Krónika

Először lőttek ki sikeresen űrrakétát egy repülőgépről

Akcióban a Virgin Orbit

Repülőgép szárnyai alól indított rakétával állított pályára műholdakat Richard Branson űrvállalkozása, a Virgin Orbit – adta hírül az MTI.

A rakétát a milliárdos egy régi 747-esének szárnya alól lőtték ki, összesen tíz kis műholdat szállított. Ez volt az első alkalom, hogy repülőgépről sikeresen lőttek ki űrrakétát. A Virgin csapata már tavaly májusban megpróbálkozott vele, ám akkor a Newton–3 motor folyékony oxigént szállító rendszerének hibája miatt a kísérlet meghiúsult. Vasárnap azonban hibátlanul működött: a Cosmic Girlnek nevezett, módosított 747-es a kaliforniai Mojave sivatagból szállt fel a Csendes-óceán felé. Valamivel kevesebb mint egy perccel később a tízezer-ötszáz méter magasan szálló gép élesen jobbra dőlt, és elengedte a szárnya alá erősített, huszonegy méter hosszú rakétát. Másodperceken belül a rakéta motorja, a LaucherOne beindult, és rakéta kilőtt az űr felé. Néhány órával később megerősítették, hogy mintegy ötszáz kilométer magasan kibocsátotta a műholdakat.

Kapcsolódó írásaink

Magyar sikerek a kozmoszban

ĀA Műegyetemen fejlesztett SMOG-műholdak példáját látva világszertekezdődtek el űrkutatási projektek – A SMOG–1 márciusi küldetése során ismét világelsők lehetnek az intézmény szakemberei

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom