Krónika

Tudományos áttörés a vakcinafejlesztés érdekében

Az angol mutáns vírust is vizsgálják a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) nemzeti biztonsági laboratóriumában, tudatta lapunkhoz eljuttatott pénteki közleményében a központ.

Tudományos áttörés a vakcinafejlesztés érdekében
Tudományos áttörés a vakcina fejlesztésében
Fotó: AFP/Eva Marie Uzcategui

Az NNK veszélyes kórokozókkal foglalkozó Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában már tavaly márciusban sikeresen izolálták a SARS-2 koronavírust.

A tavalyi év végén Nagy-Britaniában a koronavírus egy olyan variánsa bukkant fel, amely sokkal fertőzőbb a korábbiaknál. Ez a variáns jelenleg több mint 60 országban van jelen. Az NNK Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában a Kis Zoltán vezette munkacsoportnak sikerült az új variánst először kimutatniuk Magyarországon. Ezen túlmenően ugyancsak sikerült először tenyészteniük is ezt a vírust itthon.

Ezzel megkezdődtek azok a virológiai vizsgálatok, amelyek szükségesek a vírus viselkedésének jobb megértéséhez. A vírus tenyésztésével, az élő víruson végzett vizsgálatok lehetővé teszik, hogy a magyar vakcinafejlesztésbe, a vakcina hatékonysági vizsgálatokba bevonható legyen ez a koronavírus variáns is, mutatott rá az NNK.

Kapcsolódó írásaink