Krónika

Nehéz hetek várnak Portugáliára

Portugáliában, ahol tombol a koronavírus-járvány harmadik hulláma, a csökkenés jelei mutatkoztak csütörtökön az új esetek számában.

Nehéz hetek várnak Portugáliára
Halottszállítók érkeznek egy koronavírusban elhunyt ember lakásához Portugáliában
Fotó: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP

„Ugyanakkor nehéz hetek várnak még ránk” - mondta a miniszter Brüsszelből, ahol egy európai parlamenti bizottsági meghallgatáson vesz részt.

A 10,3 milliós lélekszámú Portugáliában, ahol az elmúlt hetekben a heti új fertőzöttek és új halálesetek száma a legmagasabb volt a világon lakosságarányosan, több kórházat elárasztottak a Covid-19-betegségben szenvedők.

 Az egészségügyi minisztérium adatai szerint szerdán a kórházak intenzív osztályai kihasználtságának országos átlaga 90,3 százalékos volt.

A közegészségügyi hivatal csütörtöki adatai szerint Portugáliában az elmúlt 24 órában 225-en haltak meg a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19-betegségben, ami kevesebb, mint az elmúlt két hétben.

A napi közel 8000 új fertőzött szintén csökkenési tendenciát jelez a januári 28-i közel 16,5 ezres rekordhoz viszonyítva.

A kórházban ápoltak száma szintén csökkent szerdán és csütörtökön, 6496 beteget ápoltak kórházban, közülük 863-at intenzív osztályon.

A járvány márciusi kezdete óta 748 858 embert fertőzött meg a koronavírus, és 13 482-en haltak bele a betegségbe.

Más európai uniós tagállamokhoz hasonlóan Portugáliában is lassabb az oltási kampány, mint Nagy-Britanniában vagy az Egyesült Államokban, és heves bírálatot váltott ki, hogy egyeseket előbb oltottak, mint ahogy a program szerint rájuk került volna a sor.

Kapcsolódó írásaink