Krónika

Tizenötezer gyerek jelentkezésére számítanak a Vándortábor programba

Tavaly körülbelül 10 ezer gyerek vett részt a Vándortábor programban, idén arra számítanak, hogy a résztvevők száma eléri a 15 ezret - mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos online sajtótájékoztatón csütörtökön.

Tizenötezer gyerek jelentkezésére számítanak a Vándortábor programba
Vándortábor
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Rögzítette: a kormány korábbi ígéretei szerint biztosítja a forrást a Lánchíd felújításához. Kitért arra, hogy a főváros nem csupán egy drágább ajánlatot fogadott el, de lényegesen egyszerűsítette a terveket, így a drágulás óriási.

A fővárosi reklámtenderről azt mondta, a főváros egyrészt pénzhiányra hivatkozik, másrészt két kézzel szórja a pénzt. Szerinte ebben az esetben 1,2 milliárd forint kár érte a fővárost, mert egy jogszerűen lefolytatott eljárás után nem fogadott el egy ajánlatot.

A techcégek szabályozásáról közölte, az Igazságügyi Minisztériumnak lesz javaslata. Kifejtette, az Egyesült Államokban és Európában is keresik a megoldást arra, hogy ezeknek a határon átnyúló cégeknek a működését alkotmányos keretek között lehessen tartani. Biztosítani kell a szólás- és a véleménynyilvánítás szabadságát, mert ezek az alkotmányos garanciák nem érvényesülnek a techcégeknél és jogállami intézményrendszeren belül nem kérhetők számon, ezen kell változtatni - közölte.

Beszélt arról is, hogy az egyetemeken - a keresztféléves képzéseken - február után is folytatódni fog a távoktatás.

Vera Jourová uniós biztos azon kijelentéséről, hogy Magyarországot pénzmegvonással fogják sújtani, ha nem tartja az Európai Bizottság (EB) által kijelölt jogállamisági irányt, a miniszter közölte, a biztost alkalmatlannak tartják posztjára, gyűlöli Magyarországot és Lengyelországot, nem képes az objektív véleménynyilvánításra.

Nyilatkozata durván megsérti a lisszaboni szerződésben rögzített biztosi kötelezettségeket - mondta.

Az EB elnökét kérik, hogy váltsa le a biztost - közölte. Megjegyezte, attól az uniós biztostól, aki korrupciós ügy miatt előzetes letartóztatásban volt, némi visszafogottságot várnak el.

Beszélt arról is, hogy ha átalakítják a vidéki tudományegyetemeket, meg kell hagyni az orvosképzés jelenlegi szabályait, vagyis hogy a klinikák az egyetemek részei maradnak, de részt vesznek az egységes kórházi ellátásban.

Egy másik kérdésre közölte, a Wichmann-kocsma és a Márványmennyasszony esetében az örökségvédelem és a józan ész parancsát követte a műemléki védettségi eljárás megindításakor, hiszen Budapest ikonikus épületeiről van szó.

Hozzátette: a lassan összeomló Radetzky-laktanyát a homlokzat megőrzésével, 40 milliárd forintos beruházás keretében szállodává és irodaházzá építik át. Szerinte az építkezés műemlékvédelmi szempontból kifogásolhatatlan.

Kapcsolódó írásaink