Krónika

Olaszország beperli a Pfizert

Jogi lépéseket indít a Pfizer ellen Olaszország, miután a Pfizer csökkentette az EU-tagállamoknak szánt oltóanyag mennyiségét

Olaszország beperli a Pfizert
A Pfizer és a BioNTech koronavírus-vakcinája
Fotó: AFP/WIN MCNAMEE

Az olasz egészségügyi miniszter, a regionális politikáért felelős miniszter és a krízisügyi biztos állapodott meg a perkezdeményezésről a tartományok vezetőivel, tudatta az Origo.

Az olasz krízisügyi rendkívüli biztos azt mondta, a lakosság egészségének védelme nem függhet semmilyen tárgyalástól, ezért perelnek.

A Pfizer döntése miatt különben is egyre nagyobb a botrány az Európai Unióban. Már a német egészségügyi miniszter is bírálta az amerikai céget. Jens Spahn egy sajtótájékoztatón azt mondta, frusztráló, hogy csökkentették a tagállamok számára szállított vakcinák mennyiségét. Hozzátette: nem tartja helyesnek, hogy ezt egyik napról a másikra közölte a cég.

Jens Spahnnak többek között része volt az Európai Bizottság vakcinabeszerzésében - mivel Németország volt ekkor az Unió soros elnöke -, és eddig a „szolidáris" európai beszerzés egyik legnagyobb szószólója volt.  

Kapcsolódó írásaink