Krónika

Még mindig sok a kérdés a brit mutáció kapcsán

Elhamarkodott állítások

A brit kormány tudományos főtanácsadója szerint vannak arra mutató jelek, hogy a néhány hónapja Nagy-Britanniában azonosított koronavírus-mutáció a korábbi változatoknál több halálesetet okozhat.

Sir Patrick Vallance hozzátette, az erre mutató adatok nem túl erőteljesek egyelőre. Megállapításait egy tanulmányra alapozta, amely szerint a hatvanas éveikben járó férfiak esetében ezer beteg közül az eredeti vírusváltozattal történt fertőzés esetén hozzávetőleg tíznek, az új variáns okozta fertőzés esetén 13-14-nek a halála valószínűsíthető. Kitért rá, a vizsgálati eredmények alapján az eddig kidolgozott vakcinák ugyanolyan hatékonyak az új variáns esetében, mint az először megjelent vírustörzs esetében. A hétvégén azonban több brit szakértő is megkérdőjelezte a főtanácsadó állításait. Mike Tildesley, a kormány  tudományos tanácsadó testületének tagja szerint például túl korai volt ezeket a következtetéseket levonni, mert a halálozási ráta növekedésével kapcsolatos feltételezés viszonylag kis adathalmazon alapul.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom