Krónika

Gyorsan terjed az Egyesült Államokban a brit vírusvariáns

Gyorsan terjed az Egyesült Államokban a koronavírusnak az a változata, amely először Anglia délkeleti részén bukkant fel - adta hírül kedden a Hszinhua kínai hírügynökség a CNN amerikai hírcsatornára hivatkozva.

Gyorsan terjed az Egyesült Államokban a brit vírusvariáns
Javában zajlik az oltás az Egyesült Államokban
Fotó: Joseph Prezioso / AFP

A variáns még viszonylag ritka az országban, vasárnapig csak 690 fertőzésben azonosították, de két és fél hetente megduplázódik az általa fertőzöttek száma, akárcsak a világ más államaiban. Jelenleg már 33 tagállamban van jelen, és 35-45 százalékkal gyorsabban terjed, mint az Egyesült Államokban korábban felbukkant koronavírus-változatok.

Csaknem 3 millió gyermek fertőződött meg a járvány kezdete óta

Egyre több gyermek fertőződik meg a koronavírussal az Egyesült Államokban, számuk a járvány kezdete óta már több mint 2,93 millió - ismertette a Hszinhua kínai hírügynökség az Amerikai Gyermekgyógyász Akadémia és a Gyermekkórházak Szövetségének adatait kedden.

A ragály ráadásul 10 százalékkal gyorsabban terjed a gyermekek körében. A január 21. és február 4. közötti két hét alatt csaknem 260 ezer új fertőzést jegyeztek fel.

Az Egyesült Államok koronavírusos esetei 12,9 százalékának érintettje volt gyermek.

„Jelenleg úgy tűnik, hogy a koronavírus ritkán betegít meg súlyosan gyermekeket, de égető szükség van adatgyűjtésre arról, hogy milyenek a fertőzés hosszú távú hatásai a gyermekekre úgy fizikálisan, mint mentálisan és érzelmileg” - áll az Amerikai Gyermekgyógyász Akadémia jelentésében.

Kapcsolódó írásaink

A nemzetek a legjobb válságkezelők

ĀKumin Ferenc: Az Egyesült Királyságban az antiszemitizmus problémája egyre inkább jelen van a baloldalon, erre a tendenciára Magyarországon is figyelni kell