Krónika

Az orvosállomány mintegy fele fertőzött Portugáliában

Portugáliában továbbra is tombol a koronavírus-járvány, az Ibériai-félszigeten egyre súlyosabb a helyzet.

Az orvosállomány mintegy fele fertőzött Portugáliában
A Bundeswehr tagjai a német légierő Airbus A400M típusú katonai szállítóját töltik fel a Hannover melletti Wunstorf katonai repülőtéren a Portugáliának szánt segéllyel. Németország orvosi szakértőket, terepi kórházi ágyakat és légzőkészülékeket küld az Ibériai-félszigetre
Fotó: AFP/Hauke-Christian Dittrich

Az elmúlt két hét adatait tekintve Portugáliában nőtt a legnagyobb mértékben a napi esetszám (16 829 fertőzött egymillió emberre vetítve) és a halálozási arány is itt volt a legmagasabb (340 haláleset/egymillió ember). Ezek a számok jelentősen meghaladják az Egyesült Királyságban jegyzett adatokat (6480 új fertőzés egymillió lakosra vetítve, a halálozási arány 250/egymillió) és az Egyesült Államok számait is (6 920 fertőzött egymillió lakosra vetítve, a halálozási arány 131/egymillió).

A szomszédos Spanyolország, ahol a tavasszal szinte az olaszországihoz hasonlatosan borzalmas volt a helyzet, most lényegesen jobb adatokat produkál, mint Portugália: (egymillió lakosra vetítve 10 500 új fertőzés és 107 haláleset).

Különösen aggasztónak számít, hogy Portugáliában a koronavírusban elhunytak összlétszámának közel felét egyetlen hónap alatt, januárban vesztette el.

A helyzet annyira válságos, hogy Lisszabon nemzetközi segítséget kért és kapott: Németország és Ausztria jelentkezett, hogy közreműködjön a járvány terjedésének mérséklése érdekében. A legsúlyosabb probléma továbbra is a szakemberhiány, így Németország katonaorvosokat, ápolókat és higiéniai szakértőket, illetve felszerelést is küld az ibériai országba: a többi között 50 lélegeztetőgépet, 150 terápiás ágyat és 150 infúzióadagoló készüléket. A német szakemberek várhatóan három hetes időtartamra maradnak. Ausztria pedig a portugál kórházak intenzív osztályain kezelt betegek közül vesz át néhányat.

Hatalmas gondot jelent az orvoshiány: a nemzetközi adatok szerint ezer főre öt orvos jut Portugáliában, ami azt jelenti, hogy mintegy 50 ezer orvos van az országban – miközben 23 ezer orvos bizonyult fertőzöttnek. Tehát az orvosállomány fele beteg.

A portugál járványhelyzet állapota azért is figyelmeztető, mert a járvány első hullámában az ország kimondottan jól vizsgázott, a hatóságok gyorsan reagáltak, már néhány száz regisztrált esetszám mellett teljes zárlatot vezettek be, miközben Madrid hasonló lépésre csak akkor szánta rá magát, amikor már több ezer fertőzött volt az országban.

A most tapasztalható járványrobbanás oka, hogy túl korán enyhítettek a korlátozó intézkedéseken, a karácsonyi ünnepeket sokan töltötték szeretteikkel. December 28-án Portugáliában a fertőzöttek száma alig 44 484 volt egymillióra vetítve, ami alig a negyede a jelenleg mért adatoknak. Ebből jól látszik, hogy a mostani belobbanás az ünnepek miatt foganatosított enyhítések következménye.

Mindemellett tetézi a bajt, hogy Portugáliában a koronavírus brit mutánsa is terjed, amely fertőzőbbnek bizonyult az elsődleges vírusnál.

Kapcsolódó írásaink