Krónika

Kritikus hét előtt állnak a portugálok

Nincs elég kórházi ágy, így külföldre visznek több beteget, de német katonaorvosok is érkeznek

Valóságos Covid-cunamit generált a karácsonyi lazítás Portugáliá­ban. A hibás döntés nyomán mára kritikussá vált a járványhelyzet az országban.

Kritikus hét előtt állnak a portugálok
Betegeket hozó mentőautók sora várakozik egy lisszaboni kórház előtt
Fotó: AFP/Patricia De Melo Moreira

A hétvégén ismét 300 fölött volt a napi elhunytak száma, és kedden 9498 új fertőzöttet regisztráltak. A lisszaboni kórházak leterheltsége továbbra is rendkívül magas, a hatóságok minden lehetséges módon igyekeznek csökkenteni az ellátórendszerre nehezedő terhelést. Így például a kontinensről a madei­rai kórházakba szállítottak néhány intenzív kezelésre szoruló beteget.

A szakemberek előrejelzései szerint ez a hét lesz a legkritikusabb. Az országban jelenleg összesen 1214 intenzív ellátást biztosító ágy (ICU) van, amelyek közül 858-on fekszik covidos beteg. A legsúlyosabb probléma továbbra is a szakemberhiány.

A múlt héten német katonai orvosok érkeztek Lisszabonba a helyzet felmérésére, amelynek eredményeképpen hamarosan huszonhét katonaorvos érkezik három hétre Portugáliába, akik lélegeztetőgépeket is hoznak magukkal.

Sebastian Kurz kancellár kezdeményezése nyomán Ausztria is átvesz néhány intenzív ellátást igénylő beteget a portugál kórházakból. A kancellár António Costa kormányfőnek tegnap telefonon ajánlott segítséget az európai szolidaritás jegyében, utalva arra, hogy már korábban is vettek át betegeket Franciaországból, Olaszországból, illetve Montenegróból.

Tovább kutatják a vírus eredetét
 

A WHO kutatói látogatást tettek a vuhani virológiai intézetben
 

A koronavírus-járvány eredetét vizsgáló tudóscsoport látogatást tett tegnap a közép-kínai Vuhan virológiai intézetében, ahonnan egyes nézetek szerint szándékosan szivárogtatták ki a vírust. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatói tegnap reggel érkeztek meg az erősen őrzött épületbe. Peter Daszak, a csoport egyik tagja ezt megelőzően arról beszélt a sajtónak, egy igen produktív nap elé néznek, hiszen a járvány szempontjából kulcsfontosságú emberekkel beszélhetnek, és feltehetik nekik a legszükségesebb kérdéseket. Korábban már látogatást tettek a helyi kórházban, ahol az áldozatok többségét kezelték, illetve azon a húspiacon, amely az első ismert gócpont volt. Ismert, Kína álláspontja szerint rengeteg bizonyíték utal arra, hogy a vírus már a vuhani megjelenése előtt jelen volt a világ számos részén. Ez a nézet nemzetközi szinten nem elfogadott.
(VB)

Új remény a gyógyulásra

Egy növényi alapú terápia hatékonynak bizonyult a Covid–19 ellen

A Nottinghami orvosi egyetem kutatói szerint egy kevésbé ismert antivirális szer, a thapsigargin hatékonynak bizonyult a Covid–19 ellen – közölték a Viruses tudományos folyóiratban. Kimutatták, hogy a növényi alapú szer kis dózisban természetes immunválaszt vált ki az emberi légzőszervi vírusok három fő típusa ellen. „Bár további vizsgálatok szükségesek, a mostani eredmények határozottan jelzik, hogy a thapsigargin és származékai ígéretes antivirális szerek lehetnek a Covid–19, valamint az influenzavírus ellen” – fogalmazott Kin-Chow Chang professzor, a kutatás vezetője. A csoport emellett azt is kimutatta, a thapsigargin szintén hatékony az aktív fertőzés ellen és már előtte is. Más szóval képes megelőzni, hogy a vírus szaporodjon a sejtekben negyvennyolc órán át. A készítmény szájon át szedhető, ezért alkalmazásához nincs szükség kórházi kezelésre. (VB)

Röviden

SZLOVÁKIA: A Szputnyik V-vakcina beszerzésére törekszik az ország – közölte Marek Krajcí egészségügyi miniszter. A szaktárca hamarosan engedélyt adhat a készítményre.
 

FRANCIAORSZÁG: Márciustól megkezdi egy francia vállalat a Moderna, egy másik a Pfizer–BioNTech vakcinájának gyártását. Macron államfő szerint nyár végéig minden francia, aki kéri, megkaphatja az oltást.
 

BOSZNIAI SZERB KÖZTÁRSASÁG: Több mint négyszázezer adagot rendeltek a Szputnyik V-vakcinából, várhatóan két hét múlva kezdődik meg a kampány az idősotthonok lakói és egészségügyi dolgozók oltásával. A készítményt még teszteli az országrész gyógyszerügynöksége.

A Worldometers szerint a fertőzöttek száma 104,5 millió, 2,26 millióan elhunytak, 76,3 millióan meggyógyultak.

Kapcsolódó írásaink