Krónika

Tragikus fordulat Portugáliában

Tragikusan alakult a koronavírus-járvány Portugáliában, a mintegy 10 millió lakosú országban csak januárban 306 838 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak (az összes eddig feljegyzett páciens 42,6 százalékát), és a fertőzésből eredően 5576 halálesetet jegyeztek fel, az eddigi halálos áldozatok 44,6 százalékát - jelentették hétfőn nemzetközi hírügynökségek.

Tragikus fordulat Portugáliában
A portugál kórházakban mindent felülmúló zsúfoltság van
Fotó: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP

A múlt hónapban naponta átlagosan 180-an vesztették életüket a fertőzéssel összefüggésben, csak a múlt héten 2013 ember halt meg ebből az okból.

Az EFE spanyol hírügynökség szerint a portugál-spanyol határnál (amelynek csak egyes részein lehet átmenni), hétfőn külföldön dolgozó munkások és áruszállítók járműveinek hosszú sora állt. A repülőtereken - ahol vasárnap óta kötelező negatív PCR-tesztet bemutatni - számos utas éjszakázott, tesztje eredményére várva.

A kórházak az EFE szerint továbbra is teljesítőképességük határán dolgoznak, Portugália a helyzet miatt már nemzetközi segítséget kért, amire Németország és Ausztria válaszolt eddig. Az ibériai-félszigeti ország jelenleg egy német orvoscsoport érkezésére vár, illetve előkészíti súlyos állapotban lévő betegek átszállítását osztrák kórházakba.

Mindeközben hétfőn megkezdődött az oltási kampány második fázisa, de bírálatokat váltott ki az a döntés, amely szerint az elsőbbséget élvező csoportokba belevették a politikusokat is.


A német hadsereg is bekapcsolódik a védekezésbe Portugáliában

A német hadsereg (Bundeswehr) is bekapcsolódik az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni védekezésbe Portugáliában, ahol minden korábbinál pusztítóbb járványhullámot indított a kórokozó egyik új mutációja.

A német védelmi minisztérium hétfői közleménye szerint a portugál kormány kérésére indított műveletet a Bundeswehr gyorsbevetési egészségügyi egysége hajtja végre. Katonaorvosok, ápolók és higiéniai szakértők mellett felszerelést is küldenek az európai uniós társországba, a többi között 50 lélegeztetőgépet, 150 terápiás ágyat és 150 infúzióadagoló készüléket.

A műveletben egyelőre a Bundeswehr 26 tagja vesz részt, szerdán indulnak, három hét után váltják le őket. Mindannyian megkapták a SARS-Cov-2 elleni oltás első adagját. A gyógyítással és ápolással foglalkozó katonák egy lisszaboni kórházban dolgoznak majd, a higiéniai szakembereket szükség esetén más kórházakba is átvezényelhetik.

Portugáliában sebesen terjed a SARS-Cov-2 először Nagy-Britanniában azonosított, B.1.1.7 jelzésű változata. A korábbiaknál jóval fertőzőképesebb vírusmutáció az egészségügyi ellátórendszert a túlterhelődés határára sodró járványhullámot indított az Ibériai-félszigeten fekvő országban.

Az Európai Unió Járványvédelmi és Betegségmegelőzési Központjának ECDC) legutóbbi, január 28-i adatai szerint a két hét alatt regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma 1429,43. Portugália ezzel messze az első helyen áll az ECDC által vizsgált európai országok sorában. A második a szomszédos Spanyolország, ahol százezer lakosonként 1026,05 fertőződést regisztráltak két hét alatt, a harmadik Csehország, ahol 981,71-en áll ez a mutató.

Kapcsolódó írásaink