Krónika

A WHO óva intette Európát a korlátozások elhamarkodott feloldásától

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön óva intette Európát az elhamarkodott „társadalmi újranyitástól”. Bár a fertőzöttek száma egyes országokban csökkenőben van, a fertőzés mértéke továbbra is nagy - figyelmeztetett a WHO, kiemelve Spanyolország helyzetét.

A WHO óva intette Európát a korlátozások elhamarkodott feloldásától
WHO: A viszonylagos csökkenés nem azt jelenti, hogy a fertőzési mutatók alacsonyak
Fotó: AFP/Loïs Denis

„A viszonylagos csökkenés nem azt jelenti, hogy a fertőzési mutatók alacsonyak”- jelentette ki sajtótájékoztatóján Catherine Smallwood, a WHO koppenhágai irodájának veszélyhelyzeti vezetője.

Smallwood emlékeztetett arra, hogy a korlátozások idő előtti  nyári feloldása az esetszámok újbóli növekedését eredményezte ősszel.

A WHO jelezte: az elővigyázatosság és a járványügyi kritériumokon alapuló intézkedések kulcsfontosságúak a vírus elleni küzdelemben. A fertőzés csökkentésének és az oltási kampánynak kéz a kézben kell járnia annak érdekében, hogy az országok kezelhessék a járványhelyzetet. Csakis ebben az esetben  érdemes hosszú távú stratégiákban gondolkodni „a társadalmak fokozatos és stabil újranyitását” illetően.

Hasonlóan foglalt állást Hans Kluge, a WHO európai igazgatója is, aki elmondta, hogy a vírus terjedésének megfékezése segíthet annak elkerülésében is, hogy  az újabb mutációk veszélyeztessék az oltóanyagok hatékonyságát.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom