Krónika

Az orosz vakcina minden gyártási tételét külön ellenőrzi majd a hatóság

Az elmúlt napokban az orosz Szputnyik V vakcinával kapcsolatosan számos információ jelent meg a sajtóban. Hangsúlyozzuk, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) bő kéthónapos értékelői munkát és a gyártóhely megtekintését követően engedélyezte az oltóanyag veszélyhelyzeti behozatalát és alkalmazását - írja az OGYÉI lapunknak is eljuttatott sajtóközleményében.

Az orosz vakcina minden gyártási tételét külön ellenőrzi majd a hatóság
Az orosz fejlesztésű Szputnyik V elnevezésű koronavírus elleni vakcina
Fotó: AFP/SEFA KARACAN

Az OGYÉI munkatársai a vakcina gyártási körülményeinek ellenőrzése során modern és jól felszerelt gyárat láttak, ahol garantált a minőség biztosítása, és minden, a gyártást illető kérdésükre is választ kaptak - írják.

A gyógyszerbiztonságot garantálja, hogy az OGYÉI által kiadott engedély feltételei között szerepel, hogy a vakcinának át kell esnie a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laboratóriumi vizsgálatán, amely körülbelül 3 hetet vesz igénybe. Az oltóanyag csak abban az esetben használható fel hazánkban, ha a laboratóriumi vizsgálat eredménye alapján a vakcina megfelelő minőségű.  Annak érdekében, hogy minden beérkező vakcinaszállítmány minősége biztosított legyen, az NNK minden gyártási tételt külön ellenőriz majd - emelik ki.

Az OGYÉI a vakcinával kapcsolatos döntését - csakúgy, mint más gyógyszer esetében - a kockázatok és előnyök maradéktalan mérlegelésével, több belső, illetve külső szakértői vélemény figyelembevételével hozta meg. Fontos kiemelni, hogy bármilyen készítmény engedélyezési folyamata során felmerülhetnek véleményütközések, amelyek kijelölik a tisztázandó kérdések körét is. Az OGYÉI ennek megfelelően tisztázta a gyártóval a kérdéseket és az aggályokat. Az OGYÉI minden kérdésre megnyugtató választ kapott, a vakcinát hatékonynak és biztonságosnak találta. Az NNK gyártási tételenként történő ellenőrzése pedig szintén a megfelelőséget biztosítja. Az OGYÉI az ideiglenes engedély kiadását követően is figyelemmel kíséri a vakcina hatásosságát és biztonságosságát - teszik hozzá.

Kapcsolódó írásaink

Nacsa: Újra lebukott a baloldal

ĀAz ellenzék kipécéz egyes vakcinákat, vitába száll a szakemberekkel és támadja a magyar gyógyszerészeti hatóságot + VIDEÓ