Krónika

Portugália súlyos árat fizet a felelőtlen karácsonyi lazításokért

A korábbiaknál jóval fertőzőképesebb vírusmutáció az egészségügyi ellátórendszert a túlterhelődés határára sodró járványhullámot indított Portugáliában.

Portugália súlyos árat fizet a felelőtlen karácsonyi lazításokért
A hétvégén ismét 300 fölött volt a napi elhunytak száma, az új fertőzötteké pedig 9 498 fő volt tegnap Portugáliában
Fotó: AFP/NurPhoto/Juan Carlos Lucas

Rettenetesnek nevezte a portugál kormányfő az országban uralkodó járványhelyzetet. António Costa elismerte, hogy a kabinet hibát követett el, amikor a téli ünnepek idején enyhített a szigorításokon. További gond, hogy megjelent a vírus brit mutációja is. Szakértők szerint Portugália a tipikus példája annak, hogy hogyan nem szabad a járványt kezelni.

A hétvégén ismét 300 fölött volt a napi elhunytak száma, az új fertőzötteké pedig 9 498 fő volt tegnap. A lisszaboni kórházak továbbra is rendkívül leterheltek, minden lehetséges módon igyekeznek csökkenteni az ellátórendszerre nehezedő terhelést, például a Madeira szigetén lévő kórházakba is helyeztek át légi úton néhány intenzív kezelésre szoruló beteget.

Az adatok legriasztóbb eleme az, hogy a fertőzöttek és a halottak száma januárban megduplázódott, így az egészségügyi rendszer az összeomlás küszöbére került.

Az előrejelzések szerint ez a hét lesz a legkritikusabb a járványhelyzet kezelése szempontjából. Az országban jelenleg összesen 1214 intenzív ellátást biztosító ágy van, amelyek közül 858-on fekszik koronavírusos beteg.

Objektum doboz

A legsúlyosabb probléma továbbra is a szakemberhiány, ennek megoldására külföldről, Németországból és Ausztriából kap segítséget Portugália. Németország Katonaorvosok, ápolók és higiéniai szakértők mellett felszerelést is küld az ibériai országba, a többi között 50 lélegeztetőgépet, 150 terápiás ágyat és 150 infúzióadagoló készüléket. A német szakemberek láthatólag három hetes időtartamra maradnak.

Sebastian Kurz kancellár kezdeményezése nyomán Ausztria is átvesz néhány intenzív beteget a portugál kórházakból. A kancellár tegnap telefonon ajánlott segítséget Ántonio Costa kormányfőnek az „európai szolidaritás” jegyében, utalva arra, hogy már korábban is vettek át betegeket Franciaországból, Montenegróból vagy Olaszországból.

Portugáliában a járvány kirobbanása óta több mint 726 ezer koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, a halottak száma pedig csaknem elérte a 13 ezret

Kapcsolódó írásaink