Krónika

Vakcinával hálálnák meg a magyar orvosok munkáját

Ötezer dózis oltóanyagot kaphat hazánk Bangladestől, a dél-ázsiai ország többek közt a sziámi ikerlányok szétválasztását szeretné ezzel megköszönni

Ötezer Oxfordi Egyetem–AstraZeneca-vakcinát kaphat hazánk Bangladestől. A Blikk információi szerint nemcsak a fejüknél összenőtt sziámi ikerlányok, Rukia és Rabia szétválasztó műtétjét, hanem további ötszáz sebészeti beavatkozást szeretnének így megköszönni. Az oltóanyagot Indiában gyártják.

Vakcinával hálálnák meg a magyar orvosok munkáját
Rabia és Rukia szülei Dakkában 2019-ben a műtét utáni sajtótájékoztatón
Fotó: AFP/Munir Uz Zaman

Shahriar Alam bangladesi külügyminiszter a helyi parlamentben a napokban úgy nyilatkozott, Magyarország és Bolívia is segítségért folyamodott hozzájuk, ők pedig a kérésnek eleget is tesznek, így Magyarországnak ötezer dózis vakcinát fognak küldeni.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a Blikk bulvárlapnak megerősítette, hogy ötezer vakcina érkezhet az országból. Azt írták, az oltóanyagot Banglades ajánlotta fel, mégpedig hálából, amiért a Csókay András idegsebész és Pataki Gergely plasztikai sebész vezette magyar orvoscsoport sikeres műtétet hajtott végre a fejüknél összenőtt ikerlányokon, Rukián és Rabián. Hozzátették, hogy egyelőre megbeszélések zajlanak az üggyel kapcsolatban.

A Blikk szerint nemcsak a sziámi ikrek műtétjét, hanem a további ötszáz ingyenes műtétet is meg akarják hálálni, amit a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsoportja 2010 óta Bangladesben elvégzett helyreállító plasztikai és égési sebészeti missziói során. A beavatkozások között életmentő műtétek is voltak.

A kislányok szétválasztó műtétsorozatára 2017-ben kérték fel a magyar orvosokat, ennek második fázisa fél éven keresztül Budapesten zajlott, a végső, több mint harminc órás műtétre Dakkában került sor 2019 augusztusában. Az ikrek most négyévesek, egyikük szépen fejlődik, de a másik kislány le van maradva testvéréhez képest.

A felajánlott ötezer vakcina az Oxfordi Egyetem–AstraZeneca-licenc alapján készülő Covishield oltóanyag, ezt az indiai Serum Intézetben gyártják. Banglades, ahol a járvány eleje óta több mint félmillióan kapták el a koronavírust, és 8162-en vesztették életüket, már megkapta az első ötmilliós szállítmányt, és összesen 30 millió dózisra van szerződése.

A Magyar Nemzet megkeresésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium megerősítette, hogy Banglades így akarta kifejezni a háláját. – A felajánlást megköszöntük, de nem élünk vele – állt a tárca válaszában.

Kapcsolódó írásaink