Krónika

Müller Cecília: Növeljük az oltás intenzitását az idősotthonokban

Tovább kell lépni, az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása napokon belül lezárul, és intenzívebbé válik az oltások beadása az idősotthonokban, szociális intézményekben - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília: Növeljük az oltás intenzitását az idősotthonokban
Oltanak az ürömi Platán Idősek otthonában
Fotó: MTI/Mónus Márton

Müller Cecília arra kérte a még be nem oltott egészségügyi dolgozókat, „igyekezzenek”, éljenek a vakcinabeadás lehetőségével, mert az oltást azok számára is biztosítani kell, akik egészségi állapotukból, életkorukból adódóan a magas kockázati csoportba tartoznak.

„Sokkal intenzívebbé válik az idősotthonokban, a szociális és egyéb bentlakásos intézményekben az oltások beadása” - fogalmazott, hozzátéve: szeretnének minél több helyre eljutni a héten az oltóanyagmennyiség függvényében.

Az országos tisztifőorvos kiemelte: eddig hét Pfizer- és egy Moderna-szállítmánnyal 201 ezer ember oltására elegendő vakcina érkezett Magyarországra, és a héten még vasárnapra várnak egy Moderna-szállítmányt. „Ebből a mennyiségből 152 704-en kapták meg az első védőoltását, 17 772-en már a másodikat is, ők 7-10 napon belül teljes védettséget élveznek” - fogalmazott.

Müller Cecília azt mondta, a kormány szerdai ülésén vizsgálja a járványügyi intézkedések fenntartását, a kabinet szeretne mielőbb „nyitni”, a korlátozásokat lehető legszélesebb körben enyhíteni, de ehhez jelentősebb vakcinamennyiségre van szükség.

Bíznak abban, hogy az uniós beszerzéseken kívül máshonnan is behozatalra kerülnek oltóanyagok, és ezzel felgyorsulhat az oltások beadása.

Közölte azt is, hogy Magyarországra érkezett a Lilly gyógyszercég bamlanivimab antitest terápián alapuló készítménye. A gyógyszer alkalmazásával a fertőzés kezdeti állapotában lévő betegek passzív immunizációja történik meg ellenanyagok bejuttatásával - ismertette.

A szakember beszélt arról is, hogy elkezdődött a mogyoró, a ciprus- és a tiszafafélék virágzása. Mint mondta, sokan küzdenek pollenallergiával, nekik érdemes a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjára látogatni, ahol információkkal segítenek tünettanilag is különbséget tenni az allergiás reakció (orrdugulás, -folyás, tüsszentés) és a koronavírus tünetei (láz, száraz köhögés, légszomj, izomfájdalom) között.

Az országos tisztifőorvos szerint az oltópontokon azért fontos az előjegyzés, hogy kiszámítható legyen az aznapra szánt vakcinamennyiség. Akkor járnak el helyesen, ha egyfajta „puffert” képeznek, így ha lesz olyan, aki nem jelenik meg az időpontra, helyette egy másik - szintén előjegyzett - embert oltanak be.

Emlékeztetett, az oltóanyagot mínusz hetven fokon kell tárolni, kiolvasztás után még öt napig 2-8 Celsius-fokon tartható, felhasználható. Ugyanakkor ha egy ampullát kinyitottak, amiben hat adag oltás van, azt hat órán belül fel kell használni - ismertette. Ez idő alatt kell az oltáson meg nem jelenő személy helyett más - oltásra jogosultat - keresni.

Azzal kapcsolatban, hogy annak, aki már a második oltását is megkapta, már nem kell hatósági házi karanténban vonulnia akkor sem, ha kontaktszemély, Müller Cecília azt mondta, valóban mentesíteni kell őket a kötelező karantén alól, így tervezik ennek a rendeletnek a módosítását.

Szintén kérdés kapcsán beszélt arról, hogy a szociális és idősotthonokban olyan egyedi megoldásokat kell keresni, amelyek nem zárják el teljesen a lakókat a hozzátartozóktól az érvényben lévő látogatási tilalom alatt sem. Utalt arra, hogy erre vonatkozóan ajánlás is született, és arra kérte az intézményvezetőket, hogy saját intézményükre adaptálva keressenek lehetőségeket arra, hogy biztosítsák a találkozások lehetőségét a járványügyi szabályok betartása mellett.

A gyöngyösi Bugát Pál Kórház főigazgatója saját hatáskörben vizsgálatot rendelt el azért, mert Hiesz György, a város polgármestere jogosulatlanul jutott koronavírus elleni védőoltáshoz a kórházban - közölte Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a szerdai online sajtótájékoztatón.

Már mintegy 5200 hallgató vett részt a járvány elleni védekezésben

Eddig mintegy 5200, jellemzően orvos- és egészségtudományi egyetemi hallgató vett részt a koronavírus-járvány elleni védekezésben - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára.

Schanda Tamás tájékoztatása szerint a hallgatók kivették a részüket a pedagógusok és a kormányhivatali dolgozók decemberi országos szűréséből, januárban pedig szintén a pedagógusok, illetve a szociális dolgozók szűrésében segítettek.

Csaknem ezer fiatal 64 különböző kórházban dolgozik vagy dolgozott, őket ezekre a helyszínekre kirendelték a kormányhivatalok - tette hozzá.

Kiemelte: sok százan dolgoztak és dolgoznak most is önkéntesen az orvosegyetemi klinikákon, az Országos Mentőszolgálat kötelékében pedig 17 757 műszakban teljesített szolgálatot mintegy 2200 fiatal.

Közölte: az orvos és egészségtudományi egyetemek közül a Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Miskolci Egyetem és a győri Széchenyi István Egyetem hallgatói láttak el egészségügyi feladatokat. A Corvinus Egyetem, a Műegyetem, az ELTE, valamint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatói pedig az egyéb adminisztratív és támogató - akár sofőri - feladatokból vették ki a részüket hozzájárulva a vírus elleni védekezéshez.

Schanda Tamás hangsúlyozta: voltak olyan napok, hetek, amikor a mentőknél egyszerre több mint 500 hallgató dolgozott. Tájékoztatása szerint hétköznaponként átlagosan 200-250 hallgatót tudnak bevonni a védekezésbe, de hétvégén is száz körüli hallgató „áll csatasorba” a mentőszolgálatnál a járvány megfékezése érdekében.

Az államtitkár úgy fogalmazott: köszönet illeti a védekezésben részt vevő hallgatókat, akik pár évvel az érettségijük után kiemelkedő teljesítményt nyújtó, példamutató és felelős polgárai Magyarországnak.

Mivel a hallgatók a vizsgaidőszak alatt is segítik a járvány elleni védekezést, a kormány kötelességének érzi, hogy támogassák őket a tanulmányaikban és anyagilag is - emelte ki Schanda Tamás.

A védekezésben részt vevő hallgatók az elvégzett munkájukért járó járulékmentes fizetés, illetve ösztöndíj mellett krediteket is kapnak, továbbá számukra a vizsgaidőszakot két héttel meghosszabbították vagy az oktatási intézmény más módon is kompenzálhatja őket, hogy tanulmányaikat megfelelően tudják folytatni. Hozzátette: emellett a kormány lehetővé tette azt is, hogy az egyetemek saját forrásaikból is nyújthatnak plusz támogatást a kirendelt és önkéntes egyetemi hallgatóknak egyaránt.

Schanda Tamás kitért arra is, hogy míg az egyetemisták a vírushelyzet miatt nehezebbé vált körülmények közt is tanulnak, teljesítik a követelményeket az adott szakokon, valamint erőt és energiát nem kímélve önzetlenül küzdenek a többi ember egészségéért, mások csak hátráltatják a védekezést.

Azt mondta: vannak olyanok, akik egyszerűen a közbizalmat próbálják álhírekkel, kamuvideókkal aláaknázni, mások „egészségügyi Mekk mesterként” félrevezetik az egyébként jóhiszemű embereket, bagatellizálják a vírust vagy a védelmi intézkedések megszegésére buzdítanak, illetve teljesen abszurd összeesküvés-elméletekkel „bombáznak” mindenkit az online térben. Ezt Schanda Tamás a legkárosabb és legfelelőtlenebb magatartásnak nevezte, amit egy járványhelyzetben el lehet követni.

Az államtitkár hozzátette: bár az elhibázott brüsszeli központi beszerzés miatt egyelőre kevés oltóanyag van Magyarországon, a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy más forrásokból pótolni tudják ezt a hiányt.

Megjegyezte: a magyar emberek fegyelmezettségének és a megfelelő intézkedéseknek köszönhetően Magyarországon eddig eredményesen harcoltak a vírus ellen. „Ne most adjuk fel, bírjuk ki a hátralevő időszakot, mert együtt sikerülni fog” - mondta a szabályok betartására kérve mindenkit.

Kapcsolódó írásaink