Krónika

Engedélyezték hazánkban a Sinopharm vakcináját

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) kiadta az engedélyt a Sinopharm termékére is - tájékoztatott Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján. Ez alapján bővül az oltási paletta is.

Engedélyezték hazánkban a Sinopharm vakcináját
Engedélyezték Magyarországon a Sinopharm vakcináját
Fotó: MH

Müller Cecília elmondta, mostantól a Pfizer, a Moderna, a Szputnyik V és az AstraZeneca vakcinák mellett a Sinopharmmal „is számolhatunk”.

Az országos tisztifőorvos reményét fejezte ki, hogy ezek a vakcinák nagy mennyiségben hozzáférhetővé válnak, és így rövidebb idő alatt sikerül immunizálni a magyar lakosságot.

A szakember az orosz Szputnyik V vakcina bevizsgálásáról elmondta, kilenc vizsgálatból hetet elvégeztek, és mind negatív eredménnyel zárult, ami biztató. Hátra vannak még a biológiai vizsgálatok, amelynek során be kell bizonyítani, hogy az oltóanyagban lévő adenovírus valóban nem képes szaporodni. A vizsgálatokat a jövő hét végéig befejezik - tette hozzá.

Közölte, a következő időszakban - az egészségügyi dolgozók és a szociális és más bentlakásos intézményekben élők után - az oltásra regisztrált idősek beoltása következik. Ebben a feladatban számítanak a háziorvosok segítéségre - emelte ki.

Elmondta azt is: vasárnap estig szeretnének mindenkit beoltani valamennyi szociális és idősotthonban és más bentlakásos intézményben.

Ha valaki az oltás első dózisa után megbetegszik, a második adagot felépülése után megkaphatja - mondta kérdésre válaszolva Müller Cecília. Mint mondta, a teljes védelem a második oltás után hét-tíz nappal alakul ki, így nincs kizárva, hogy valaki a két oltás felvétele közötti időszakban lesz beteg.

Akut megbetegedés esetén semmilyen oltás nem adható, csak a gyógyulás után. Ekkor „kicsit csúszik a második oltás beadása, de a védettség ki fog alakulni” - mondta.

A szakember úgy fogalmazott, azt szeretnék, ha jelentősen csökkenne a koronavírusban elhunytak száma, és széles körben alakulna ki védettség a lakosságban az oltások nyomán.

A járványügyi adatokról elmondta, az elmúlt napon 1459-cel nőtt az új fertőzöttek száma, és ez az adat kiegyenlített az elmúlt napokban, látványosan azonban nem csökken. A vírus jelen van, és csak a tömeges oltás lesz kiút a járványból.

Csökken a kórházban kezelt covidos betegek száma - tette hozzá, ők 3649-en vannak, közülük 258 ember szorul gépi lélegeztetésre. Az aktív fertőzöttek száma százezer alá csökkent, a gyógyultak száma pedig 254 783 - ismertette.

Ahogyan arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a Sinopharm kínai gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcináinak gyártási folyamatait korábban ellenőrizték Pekingben az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakértői.

Az ellenőrzést végző magyar szakértők végignézhették a teljes gyártási folyamatot, továbbá rendelkezésükre bocsátották a gyártásról szóló, teljes dokumentációt is. A 2 és 8 fok közötti hőmérsékleten tárolható oltóanyag szállítása hőmérsékletkontrollal megoldható, a biztonságos szállítás így könnyen garantálható.

A magyar szakértők szerint a vakcina gyártása egy modern gyárban, biztonságos körülmények között történik, az ellenőrzés során a szakértőknek csupán olyan, apróságokat érintő észrevételeik voltak, amelyek a készítmény minőségét nem befolyásolják.

A háziorvosok fogják hívni a védőoltásra regisztrált legidősebbeket

A jövő hét elején megkezdődik a legidősebb regisztrált emberek védőoltása, őket a háziorvosok fogják értesíteni - mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára.

György István hozzátette, 1800 háziorvosi praxis kap egy-egy ampulla Moderna-vakcinát. Az abban lévő tíz adag oltóanyagot a regisztráció és az életkor sorrendjében praxisonként tíz idős ember kapja meg. További 5004 praxisból a sorrend szerinti hat idős embert oltják be Pfizer-vakcinával, de őket a megyei oltópontokon.

A jövő hétvégéig tartó szakaszban tehát több mint 48 ezer ember kapja meg így a védőoltást - mondta az államtitkár.

Kapcsolódó írásaink