Belföld

Orbán: A vakcina élet és minden élet számít

Mindegy, hogy a macska fekete-e vagy fehér, a lényeg, hogy fogja meg az egeret - jelentette ki a kormányfő pénteken reggel, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken annak kapcsán, hogy mindegy, milyen vakcinával oltja egy ország a polgárait, az a lényeg, hogy az a vakcina megvédje a polgárokat a koronavírus-fertőzéstől.

Orbán: A vakcina élet és minden élet számít
Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió stúdiójában
Fotó: Mediaklikk

Orbán Viktor elmondta: a magyar embernek furcsák az olyan egyeztetések, mint amilyenek az EU-csúcson folynak. „A magyar mentalitás olyan, hogy megnevezzük az okokat, megvitatjuk a problémát és megkeressük a megoldást. Brüsszel inkább a francia királyi udvar kultúrájára emlékeztet, abban versengenek, hogy ki tud kedvesebbet, szebbet, jobbat mondani az EU-ról. Ha ezen túl vagyunk, akkor érinthetjük a problémát. A magyar embernek ez kissé frusztráló, de hát ez van” .

„Ha a nyers igazságot mondtam volna, azt kellett volna mondanom, hogy Nagy-Britanniában, Izraelben sokkal többeket oltottak be, s hogy szembe kell néznünk, hogy valami nincs jól” - mutatott rá a kormányfő, kiemelve: a vakcina élet és minden élet számít. Az nem lehetséges, hogy azért haljanak meg magyar emberek, mert a brüsszeli vakcinabeszerzés lassú, hangsúlyozta a miniszterelnök.

Elmondta, hogy a csütörtöki EU-csúcson a lengyel miniszterelnök szólalt fel a visegrádi országok nevében, és beszélt arról, hogy ha az AstraZeneca jó Nagy-Britanniában, akkor miért nem jó az európaiaknak, miért nem adják ki rá az engedélyt. De nem magyarázat kell, hanem vakcina, és ha nem jön Brüsszelből, akkor máshonnan kell szerezni.

Objektum doboz

Mindegy, hogy a macska fekete vagy fehér, a lényeg, hogy fogja meg az egeret

Orbán Viktor a péntek reggeli munkanapot az operatív törzs ülésén kezdte, elmondása szerint ott is azt hangoztatta, hogy vakcina, vakcina, vakcina kell az országnak.

A kérdésre, hogy lesz-e baj az orosz oltóanyag ideiglenes engedélyeztetéséről, Orbán Viktor elmondta: nem akar huzakodni Brüsszellel, mert az politikai huzakodás lenne, de most emberéletekről van szó.

„Ha túl leszünk a válságon, visszatérhetünk arra a kérdésre, hogy a beszerzéseket közösen kellett volna-e intézni. De erre most nincs időnk. Most arról sem lehet beszélni, hogy Brüsszel jól vagy rosszul tette-e a dolgát, mert erre sincs idő. Mindegy, hogy a macska fekete-e vagy fehér, a lényeg, hogy fogja meg az egeret” - mutatott rá a kormányfő.

Orbán Viktor a vakcinák európai uniós engedélyezésével kapcsolatban rámutatott: ha csak egy-két oltóanyagot engedélyeznek, az nem teremt versenyhelyzetet, pedig ha verseny van, akkor megmozdulnak a gyártók.
Megjegyezte: bizonyos cégeknek van vakcinájuk, de Brüsszel nem adja ki az engedélyt, miközben máshol már oltanak vele, és olcsóbb is, mint a már forgalmazott oltóanyag.

Orbán Viktor emlékeztetett: Szijjártó Péter külügyminiszter éppen Moszkvában tárgyal a Szputnyik V. beszerzéséről. „Szerbia megadta a vészhelyzeti engedélyeztetést a kínai vakcinára, kínai vakcinával már oltottak magyar embereket Vajdaságban, nem kell nekünk a Budapest-Peking távot megtenni, ha látni akarjuk, hogyan hat a kínai vakcina” - mondta a kormányfő.

A miniszterelnök ismertette az aktuális számokat: 1311 új fertőzöttet azonosítottak, 98 a halottak száma, 3958 ember van kórházban, 274 ember lélegeztetőgépen.

Még nem lehet lazítani

A járvány terjedését megfékezte Magyarország, de nem lehet lazítani még, amíg nincs tömeges oltás, a második hullám „magasra csapott”, nagy erőket kellett mozgósítani, hogy megfékezzék, emelte ki Orbán Viktor. Jelenleg mintegy 400 000 védett ember van az országban (vagy a vakcina vagy azért, mert már átesett a betegségen), de ez egyelőre kevés. Ha lenne 1-1.5 millió védett, más lenne a helyzet, emelte ki Orbán Viktor. „Gyorsan és jól fogunk oltani, de minden azon múlik, hogy tudunk-e és milyen gyorsan vakcinát szerezni” - ismételte meg a miniszterelnök, hozzátéve: túl korai még arról beszélni, hogy mikor lehet feloldani a korlátozásokat, ugyanis akkor lehet arról gondolkodni, hogy az élet visszatér a normális mederbe, ha beoltották az egészségügyi dolgozókat, az idősotthonokban lakókat, a krónikus betegeket, a védekezésben résztvevevőket és az időseket, akik nem szenvednek krónikus betegségben.

Orbán Viktor elmondta: a jövő héten dönt a kormány arról hogy az érettségizők visszaengedhetőek-e az iskolapadokba, illetve, hogy az érettségizőket és tanáraikat „előrehozzák-e” az oltás szempontjából.

Egy komoly ország nem engedheti meg magának, hogy kilincselnie kelljen

„Nem engedheti meg magának egy komoly ország, mint amilyen Magyarország, hogy egy járvány idején kilincselnie kelljen oltóanyagért, ahogyan a tavasszal lélegeztetőgépekért kilincselni kellett. Beindítottuk a lélegeztetőgépek gyártását és a kormány elrendelte egy vakcinagyár felállítását is, amely bármilyen esetben, ha képesek kifejleszteni vakcinát, sok oltóanyagot tud gyártani, s amely Debrecenben épül fel. Még egyszer ez a kiszolgáltatottság nem állhat elő” - mondta a kormányfő, aki szerint ez a helyzet ezzel a tanúsággal szolgált.

A magyar válságkezelés munkahelyvédelemre épül

Arra a kérdésre, hogy a gazdaság újraindulása mikor következhet be, a miniszterelnök azt válaszolta: a gazdaság kulcsa a munka. Többen dolgoztak decemberben, mint a járványt megelőző utolsó decemberben, ami fantasztikus teljesítmény. „A munkahelyeket akkor lehet megvédeni, ha eltekintünk az adósságoktól. Ezért kellett a hitelmoratórium, ezért kellett az önkormányzatoknak is elengedni adókat” - mutatott rá a kormányfő.

„A baloldali kormányok olyan válságkezelést hajtottak végre, amelyben az volt a meggyőződésük, hogy a bankokat és a vállalatokat kell megvenni, ehhez pedig az emberektől kell átcsoportosítani forrásokat. Ez nem vált be. Mi nem az adók fokozására, hanem a bérek emelésére koncentrálunk, válság idején indítjuk a valaha volt legnagyobb otthonteremtési támogatást, az orvosok béremelését, a fiatalok adókedvezményét. A 2008-2009-es válságkezelés nem működött, sőt tragédia volt Magyarország számára” - emelte ki a miniszterelnök.

Korai még a vakcinaútlevélről beszélni

A csütörtöki EU-csúcson szó volt arról, kell-e valamilyen igazolvány, amely könnyebb mozgást biztosítana az oltottak számára. Ezt Magyarország is tervezi, de amíg nincs millió felett az oltottak száma, addig erről felesleges beszélni. „Az uniós vezetők álláspontja szerint adatbázist kellene majd létrehozni, ami alapján valamilyen igazolványt lehet majd kiadni, ami valamilyen könnyítéseket jelent majd” - magyarázta a kormányfő, megismételve, minderről ilyen alacsony átoltottsági szinten nincs értelme részletekbe menően beszélni.

Praxisközösségekbe tömörülve szeretné látni a kormány a háziorvosokat

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy a kormány megemelte a kórházban dolgozók bérét és az ápolókét is, majd jött a kamarától egy javaslat az orvosok béremelésére. Ezt a kormány elfogadta, ezért a többi orvos bérét is ehhez szeretnék igazítani, így döntöttek a háziorvosok és a fogorvosok béremeléséről is. Azt szeretnék, hogy a háziorvosok összefogjanak, ösztönzik őket, hogy praxisközösségeket hozzanak létre, fogjanak össze és lássák el azokat a körzeteket, ahol most nincs háziorvos, így ők is annyit kereshetnek, mint a kórházi orvosok, ezzel pedig az emberek is jól járnak.

A miniszterelnök végül arról is beszélt, hogy nem politikai vita kérdése, hogy Magyarország keresztény kultúrájú ország-e, ez ténykérdés, és nem érdemes vitatkozni arról, hogy a keresztény kultúrkörhöz tartozunk Európában.

Kapcsolódó írásaink