, az előrejelzések szerint sarkvidéki levegő tör be Magyarországra, ennek nyomán számos megyében várható hófúvás, ónos eső és intenzív havazás is. A közútkezelő ennek megfelelően minden hadra fogható munkagépével és humán erőforrásával dolgozik országszerte.

Kiemelték, hogy a legmagasabb készültségi fokozatot elrendelve, 3300 munkatárssal, 850 hókotró munkagéppel, 130 hómaróval végzik 12 órás műszakokban, napi 24 órában a szükséges beavatkozásokat.

Objektum doboz

A társaság meghatározott rend szerint, ütemezetten, első körben a gyorsforgalmi utakon, majd a főutakon, végül a mellékutakon dolgozik, és ezeket a köröket addig ismétli, amíg az időjárás és az útviszonyok indokolják.

Kitértek arra, hogy az előrejelzések szerint a közlekedők csütörtökön elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében számíthatnak jelentősebb ónos esőre. Nagyobb mennyiségű havazás főleg Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében várható.

Több megyében erős széllökésekre is számítani kell, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyében akár óránkénti 90 kilométeresnél erősebb szél is lehet.

Objektum doboz

Ahol pedig egyszerre intenzívebb havazás és nagyobb széllökések is előfordulnak, ott a hófúvások kialakulásának is nagy esélye van. Ilyen jelenség Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád és Vas megye kivételével bármelyik megyében kialakulhat.

Az előrejelzések szerint sarkvidéki levegő tör be Magyarországra
Az előrejelzések szerint sarkvidéki levegő tör be Magyarországra
Fotó: MH/Katona László

Figyelmeztettek arra, hogy a csapadékos időjárás miatt felázott talaj miatt már az éjszakai, hajnali órákban is fákat döntött ki a viharos szél. Az ónos eső és a hó mennyiségétől és súlyától függően pedig letörhetnek kisebb-nagyobb ágak, amelyek az úttestre kerülve akadályozhatják a közlekedést. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ráadásul a rendkívül sok csapadék miatt árad a Sajó, így több útszakaszt lezártak.

A szakemberek arra kérik az autósokat, hogy mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról, a forgalmi helyzetről a www.utinform.hu oldalon, vagy szükség esetén a társaság országos és megyei diszpécsereinél.


Debrecenben és Miskolcon akadozik a tömegközlekedés

Debrecenben a csütörtök hajnali ónos eső fennakadást okozott a tömegközlekedésben, Miskolcon a havazás miatt késnek a járatok.

A hajnali intenzív ónos eső miatt lefagyott felsővezetékek gondot okoznak a debreceni villamos- és trolibusz-közlekedésben - közölte a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. sajtószolgálata csütörtök reggel az MTI-vel.

Közleményük szerint a villamosok sem az 1-es, sem a 2-es vonalon nem közlekednek, helyettük a teljes vonalon villamospótló autóbuszok viszik az utasokat.

Viharos széllel érkezett meg a fagyos levegő
Viharos széllel érkezett meg a fagyos levegő
Fotó: MH/Purger Tamás

Fennakadások vannak a helyi trolibusz-közlekedésben is: valamennyi vonalon késésre kell számítani.

Miskolcon a havazás miatt lelassult a tömegközlekedés, kisebb-nagyobb késések előfordulnak.

A 15-ös busz csütörtök reggeltől fakidőlés miatt csak a bánkúti elágazásig közlekedik. A 21-es és 101B-s autóbusz átmenetileg az Újgyőri főtér és a Kandó Kálmán utca végállomás között az Andrássy utcán jár, a 16-os busz a Bányaüzem megállóhelyig közlekedik.

A fő közlekedési, illetve a buszútvonalakat síkosságmentesítik, és jelenleg több mint háromszáz hómunkás dolgozik.


Nógrád megye négy településén szünetel vagy akadozik az áramszolgáltatás

Nógrád megye négy településén, 2500 fogyasztási helyen szünetel vagy akadozik az áramszolgáltatás vezetékszakadás miatt, továbbá Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is voltak áramkimaradások - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) csütörtökön.

A közlemény szerint a havazás és az erős szél miatt éjféltől csütörtök reggelig csaknem száz káresethez riasztották országosan a tűzoltókat. Jellemzően letört ágak, kidőlt fák okoztak kisebb fennakadásokat, több esetben árokba csúszott, elakadt járművek műszaki mentésénél kellett beavatkozniuk az egységeknek.

A meteorológiai előrejelzések szerint továbbra is havazásra, ónos esőre, helyenként hófúvásra, erős szélre kell készülni
A meteorológiai előrejelzések szerint továbbra is havazásra, ónos esőre, helyenként hófúvásra, erős szélre kell készülni
Fotó: MH/Katona László

Felhívták a figyelmet arra, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint továbbra is havazásra, ónos esőre, helyenként hófúvásra, erős szélre kell számítani.

Arra kérték az autósokat, hogy mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról. Ha az utazás elkerülhetetlen, akkor teli tankkal, feltöltött mobiltelefonnal, tartalékruhával, inni- és ennivalóval vágjanak neki, egy elakadás miatt akár hosszabb várakozásra is felkészülve - tanácsolják.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom