Krónika

Hatásos a Pfizer/BioNTech-vakcina az új koronavírus-mutációk ellen is

A korábbiaknál fertőzőképesebb, Nagy-Britanniában és Dél-Afrikában azonosított vírusváltozatoktól is véd az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen az amerikai Pfizer és a német BioNTech együttműködésével kifejlesztett oltóanyag a két társaság megbízásából végzett első kutatás eredményei szerint.

Hatásos a Pfizer/BioNTech-vakcina az új koronavírus-mutációk ellen is
A korábbiaknál fertőzőképesebb, Nagy-Britanniában és Dél-Afrikában azonosított vírusváltozatoktól is véd az oltóanyag
Fotó: AFP/Eva Marie Uzcategui

Az amerikai gyógyszeripari nagyvállalat és a német biotechnológiai vállalkozás helyi idő szerint szerdán New Yorkban és a németországi Mainzban kiadott közleménye szerint a vakcinával beoltott személyektől vett mintákkal végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy az oltóanyag beindítja a Nagy-Britanniában és a Dél-Afrikában felbukkant vírusváltozatokat semlegesítő antitestek termelődését.

Az eredmények ugyan „bátorítók” és nem jelzik, hogy szükség lenne új vakcinára, mégis felkészülnek arra az eshetőségre, hogy megjelenik egy mutáció, amellyel szemben nem hatékony az oltás - áll a közleményben, amely szerint a BioNTech fejlesztési platformja kellően rugalmas új vakcinaváltozatok kidolgozásához.

Hozzátették, hogy a Texasi Egyetem egészségügyi karán (UTMB) végzett vizsgálatok eredményei szakmai ellenőrzés előtt állnak, így egyelőre egy úgynevezett preprint - szakmai lektorálást követő publikációra váró - biológiai tanulmányok közlésére szolgáló portálon, a biorxiv.org címen elérhető oldalon jelentek meg.    

A Pfizer és a BioNTech terméke az első oltás a SARS-CoV-2 ellen, amelyre forgalmazási engedélyt adtak ki az Európai Unióban. Tavaly december vége óta használják. A brit és a dél-afrikai vírusváltozatok január elején bukkantak fel.

Kapcsolódó írásaink