Krónika

Marad a teljes zárlat Ausztriában

Csak február 8-án nyithatnak újra a nem alapvető árucikkeket kínáló boltok, a turizmus újraindítására pedig legalább márciusig biztosan várni kell

Nyugati szomszédunknál február 7-ig érvényben lesznek a jelenlegi korlátozások, sőt szigorítják például a maszkviselést. A hotelek, vendéglők leghamarabb márciusban fogadhatnak újra vendégeket.

Marad a teljes zárlat Ausztriában
Tüntetők maszk nélkül. Több ezren tiltakoztak Bécsben a szigorítások ellen
Fotó: AFP/Alex Halada

Két-három nehéz hónap áll előttünk – erről beszélt Sebastian Kurz kancellár tegnap, amikor bejelentette, hogy két héttel meghosszabbítják a jelenleg érvényben lévő intézkedéseket. Az elsődleges cél, hogy megelőzzék a koronavírus brit mutációjának robbanásszerű terjedését. Eddig öt fertőzött esetében azonosították a brit variánst, további száz gyanús esetet még vizsgálnak. A tervek szerint a nem létszükségleti cikkeket árusító boltok, az iskolák, a múzeumok, a szolgáltatók (például a fodrászok) február 8-án nyithatnak újra. Ugyanakkor a turizmus újraindítása, valamint a hotelek és a vendéglők megnyitása még tovább csúszik. Leghamarabb márciusban nyithatnak, de erről később születik majd döntés.

Érvényben marad az egész napos kijárási korlátozás, és tovább szigorítják a maszkviselés és a távolságtartás szabályait. Az eddigi egy méter helyett két méter távolságot kell tartaniuk az embereknek. Január 25-től a boltokban és a tömegközlekedésben a hagyományos maszkokat nem fogadják el, a nagyobb védelmet biztosító FFP2 maszkokat kell viselni. Ezeket a maszkokat a kereskedőknek önköltségi áron kell árusítaniuk, illetve a rossz anyagi helyzetű rétegeknek ingyen rendelkezésére bocsátják majd. Kérik, hogy aki csak teheti, dolgozzon otthonról.

Kurz bejelentését megelőzően, szombaton körülbelül tízezren tüntettek Bécsben, a lezárások ellen tiltakoztak, közöttük volt az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache is. A 8,9 milliós Ausztriában jelenleg a harmadik „lockdown” van érvényben, csak az alapszükségleti cikkeket árusító boltok lehetnek nyitva, és működnek a sí- és korcsolyapályák is.

Nyugati szomszédunkban a járvány kezdete óta csaknem 390 ezren kapták el a koronavírust, és több mint hétezren vesztették életüket. Vasárnapra 1267 ember tesztje lett pozitív, és 29-en hunytak el. A kormány célja, hogy a megbetegedések napi számát 700 alá szorítsák.

Múlt héten Németországban Angela Merkel kancellár is szigorításokat sürgetett. A németeknél már meghaladta kétmilliót a járvány eleje óta regisztrált fertőzöttek száma, december óta pedig többször is ezer fölött volt a napi halálozás. Merkel is attól tart, hogy a brit vírusvariáns még inkább elterjed. Német lapértesülések szerint a szigorítások része lenne többek között a légi és a vasúti közlekedés leállítása, a kötelező home office, az FFP2-maszkok kötelezővé tétele.

Megkezdték a második dózis beadását
 

Olaszországban is késik a Pfizer-szállítmány


A Spallanzani római járványkórházban adták be elsőként a vakcinák második dózisát vasárnap, elsőként az a százharminc egészségügyi dolgozó kapta meg a második adagot, akiket december 27-én oltottak be először. Az oltások folytatását azonban nehezíti a Pfizer–BioNTech szállítmányok késése – derül ki az MTI tudósításából. Domenico Arcuri járványbiztos közlése szerint mintegy harminc százalékkal kevesebb érkezik a héten a szállítmányból. Közben vasárnaptól ismét vörös zónának, kiemelten járványveszélyes térségnek számít Lombardia, Bolzano város és térsége, valamint Szicília. Lazio, Emilia Romagna, Molise és Piemonte tartományban több mint 600 ezer gimnazista és szakközépiskolás térhet vissza mától az oktatási intézményekbe. Tegnap több mint 12 ezer új fertőzöttet azonosítottak, 377-en elhunytak, így a halálos áldozatok száma összesen már meghaladta a 82 ezret.
(PS)

Karanténszigor az Egyesült Királyságban

A brit kormány mától átmenetileg minden ország esetében megszünteti a karanténkötelezettségtől mentes beutazás lehetőségét az Egyesült Királyságba. Boris Johnson miniszterelnök a pénteki bejelentéskor az MTI tudósítása szerint úgy fogalmazott, az intézkedés célja, hogy az ország megvédhesse magát az esetleg még nem azonosított új koronavírus-változatok behurcolásának kockázatától. A rendelkezést Anglián kívül Skócia, Wales és Észak-Írország is érvényesíti. A brit kormány tavaly júliusban állította össze azoknak az országoknak a listáját, amelyekből karanténkötelezettség nélkül be lehet utazni a szigetországba. Ezek között eredetileg Magyarország is szerepelt, de szeptemberben lekerült erről a listáról. Közben az Egyesült Királyságban már meghaladta a négymilliót a koronavírus ellen beadott oltások száma, jövő hónap közepéig pedig 16 millióra nőhet ez a szám, ugyanis a tervek szerint február 15-ig a veszélyeztetett csoportok tagjai megkapják legalább az oltás első dózisát. 

Röviden


HORVÁTORSZÁG: Legutóbb egy nap alatt 379 új fertőzöttet azonosítottak, és 28-an elhunytak. Október óta nem regisztráltak ilyen kevés fertőzöttet, ennek ellenére várhatóan február közepéig vagy március végéig meghosszabbítják a korlátozásokat. Mától viszont visszatérhetnek az iskolapadokba az általános iskolák alsó tagozatosai, továbbá az érettségi előtt álló diákok.

BELGIUM: Száznál is többen megfertőződtek Houthulst egyik idősotthonában a brit vírusmutációval. A héten a vártnál mintegy hétezer dózissal kevesebbet kapnak a Pfizer–BioNTech oltóanyagból, de mától már a Moderna vakcinájával is oltanak. A járvány kezdete óta már több mint húszezren vesztették életüket a koronavírus szövődményeiben.

SVÁJC: A Moderna 7,5 millió adag vakcinát szállít Svájcnak az év közepéig, ami azt jelenti, hogy az ország az elsők között lehet a világon, amely lakosságának csaknem felét beoltja. Svájc volt az első állam, amelyik az amerikai cégtől rendelt oltóanyagot. A 8,6 millió lakosú ország összesen 15 millió adag vakcinát rendelt különböző gyártóktól.

A Worldometers szerint világszerte meghaladta a 95 milliót a fertőzöttek száma, több mint kétmillióan elhunytak, és közel 68 millióan meggyógyultak.

Kapcsolódó írásaink