Krónika

Gátat szabna az Európai Unió az oltóanyagok exportjának

A brit–svéd AstraZeneca vállalat sem tudja időre leszállítani a megrendelt vakcinákat, első körben 80 helyett csak 31 millió dózist tud vállalni, az EU felháborodott

Brüsszel nem tiltást akar, de szorgalmazza, hogy a vakcinagyártó cégek jelezzék előre, ha az unión kívülre akarnak szállítani oltóanyagot.

Gátat szabna az Európai Unió az oltóanyagok exportjának
Vakcinára várakozó tömeg Belgrádban, egy piacból kialakított oltóközpontban. A szerb hatóságok két hete tették lehetővé, hogy interneten regisztráljanak a szerb állampolgárok, és kiválasszák, melyik vakcinát szeretnék felvenni. A regisztráltak ezt követően értesítést kapnak arról, hogy hol és mikor kapják meg az előre megjelölt védőoltást. Az országban jelenleg az orosz Szputnyik V, az amerikai–német Pfizer–BioNTech és a kínai Sinopharm oltóanyaga érhető el. Mivel időközben a Sinopharm szérumából több mint egymillió adag érkezett az országba, a hatóságok közölték, hogy aki a kínai védőoltást választaná, az soron kívül megkapja az oltást. Az érdeklődés óriási volt, ezért – hogy senkinek ne kelljen órákig sorban állnia – ezt a lehetőséget megszüntették. (FP)
Fotó: AFP/Andrej Isakovic

Az AstraZeneca brit–svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem közösen fejlesztett oltóanyagát az Egyesült Királyságban december végén engedélyezték, és már oltanak is vele. Viszont az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) még nem hagyta jóvá, de ez várhatóan még a héten, pénteken megtörténik.

Az Európai Bizottság augusztusban háromszázmillió dózisra szerződött a vállalattal, valamint további százmillió adagra kötött opciós szerződést. Az unióban a BBC cikke szerint azt remélték, hogy március végéig nyolcvanmillió dózis érkezhet a 27 tagállamba. Viszont a cég a múlt héten közölte, hogy hatvan százalékkal csökkenti a mennyiséget, így csak 31 millió adagot tud majd szállítani az első negyedévben. Így a Pfizer után újabb oltóanyag­gyárnak akadtak gondjai.

A Politico egy uniós diplomatától úgy értesült, hogy az AstraZeneca a késés okaként két indokot jelölt meg: alapanyag-, illetve gyártási problémáik akadtak egy belgiu­mi gyárukban, de ezeket bizonyítékokkal nem tudták alátámasztani. Így az unió oldaláról azt gyanítják, hogy az eredetileg az EU által lekötött mennyiséget más vevőknek adták el.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn felszólította a vállalat vezérigazgatóját, teljesítsék az unióval kötött szerződésekben foglaltakat. Emlékeztette a vállalat vezetőit, hogy a testület már a feltételes forgalomba hozatali engedély elnyerése előtt jelentős beruházásokkal segítette a céget. Stella Kyriakides egészségügyért felelős uniós biztos pedig közölte, a bizottság egy exportátláthatósági mechanizmust javasol létrehozni. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a jövőben az EU területén vakcinát gyártó cégeknek előre kell jelezniük, ha az unión kívülre akarnak szállítani oltóanyagot, ez egyedül a humanitárius szállítmányokra nem vonatkozik.

Hasonlóan látja a helyzetet Jens Spahn német egészségügyi miniszter is, aki a ZDF német köztelevízió­nak úgy nyilatkozott, engedélyhez kell kötni az oltóanyagok kivitelét az EU-ból. Az MTI tudósítása szerint a termelési fennakadásokkal indokolt ütemterv-módosítás széles körben felháborodást váltott ki Németországban, főleg azért, mert más partnerekre – köztük az EU-ból kilépett Egyesült Királyságra – nem vonatkozik a szállítások visszafogása, ráadásul egy németországi, dessaui üzemben továbbra is folyamatosan, fennakadás nélkül zajlik az oltóanyag tömeggyártása.

Cáfol az AstraZeneca, oltásuk hatvanöt év felett is hatásos

Teljesen megalapozatlanok azok az állítások, hogy az AstraZeneca vakcinának mindössze nyolcszázalékos a hatékonysága a 65 éven felülieknél – közölte a brit-svéd cég szóvivője, miután korábban több német lap arról írt, hogy nem működik a védőoltás az időseknél. A szóvivő közölte, az Egyesült Királyság vakcinációs szervezete (JCVI) támogatja ennek a korcsoportnak az oltását, az Egyesült Királyság törzskönyvezési hatósága (MHRA) pedig dózismódosítás nélkül javasolja ebben a populációban a vakcina veszélyhelyzeti felhasználását. Novemberben a The Lancet folyóiratban nyilvánosan publikált klinikai adatok azt mutatták, hogy a felnőttek körében erős immunválasz volt megfigyelhető a vakcina alkalmazását követően, az idősek körében száz százalékban alakult ki Covid–19 tüskefehérje-ellenes antitest a vakcina második adagjának beadását követően – hangsúlyozta.

Röviden

SZLOVÁKIA: Meghalt egy idős férfi, miután beoltották a koronavírus elleni vakcinával. A 79 éves férfi több krónikus megbetegedésben is szenvedett, és a boncolás során azt állapították meg, hogy ezek voltak halálának
elsődleges okai, ugyanakkor az oltás nemkívánatos mellékhatásaként fellépő láz és elgyengülés is hozzájárult a halálához. Az országban eddig több mint 102 ezer személyt oltottak be.

OROSZORSZÁG: Februárban megkezdik második vakcinájuk, az EpiVacCorona tömeggyártását. Az első orosz oltóanyagot, a Szputnyik V-t eddig tizennégy országban jegyezték be, de moszkvai várakozások szerint két héten belül meg fogja haladni a huszonötöt ez a szám. A lakosság tömeges védőoltása alapvetően a Szputnyik V-vel folyik az országban, de kismértékben EpiVacCoronát is alkalmaztak. Egy nap alatt 18 241-gyel nőtt a fertőzöttek száma, ez a legalacsonyabb napi növekmény október 30-a óta.

A Worldometers adatai szerint világszerte meghaladta a 100,6 milliót a fertőzöttek száma, több mint 2,1 millióan elhunytak, és 72,5 millióan meggyógyultak.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom