Krónika

Nincs messze a vakcinaútlevél

A légi közlekedésben már biztosan alkalmazni fogják az elektronikus oltási igazolványokat – Világszerte zajlik az ehhez szükséges rendszerek fejlesztése

Márciustól több légitársaság is megkövetelheti a digitális vakcinaútlevelet. Adatvédelmi kérdéseket is felvetnek az erre szolgáló szoftverek.

Nincs messze a vakcinaútlevél
Becsekkolás Ferihegyen. Új világ jöhet a repülőtereken
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a határok újranyitása vakcinaútlevelek bevezetésével fog megtörténni: ezek olyan elektronikus dokumentumok, amelyek igazolják, hogy az adott személyt beoltották-e a vírus ellen. Az Európai Bizottság szintén ennek bevezetését szorgalmazza az unióban, annak ellenére is, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ezt egyelőre nem javasolja. Jelenleg ugyanis arról nincs elegendő információnk, hogy a védőoltások milyen mértékben csökkentik a járvány terjedésének kockázatát, emellett a vakcinák még nem elérhetők széles körben.

A koronavírus elleni oltást igazoló elektronikus dokumentumok alkalmazási lehetőségeit világszerte vizsgálják már az országok és a cégek. Működésüket tekintve hasonlók a kontaktkutatást segítő applikációk­hoz, létrehoznak egy központi rendszert, amelybe feltöltik, hogy az adott felhasználó megkapta-e a védőoltást, illetve hogy mikor, milyen eredménnyel tesztelték.

Persze, ahogy minden személyes információkat tároló rendszer esetében, a fejlesztők egyik legfőbb kihívása, miként oldják meg, hogy ne sérüljenek az emberek személyiségi jogai, illetve ne kerüljenek illetéktelenek kezébe az egészségügyi adatok. Ennek megoldására különböző módszereket dolgoztak már ki: egy brit cég például biometriai adatokat – arcfelismerést – használna beazonosításra név, lakcím és egyéb, személyes információk helyett. Emellett feltehetően a bevezetéssel egy időben megjelennek azok is, akik hamis igazolásokkal próbálják kikerülni a szabályokat, az ő kiszűrésüket szintén meg kell oldaniuk a fejlesztőknek.

A leghamarabb a légitársaságok fognak vakcinaútlevelet kérni, minden jel szerint már márciustól, miután több nagy cég is jelezte, bevezetik a Travel Pass elnevezésű rendszert. Ez az applikáció lehetővé teszi, hogy az utas úgy jusson fel a repülőgépre, hogy bár fizikai formában nem cserél dokumentumokat, okmányokat, mégis igazolja, hogy beoltották. Ezen keresztül a tesztlaborok ráadásul meg tudják osztani a teszteredményt a felhasználóval, illetve információkkal látják el az egyes országok egészségügyi protokolljával kapcsolatban. A csalók kiszűrését egy digitális vízjel beépítésével oldanák meg,    

Az oltási igazolványokat nem csak az utazásoknál vezethetik be. Felmerült például, hogy egyetemek is ehhez köthetik az órák látogatását, de többen cikkeztek arról is, hogy idővel akár munkaadók is kötelezhetik dolgozóikat az oltásra ilyen módon.

A szegény országokon segítene
 

Több oltóanyag jóváhagyását tervezi a WHO
 

Több nyugati és kínai vakcina jóváhagyását tervezi az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a következő hetekben, illetve hónapokban, hogy elláthassa a kis és közepes jövedelmű országokat – ez derül ki az ENSZ egészségügyi szervezetének egyik belső dokumentumából, amely a Reuters brit hírügynökség birtokába jutott. Legalább kétmilliárd védőoltást szeretnének az idén világszerte kiosztani, ebből legalább 1,3 milliárd adagot a szegény országoknak. Az AstraZeneca brit gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett, az Indiai Szérum Intézet (SII) által gyártott oltást januárban vagy februárban engedélyezi a WHO, ugyanezen védőoltásnak a dél-koreai SK Bioscience által gyártott változatát pedig várhatóan február végén. December végén engedélyezték a Pfizer-BioNTech vakcináját, február végére várják a Moderna vakcinájának engedélyeztetését. A Johnson & Johnson vakcináját  várhatóan legkorábban májusban vagy júniusban engedélyezik. A kínai Sinopharm és a Sinovac is benyújtotta az engedélyeztetési kérelmet, mindkét védőoltásról márciusban döntenek a legkorábban. Az orosz Szputynik V jóváhagyásának még nincs időrendje.
(PS)

Botrány Ausztriában

Soron kívül oltottak polgármestereket

Az osztrák sajtó arról cikkezett, hogy Ausztria több tartományában a fel nem használt oltóanyagokat az oltási sorrendben soron következő érintettek – így például a nem otthonokban élő nyolcvan év feletti idősek – helyett polgármesterek, családtagjaik, valamint önkormányzati dolgozók kapták meg – tudósított az MTI. Egyikük, Wolfgang Matt, Feldkirch polgármestere nyilatkozott az ORF2 közszolgálati televíziónak, ahol úgy magyarázta a soron kívüliséget: „A megmaradt kenyeret sem dobjuk ki.” Vorarlbergből, Tirolból, Karintiából, Alsó- és Felső-Ausztriából, illetve Bécsből is jelentettek ehhez hasonló eseteket. A történtek kapcsán Sebastian Kurz is megszólalt tegnap, és megengedhetetlennek nevezte, hogy többen soron kívül hozzájutottak a koronavírus elleni vakcinához. „Dühös vagyok, és morálisan elítélem azt, aki soron kívül, az arra rászoruló idősek és egészségügyi dolgozók elé tolakszik” – fogalmazott a kancellár, majd hozzátette, az oltások szigorúbb dokumentációja mellett a jövőben jogi következményekkel is számolnia kell annak, aki visszaélést követ el a vakcinákkal.
(VB)

Röviden
 

HOLLANDIA: Hétvégétől éjszakai kijárási tilalmat akar életbe léptetni a kormány este fél kilenc és reggel négy között. A szabály legalább február 9-ig maradna érvényben. A kijárási tilalom alól csak munkavégzés esetén lehet mentességet kapni. Mindemellett nem akarják fogadni Nagy-Britanniából, Dél-Afrikából és a dél-amerikai kontinensről érkező repülőjáratokat. A javaslatok ma kerülnek a parlament elé. Már több mint 13 ezren vesztették életüket a koronavírus szövődményeiben.
 

SZERBIA: Hamarosan négyfajta oltás közül választhatnak a szerbiai állampolgárok. Néhány héten belül várhatóan az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca vakcináját is bejegyzik Szerbiában, így már négyfajta oltóanyag közül választhatnak azok, akik önként beoltatnák magukat – jelentette be Aleksandar Vucic szerb államfő. Eddig az orosz Szputnyik V, az amerikai–német Pfizer–BioNTech, valamint a kínai Sinopharm vakcináját engedélyezték a nyugat-balkáni országban.
 

A Worldometers.info adatai szerint világszerte már meghaladta a 97 milliót a fertőzöttek száma, 2,07 millióan elhunytak, 69,5 millióan pedig meggyógyultak a betegségből.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom