Krónika

Hazánkban is romlanak a járványügyi adatok a brit variáns miatt

Megtorpant a második koronavírus-hullám lefelé tartó szakasza, egyes járványügyi adatokban ismét lassú emelkedés kezdődött el - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Hazánkban is romlanak a járványügyi adatok a brit variáns miatt
Védőfelszerelést viselő orvosok vizitelnek a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent János Kórházban 2020. december 9-én
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Müller Cecília azt mondta, miként Európa több országában, úgy Magyarországon is részben a brit koronavírus-mutáns miatt tapasztalható a korábbi kedvező adatok romlása.

Egyelőre ez az emelkedés még csak lassú, az elmúlt napon 1862-vel nőtt az azonosított fertőzöttek száma, de ha teret hódít a fertőzőképesebb brit mutáns, további növekedés várható - mondta.

Hozzátette: a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában folyamatosan vizsgálják a mintákat, de a brazil és a dél-afrikai vírusmutánst még nem fedezték fel.

A járványból az egyetlen kivezető út a védőoltás - mondta a tisztifőorvos, hangsúlyozva, továbbra is nagyon fontos a védekezés és az, hogy a minimálisra csökkentsük a fertőzés átadásának lehetőségét.

Müller Cecília beszélt arról is, hogy az eddig beoltottaknál csak enyhe reakciókat tapasztaltak: bőrpírt, az oltás helyén duzzanatot, enyhe izomfájdalmat, fejfájást, nyirokcsomó-megnagyobbodást. Ezek velejárói az oltásnak, annak a folyamatnak, hogy a szervezet reagál az oltóanyagra - mondta.

Jelezte: csütörtökön két gyártótól is érkezett oltóanyag-szállítmány; a Modernáéból 21 600 adag, az AstraZenaca vakcinájából pedig 45 600 adag.

Jelenleg négyféle oltóanyaggal oltanak, hiszen a Pfizer és a Moderna készítménye után elkezdődik az orosz Szputnyik- és az oxfordi AstraZeneca-védőoltások beadása is. Megjegyezte, utóbbi gyártó vakcináját az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javasolja ugyan 60 év felett is, de Magyarország - a maximális biztonságot figyelembe véve - csak 60 év alattiakat olt ezzel.

Az országos tisztifőorvos azt mondta, bízik abban, hogy a folyamatosan érkező oltóanyag-szállítmányok révén növelni tudják a háziorvosok által beadható mennyiségeket is.

Elmondta, a Szputnyik-vakcinával a fővárosban kezdődik meg az oltás, 560 háziorvost kértek meg arra, hogy válasszanak ki öt embert, akiket az oltópontokra küldenek. Négy oltóponton kapható meg az orosz oltás: a Dél-pesti Centrumkórházban, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban (Honvédkórház), a Szent Imre és a Szent János kórházban.

Müller Cecília kiemelte: a koronavirus.gov.hu és a vakcinainfo.gov.hu weboldalon több tájékoztató anyag olvasható az oltásokkal kapcsolatban, és a leggyakrabban felmerülő kérdésekre is minden korosztály megtalálja a választ.

Felhívta a figyelmet arra, hogy hideg időben célszerű több - eldobható - maszkot magunknál tartani, mert a kilélegzett levegő ráfagy a maszkra, az átázott maszk pedig nem véd megfelelően.

130 ember ellen intézkedtek maszkviselés elmulasztása miatt szerdán

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 130 ember ellen intézkedtek a rendőrök az elmúlt 24 órában - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese.

Kiss Róbert alezredes közölte: 84-en szegték meg a 10 ezer lakosúnál nagyobb településeken a közterületi maszkviselésre vonatkozó önkormányzati rendeletet. Közülük 22-t figyelmeztettek, 34-en kaptak helyszíni bírságot, 28-at feljelentettek. Szabálytalan maszkviselés miatt tömegközlekedési eszközökön és a megállóhelyeken 9, üzletekben, bevásárlóközpontokban 37 ember ellen intézkedtek.

Az alezredes hozzátette, hogy a maszkviselési szabályok megszegése miatt 24 428-szor intézkedtek eddig a rendőrök.

Az üzletekre, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 827 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 214 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 613 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására vonatkozó szabályokat nem tartották be vagy az ott-tartózkodás tilalmát szegték meg.

A január végétől hatályban levő, a vendéglátóhelyekre bevezetett szigorúbb szabályok megsértése miatt szerdán egy emberrel szemben kellett intézkedniük a rendőröknek, de a vendéglátóhelyet nem kellett bezárni - tette hozzá.

Kiss Róbert közölte: a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt szerdán 315 ember ellen intézkedtek. A kijárási korlátozás, majd a kijárási tilalom tavaly novemberi bevezetése óta 36 517 emberrel szemben intézkedtek országszerte e szabályok megszegése miatt.

Szerdán is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben a rendőrök 56 esetben léptek fel. Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartók ellen eddig 11 539-szor intézkedtek - ismertette.

Az alezredes elmondta: szerdán 8764 esetben ellenőrizték személyesen a rendőrök a hatósági házi karanténban lévőket. Aznap 3604 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el. Jelenleg 21 456-an vannak hatósági házi karanténban; közülük 2035-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a szabályokat.

Kapcsolódó írásaink

Jön a védettséget igazoló okmány

ĀCsütörtökön átlépi az oltottak száma a 300 ezret - ismertette Gulyás Gergely - A megítélt bértámogatások 99 százalékát már kifizették - A vakcinainfo.gov.hu oldalon indul majd a nemzeti konzultáció