Krónika

Februártól lesz elérhető az egydózisú Szputnyik light vakcina

Februártól lesz elérhető a koronavírus elleni, orosz gyártmányú egydózisú Szputnyik light vakcina - közölte Twitter-oldalán pénteken a Szputnyik V oltóanyag gyártója.

Februártól lesz elérhető az egydózisú Szputnyik light vakcina
Egy orosz nőt oltanak be Moszkvában a Szputnyik-V vakcina hagyományos változatával. Az védőoltás egykomponensű light verziója hatékony átmeneti megoldást jelenthet sok, a járvány által erősen sújtott ország számára
Fotó: AFP/Anadolu/Sefa Karacan

„Februártól kerül forgalomba az egykomponensű vakcina, amelyet Szputnyik lightnak neveztünk el” - áll a bejegyzésben. Kirill Dmitrijev, az orosz oltóanyagok kifejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója korábban közölte, hogy az alap finanszírozza a „Szputnyik light”, a Szputnyik V egykomponensű változatának klinikai tesztelését is.

Mint mondta, ez az oltóanyag hatékony átmeneti megoldást jelenthet sok, a járvány által erősen sújtott ország számára. Dmitrijev szerint már most nagy érdeklődés van az egykomponensű vakcina iránt.

Alekszandr Gincburg, a Covid-19 elleni első, Szputyik V elnevezésű orosz vakcinát kifejlesztő Gamaleja Intézet igazgatója szerint a Szputnyik light esetében három héten belül alakul ki immunitás.

Korábbi sajtókommentárok szerint a „light” védőoltás lehetősége amiatt merült fel, mert nem áll rendelkezésre elegendő kapacitás a Szputnyik V második összetevőjének gyártásához. A vakcina első komponense a humán adenovírus 26., a második pedig az 5. szerotípusa alapján készült, ez utóbbinak az előállítása pedig sajtóértesülések szerint nehezebb az elsőnél. A „light” típusú védőoltás önmagában is 85 százalékos védettséget biztosít három-négy hónapra a lakosság egyes csoportjainál, és kizárja a Covid-19 súlyos lefolyását.

Kapcsolódó írásaink