Krónika

Elhunyt 94 beteg, 1079-cel nőtt a fertőzöttek száma hazánkban

Meghalt 94, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1079 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu kedden.

Elhunyt 94 beteg, 1079-cel nőtt a fertőzöttek száma hazánkban
Orvos és ápolók beteget látnak el a Jósa András Oktatókórház COVID-intenzív osztályán Nyíregyházán
Fotó: MTI/Balázs Attila

A kormányzati portálon azt írták: 378 734-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 13 249-re emelkedett, a gyógyultak száma 283 282.

Az aktív fertőzöttek száma 82 203-ra csökkent. Kórházban 3792 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 304-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 16 850-en vannak, a mintavételek száma 3 281 992-re nőtt.

Azt írták: eddig 291 396-an kaptak oltást, közülük 110 395-en már a második dózist is megkapták. Az oltás első két szakasza lezárult: az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok, bentlakásos szociális intézmények kampányszerű oltása már megtörtént. Az elmúlt napokban a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása is megkezdődött.

A negyedik körben, ezen a héten megkezdődik a 60 év alatti krónikus betegek oltása is.

Már négy oltóanyagot lehet alkalmazni: a Pfizer és a Moderna mellett a héten már a Szputnyik és az AstraZeneca vakcinákat is használják az oltáshoz.      

A közlemény szerint a nyugati vakcinákból eddig 19,7 millió adagot kötött le a kormány, több tízmilliárd forint értékben, különböző gyártóknál.

Mivel a brüsszeli beszerzésből kevés vakcina érkezik és lassan, Magyarország mindent megtesz azért, hogy legyen elég vakcina a tömeges oltás megkezdéséhez - írták. A nyugati vakcinákon túl 2,5 millió ember oltásához elég kínai Sinopharm-oltóanyag érkezik majd a következő 4 hónapban. Oroszországból 1 millió ember oltására elég Szputnyik várható 3 hónap alatt. Az első, 20 ezer ember oltására elég szállítmány múlt kedden meg is érkezett.

„Magyarországon eddig is és ezt követően is csak olyan vakcinák kerülhettek és kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatásosak és biztonságosak, és már több országban is alkalmaznak” - hangsúlyozták.

Hozzátették, a védőoltás ingyenes és önkéntes, így mindenképpen érdemes rá regisztrálni. A védőoltásra már csaknem 2 millióan regisztráltak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.

Kiemelték: a magyar járványügyi adatok kedvezőek, a következetes védekezésnek köszönhetően sikerült megfékezni a járványt, de több európai országban tovább nő a fertőzöttek száma, miközben kevés a vakcina. Ezért a kormány március elsejéig meghosszabbította a védelmi intézkedéseket. A kormány már készül a fokozatos újranyitásra, és ehhez az emberek véleményét is ki fogja kérni egy online nemzeti konzultáción.

Este 8 és reggel 5 óra között továbbra is kijárási tilalom van érvényben, ez alól csak igazolt munkavégzéssel lehet mentesülni.

A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, azzal, hogy a 10 ezer lakosnál nagyobb települések egyes közterületein a maszkviselés kötelező. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

A kórházakban és az idősotthonokban változatlanul látogatási tilalom van érvényben.

Az üzletek - a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével - este 7 óráig maradhatnak nyitva. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.

Minden gyülekezés tilos. Az éttermekben vendég csak az étel elvitele céljából tartózkodhat. A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkező vendégeket. Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ide értve a kulturális eseményeket.

A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat.

Magán- és családi rendezvények (például születésnap) - nem számítva a 14 év alattiakat - maximum 10 ember részvételével tarthatók meg. Temetésen legfeljebb 50-en lehetnek. Esküvők lakodalom nélkül tarthatók meg.

A közterületi parkolás ingyenes. A kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló díjfizetés nélkül vehető igénybe este 7-től reggel 7 óráig.

Az egészségügyi dolgozók mellett a védekezésben igazoltan részt vevő szociális dolgozók, a rendőrök, katonák és közszolgálati tisztviselők is díjmentesen használhatják a közösségi közlekedést.

Az igazolt fertőzöttek száma megyénként
Az igazolt fertőzöttek száma megyénként
Fotó: koronavirus.gov.hu

A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját és a kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat.

A fertőzés közösségi terjedésének megfékezéséért továbbra is azt kérik: mindenki kerülje azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsa a szociális távolságot, gyakran és alaposan mosson kezet.

Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, azt szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon, és telefonon értesítse háziorvosát.

A kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett további családvédelmi intézkedéseken dolgozik és elindította a gazdaság-újraindítási akciótervet - közölték.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (70 267) és Pest megyében (47 209) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Hajdú-Bihar (21 366), Borsod-Abaúj-Zemplén (21 199) és Győr-Moson-Sopron megye (21 037). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (8350).

Kapcsolódó írásaink