Krónika

A COVAX esélyt ad a szegény országoknak

A világon milliók csak 2022-ben juthatnak az oltáshoz

Miközben egyre inkább felerősödik a vakcinanacionalizmus, a COVAX nevű kezdeményezés lehetőséget nyújt arra, hogy a szegény országok is védőoltáshoz jussanak. Idén ezen országok lakosságának kevesebb mint harmadát olthatják be.

A COVAX-ot a Globális Oltóanyag- és Oltási Szövetség (Gavi) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezeti, kormányzati adományokból, alapítványi támogatásokból finanszírozzák. Missziójuk, hogy azok a szegény országok is kapjanak védőoltást, amelyek a gazdagokkal szemben nem tudják felvenni a harcot a gyártóknál az oltóanyagért folytatott küzdelemben.

Eddig 2,3 milliárd dózis vakcinát kötöttek le, ezt idén szállítanák. A világ 92 legszegényebb országa kapna 1,8 milliárd dózist, ebből 1,3 milliárd adagért az országoknak nem kell fizetniük. Délkelet-Ázsia, Afrika, a Közel-Kelet, az amerikai kontinens, de európai országok, például Ukrajna vagy Moldova is kapnak segítséget – derül ki a CNN cikkéből.

Még e hónapban megkezdik az oltások kiszállítását, ami az év második felétől pöröghet fel. A szétosztandó vakcinákból több mint egymilliárdot a világ legnagyobb oltóanyaggyára, az indiai Szérumintézet gyárt, három dollárért darabját, köszönhetően a Bill és Melinda Gates Alapítvány, a Gavi és a Szérumintézet megállapodásának.

Hiába a lekötött vakcinák, a szállítás és a pénzhiány még akadályokat állít a COVAX elé. Ha sikerül is 2021-ben megvalósítani, hogy 2,3 milliárd dózis eljusson a szegény országok lakóihoz, sokaknak 2022-ig kell várniuk, hogy oltakozhassanak. Az előrejelzések szerint idén az alacsony jövedelmű országok lakosságának 27 százalékát sikerül majd beoltani. Eközben például Németország már szeptemberre beoltaná teljes felnőtt lakosságát.

A COVAX-on keresztül jelenleg két oltáshoz – a Pfizer–BioNTech és az AstraZeneca vakcinájához – lehet hozzájutni, de később segítséget nyújthatnak a kínai vakcinák is, amennyiben engedélyezik őket. Kína tízmillió dózist ajánlott fel a COVAX-nak.

Kapcsolódó írásaink