Krónika

Munkába járáshoz negatív teszt kell

Szlovákiában megint tömeges szűrés indult azzal a céllal, hogy visszaszorítsák a kórházban ápoltak számát

Szigorúbb korlátozásokat vezet be északi szomszédunk a járvány megfékezése érdekében. Negatív teszt nélkül postára vagy kirándulni sem lehet majd menni.

Munkába járáshoz negatív teszt kell
Szlovákiában ismét a tömeges tesztelés mellett döntött a kormány
Fotó: AFP/Vladimir Simicek

„Úgy döntöttünk, hogy a kijárási korlátozások és a tömeges tesztelés ideális kombinációját választjuk” – hangsúlyozta az MTI jelentése szerint Igor Matovic szlovák miniszterelnök a kormány vasárnapi rendkívüli ülését követően. Az ezzel kapcsolatos új szabály az, hogy a tömeges tesztelést követő tizenkét napos időszakban csak negatív teszteredmény birtokában lehet majd munkába menni, a többieknek otthon kell maradniuk. Negatív teszteredmény nélkül sem kirándulni, sem postára nem lehet majd menni. A tesztelés önkéntes, tegnap kezdődött, a tervek szerint január 26-ig tart. A negatív covidteszttel nem rendelkezőkre vonatkozó kijárási korlátozások pedig január 27-től várhatóan február 7-ig lesznek érvényben, s ezeket csak akkor oldják fel hamarabb, ha a kórházban ápolt covidbetegek száma kétezer-ötszáz alá esik. Az Új Szó tudósítása szerint hétfőn a dunaszerdahelyi kórháznál kígyózó sorok alakultak ki, megrohamozták az emberek az antigénteszt-állomást. Időközben a Parameter.sk szerint Marek Krajcí egészségügyi miniszter egy rádió­interjúban arról beszélt, hogy már régen be kellett volna vezetni a kemény lockdownt (lezárást), és nem csak január 1-jétől. Biztatott a tesztelésben való részvételre is. „Most biztosan kiszűrjük a pozitívak felét, ami nagy segítséget jelenthet a járvány elleni harcban, és csökkenti a kórházakra nehezedő nyomást is” – fogalmazott. Az országban vasárnap kivizsgált 6252 PCR-tesztből 1060 lett pozitív. Csökkent a pozitív tesztek aránya, ugyanakkor csaknem háromezer-négyszáz koronavírusos beteg van kórházban.

Az 5,5 milliós Szlovákia tavaly novemberben is tömeges tesztelést tartott. A miniszterelnök kezdetben azt gondolta, hogy ez alternatívája lehet a gazdaságot bénító szigorú korlátozó intézkedéseknek, utóbb elismerte, hogy egyre nőtt a járványkór­házak túlterhelődésének veszélye.

Új mutációval is küzdenek
 

Brazíliában is megkezdődött a lakosság tömeges oltása a kínai szérummal
 

Helyi idő szerint tegnap délután megkezdődött Brazíliában a lakosság tömeges oltása a kínai Sinovac Biotech cég vakcinájával, amelyből hatmillió dózis áll a dél-amerikai ország rendelkezésére. Erre nagy szükség is van: Brazília a világ járvány által egyik legsúlyosabban érintett országa, ahol már mintegy kétszázkilencezren hunytak el a vírus miatt. Ennél csak az Egyesült Államokban jegyeztek fel több áldozatot. Több brazil kórház már teljesen kifogyott az oxigénből, az egészségügyi dolgozóknak nincs kapacitásuk megfelelően ellátni a betegeket, akiket gyakran manuálisan kell lélegeztetniük. Ráadásul nemrég azonosítottak egy új vírustörzset, amely feltehetően az amazóniai őserdő vidékéről származik. Azt még vizsgálják, mennyivel magasabb vagy alacsonyabb a fertőzőképessége a korábbi variánsoknál, az viszont már biztos, hogy a felépítése bizonyos részei­ben megegyezik a Nagy-Britanniában, illetve a Dél-Afrikai Köztársaságban talált mutációkéval. A hírre egyébként az Egyesült Királyság leállította a Dél-Amerikából érkező repülőjáratok fogadását, mondván, Brazília tíz állammal szomszédos.
(VB)

Megoldást sürget a kancellár

Sebastian Kurz: Mielőbb engedélyezni kell az Oxfordi Egyetem vakcináját

Az Oxfordi Egyetem és az AstraZenca gyógyszeripari cég közös fejlesztésű vakcinájának mielőbbi engedélyezését szorgalmazta Sebastian Kurz az Európai Unióban – számolt be róla az MTI. Az osztrák kancellár Ausztrália, Dánia, Görögország, Izrael, Norvégia és Csehország kormányfőivel tartott videokonferenciát tegnap a járvány elleni küzdelemről, amelynek egyik központi eleme az egyes országok oltási stratégiája volt. Abban egyetértettek a résztvevők, hogy a gyors és minél szélesebb körű oltás révén küzdhető le a pandémia. Kurz bejelentette, Dániával és Görögországgal együtt felszólítják az Európai Gyógyszerügynökséget (EMA), hogy késlekedés nélkül, a lehető leggyorsabban és bürokráciamentesen hagyja jóvá az AstraZeneca oltóanyagának forgalmazását, hiszen, mint mondta, Nagy-Britanniában és más unión kívüli országokban már oltanak ezzel a biztonságos vakcinával. Kurz elismerte a Pfizer-BioNTech-vakcina beszállítása körüli késlekedést, amely januárban húszszázalékos oltóanyag-kiesést jelent az országnak, de bízik abban, hogy februárban sikerül pótolni a kiesett mennyiséget.
(VB)

Kapcsolódó írásaink

Orosz oltássorozat, német maszkszigor

ĀMoszkva készen áll az oltóanyag-együttműködésre, Németországban előírhatják a lakosság számára az FFP2 védelmi osztályú maszkok viselését

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom